İki mühendislik öğrencisinden ses dalgalarıyla çalışan taşınabilir yangın söndürücü

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
ZLydqz.png


150 yılı aşkın süredir bilim adamları tarafından bilinen bir gerçek olarak ses dalgaları kullanılarak yangın söndürülebiliyor. 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri Savunma Projeleri Ajansı DARPA'nın oldukça büyük bir akustik yangın söndürücü göstermesi sonrası fazla gelişme almayan bu konu, George Mason Üniversitesi'nden iki mühendislik öğrencisinin elinde yeniden hayat bulmuş durumda.

Bilgisayar mühendisi Viet Tran ile elektrik mühendisi Seth Robertson tarafından geliştirilen yangın söndürücü, yangın söndürmek için ses dalgalarını kullanıyor. Bildiğiniz üzere yangın oksijenle teması kesilince sönüyor ve genç mühendislerin kullandığı sistem de bu mantık üzerinden ses dalgalarıyla oksijeni yangından uzaklaştırarak çalışıyor.

Şimdilik prototip olduğu için çok güzel görünmeyen ancak taşınabilir seviyede hazırlanan sistem, 30 ile 60 hertz arası alt frekanslarda oksijeni alevler üzerine tutarak boğma / söndürme gerçekleştirebilirken, bunu subwoofer birimiyle belirli bir güvenli seviyeden yerine getirebiliyor.

Şimdilik kontrollü yangınlar üzerinde denenen sistemin su ya da köpük gibi soğutucu etkisi bulunmuyor ve bu nedenle büyük yangınlar için de kullanılıp kullanılamayacağı hakkında ileriye dönük denemeler devam ediyor. Ayrıca yerel itfaiye biriminin de bu sistemi farklı şartlar altında denemek için geliştiricilerle iletişime geçtiği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Sistemin söndürme sürecini aşağıdaki sitede yer alan videolarda rahatlıkla görebilirsiniz.

Alıntıdır.Kaynak:

http://www.donanimhaber.com/diger-b...iyla-calisan-tasinabilir-yangin-sondurucu.htm
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst