İşletme ve Koruma Topraklaması Kısa Devre Gösteriyor

bütün bunları denedim ama hala kısa devre hatta kazıkların birisini topraklama levhasına değiştirdim. yüzeyden 20 cm kazdım içine yerlerştirdim levhayı üstüne toprak atmadan ölçtüm kısa devre olmadı . ama üzerine kum atmaya başladığımda yine kısa devre oldu. hiç bir mantığı yok . aklıma gelen tek şey manyetik alan oldu . çevredeki fabrikalarda da aynı sorun olması manyetik alan ihtimalini güçlendiriyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sn.karaselkel,bahsettiğiniz konu tamamen normal bir durumdur.Hatta diyebilirimki topraklamalarınızın kaliteside iyidir.Bunu anlayabilmek için uygun bir arazide 20-30 mt.mesafe olacak şekilde iki topraklama elektrodu tesis edin ve aralarını aynı ölçü aletiyle ölçün bakalım ne göreceksiniz.
Öyle manyetik alan şubu gibi bir faktörün alakası yok.Böyle bir ölçümde tek faktör elektrotlar arası mesafe ve aradaki toprak yapısının oluşturduğu özgün dirençtir.
 
Evet tabii bir durum.Toprak yani yer nedir sence.Özgül direnci düşük ve nemli bir toprağın ve bunun bağrına gömülmüş iki elektrodun demirden bir dağa gömülmüşlükten hiç bir farkı yoktur.Ancak Toprak direnci test cihazı ile ölçerseniz küçük dirençler söz konusudur.Betonun bile özgün direnci 100K ohmdur.
 
Son düzenleme:
yani sizce nötr barası ile toprak barasının kısa devre olmasında bir sakınca yok öyle mi
 
yani sizce nötr barası ile toprak barasının kısa devre olmasında bir sakınca yok öyle mi..
 
iki topraklamanın kısa devre olması gayet normaldir. yukarıda da diğer yorumlarda geçtiği gibi önemli olan aradaki dirençtir. eğer belirli bir direnç gözüküyorsa endişelenecek bir şey yoktur. diğer türlüde endişe etmenize gerek yoktur. topraklamasını yaptığım birçok tesiste toprağı altında tüm (paratoner, koruma, işletme, generatör işletme...) topraklamalarını birleştirdim. EMO veya herhangi başka bir kurumun buna itirazı olmaz olamaz. Zaten son yönetmelikte birleştirilmesi tavsiye edilmektedir. topraktan gelen her iki hattı baralarından ayırıp meger ile tekrar ohm ölçümü yapınız. bu sayede net sonuca ulaşırsınız.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst