İşte dolandırıcıların sanal alemdeki yeni yöntemleri

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
fs4j9.jpg


Telefonda kendilerini polis ve savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, şimdi de 'Türk Polisi Siber Suç İle Mücadele' adı altında gönderdikleri e-mailleri açanların bilgisayarlarını kilitleyerek, şantaj yoluyla para alıyor.

Kırşehir Emniyet Müdürlüğü, bir basın açıklaması ile vatandaşları bu ve buna benzer başlıklarla gelen elektronik postaları açmamaları konusunda uyardı.

Açıklamada, son zamanlarda alınan ihbarlar üzerine yapılan incelemede dolandırıcıların vatandaşların bilgisayarlarına çeşitli internet sitelerinden sızdığı düşünülen zararlı bir yazılım (virüs) aracılığıyla, bilgisayarlarını kilitledikleri ve ’Türk Polis’ logosu kullanılarak halktan para talep edildiğinin ortaya çıkarıldığı belirtildi.

BÖYLE BİR BİRİM VE UYGULAMA YOK

Yapılan incelemelerde, zararlı yazılımın bilgisayarın açılması ile ekranı kapladığı ve masaüstüne erişimi engellediğinin vurgulandığı Emniyet Müdürlüğü duyurusunda şöyle denildi: "Son zamanlarda alınan ihbarlar ve mağdur vatandaşlarımızın müracaatları üzerine yapılan incelemelerde vatandaşların bilgisayarlarına çeşitli internet sitelerinden sızdığı düşünülen zararlı bir yazılım (virüs) aracılığıyla, bilgisayarlarını kilitledikleri ve ’Türk Polis’ logosu kullanılarak halktan para talep edildiği görülmüştür.

İncelemelerde zararlı yazılımın bilgisayarın açılması ile ekranı kapladığı ve masaüstüne erişimi engellediğini, ’bilgisayarınız kilitlendi’ uyarısı verilerek, bilgisayar kilidinin ve cezai kovuşturmanın önlenmesi için para ödeme yapılması gerektiği, ödeme sonucu bilgisayarın kullanıma geri açılacağı vaadinde bulunulduğu ve polis logosu ile ’Türk Polisi Siber Suç Mücadele Bölümü’ ibaresi kullanılarak yapılan dolandırıcılıktaki inandırıcılık boyutunun artırılmak istenildiği tespitleri yapılmıştır.

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimlerin böyle bir birim ve uygulama şekli bulunmamaktadır. Yapılan incelemelerde kullanıcıların bilgisayarlarına yerleştirilen virüs tarafından ekranlarının kilitlendiği belirlenmiştir. Bu virüsün, kullanıcıları dolandırmayı hedefleyen şahıslar ya da suç örgütleri tarafından kullanıldığı düşünülmektedir.

Herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması için bilgisayarına virüs bulaşan vatandaşlarımızın kesinlikle para yatırmamaları, kimlik bilgilerini kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir."

VİRÜSTEN NASIL KURTULUNUR?

Açıklamada, bilgisayarlara gönderilen virüsten nasıl kurtulacağına da yer verilerek, "Dolandırıcıların aynı şekilde Europol ismi de kullanılarak korsan yazılım indirildiğini ve bilgisayar kamerası ile kullanıcının kayda alındığını belirterek para istenildiği İnterpol Daire Başkanlığı’nca da duyurulmuştur.

Virüsten kurtulmak için öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatın ve klavyeden F8 tuşuna basılı tutarak güvenli mod yöntemiyle bilgisayarınızı başlatın. Daha sonra ‘Sistem Geri Yükleme’ özelliğini kullanarak bilgisayarınızı zararlı yazılımından önceki bir tarihe alıp geri yükleyin, virüs programları aracılığıyla bilgisayarınızı virüs taramasından geçirin. Bu yöntem işe yaramazsa format atarak bilgisayarınıza işletim sistemini yeniden yükleyin" denildi.
DHA(09.11.2012)

Alıntıdır.Kaynak:

İşte dolandırıcıların sanal alemdeki yeni yöntemleri - Posta
 
Dolandırıcılar polis kadar iyi çalışıyor ama ne yazıkki aksi yönde, hiç derdimiz yokmuş gibi birde bunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. İşin daha kötü tarafı polisin adınıda lekeliyorlar, başıma gelen bir hadiseyi aktarayım; Birgün bir telefon aldım, numara bulunduğum şehirdeki ev telefonları gibi bir sabit hatta aitti, ben bilmemne karakolundan arıyorum dedi, o sırada bende araçların bol olduğu bir yerdeyim sesi net alamadım tekrar sordum kimsiniz diye ben polis karakolundan arıyorum deyince zaten sinirlendim hemen aklıma dolandırıcılar geldi, dedim ne istiyorsun kardeşim, bana kardeşimin adını söyledi karakola gelmesi lazım dedi tam sinirlendim bizim ailenin karakolluk bir durumu hayatta olamaz bana bak dedim polismiş polissen kimle görüşmek istiyorsan, gönderirsin memurunu kapıya görüşürsün yada çağırtırsın karakola dedim tersledim haliyle oda sinirlendi biraz atıştık kapadım adamın yüzüne. Çarşıdayken bir esnaf arkadaşın yanına uğradım, o sırada kardeşim aradı evde tekim karakoldan aradılar, iş-işçi bulma kurumundaki yolsuzlukla ilgili ifadeye çağıtıyorlar dedi, evde tekim dedi, bende bekle sonra gidersin dedim, durumu esnaf arkadaşa anlattım, benim ablamıda çağırdılar, iş-işçi kurumu bunları işe sokmuş gibi gösterip yolsuzluk yapmış, poliste bunu araştırıyormuş, kuruma başvuranları çağırıp kendilerini işe yerleştirip yerleştirmedikleri hakkında görüşme yapıyorlar diye anlattı arkadaş, akşam eve gittim, abim ablam hepsini aramışlar karakoldan ki kardeşime ulaşsınlar, neyse mevzu gerçekmiş, bende sırf bu polisim diye arayan dolandırıcılar yüzünden vazife başında işini yapan adama bağırdım çağırdım kalbini kırdım, sonra yaptığıma ben üzüldüm ama ben ne yapayım pekte haksız sayılmam.
 
O kadar çoklar ki Polis te bıkmış bunlardan. Geçenlerde birisi de beni cepten arayıp BaşKomiser olduğunu falan söylemişti. Ben biraz baskın çıkınca kapattı. Karakola gittim, anlattım. Dediler: Bakın arayın şimdi o numarayı göreceksiniz ki hat kapalıdır diye.

Hakikaten de aradım ve numara kapalıydı. Mantar gibi. 1 günde arıyorlar. Sonra numarayı kapatıp hooop yenisini alıyorlar.
 
Bir süre önce emniyet müdürlüğünden (sahici emniyet müdürlüğü) bir mesaj geldi, herkese gönderilen bir mesaj sanırım."Hiç bir savcı, asker, polis" sizden para ya da kontür istemez" diye...satır aralarında " yahu sayın vatandaş, hala mı akıllanmadın kontör nedir ya!" gibi haklı bir isyan sezmedim değil.

Sayın overlocking, duyduğum bir olayda adamcağız kendisini arayan "emniyet müdürü"nden hesap numarasını alırken hat kesiliyor. Tekrar aradığında numaraya ulaşamayınca, karakola koşup "ben komiser beye para gönderecektim, hat kesildi" diye yardım isteyince olay anlaşılıyor.
 
Sanal ortamı ve elektronik sistemleri biz tanıyoruz.

Bizede arkadaslarımızı ve çevremizi bu konuda bilinçlendirmek düşüyor :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,175
Mesajlar
915,639
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst