İşletme topraklaması

bahatki

Üye
Katılım
21 Mar 2007
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar; 250 Kva Lik Bİr GÜÇ Trafomuz Var (6300/380) Ve Genelde Dengelİ YÜkler Çekİyoruz.
iŞletme Topraklamasi Kullanmalimiyiz Ya Da Kullanmazsak Ne Olur ? İŞletme Topraklamasi Hakkinda Ayrintili Bİlgİsİnİ PaylaŞmak İsteyen Varsa Sevİnİrİm TeŞekkÜrler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Fluke TeŞekkÜrler Ancak Ben İŞletme Topraklamasindan BahsetmİŞtİm. Senİn VerdİĞİn Örnek Koruma Topraklamasi, Yanİ Trafodan NÖtÜrÜ AldiĞiniz Yer Ayrİyeten Toprakla İlİŞkİlİmİ? Bu İlİŞİk Olmazsa Ve De Trafo Dengesİz YÜklenİrse Ne Olur? Bİrde İŞletme Topraklamasiyla Koruma Topraklamasinin BİrleŞtİrsek Yanİ Sifirlama Yapsak Dahami İyİ Olur. TeŞekkÜrler.
 
Önce tam anlamıyla işletme topraklaması nedir:
İşletme Topraklaması:İşletme akım devresinin bir noktasının, aygıtların ve tesislerin normal işletilmesi için topraklanmasıdır.
"Trafolarda İşletme Topraklaması " konusunu ,simatic rumuzlu arkadaşımız çok güzel bir şekilde dile getirmiş istersen oraya bir bak ...
 
işletme topraklaması dengesiz yük dağılımlarında işletmeyi koruyan topraklamadır arkadaşım,düzenli ve dengeli yük demek herzaman üç faz'a da aynı yüklemeyi yapman demektir ve pratik olarak bu mümkün değildir ve şunu untma şebekeden dengeli yük çekmen işletme topraklamasının bi işe yaramadığını göstermez çünkü dengesizlik sadece şebekeyle alakalı değil örneğin ufak bir arıza durumda bile işletmen iki faza binebilir dolayısıyla, böyle bir durumdan işletmenin korunabilmesi için işletme topraklaması gereklidir
 
işletme topraklanması, işletme akım devresinin tesisin normal işletilmesi için topraklanmasıdır eğer topraklama sisteminiz TN veya TT ise mutlaka ve mutlaka işletme topraklaması kullanmak zorundasınız. işetme topraklaması sadece IT Topraklamada kullanılmaz oda IT topraklama da sadece ameliyathanelerde ve anestezi odalarında yapılır. işletme topraklamasıda örneğin bir trafonun yıldız noktasına yapılr.işletme topraklamasının etki şekli ise şebekelerde arızasız normal işletme durumunda nötr noktasının toprağa karşı gerilimi, dengeli yük hali için, sıfırdır. bir fazda faz toprak kısa devresi meydana gelmesi halinde nötr noktası topraklanmamış ise nötr noktası gerilimi faz nötr gerilimine ,arızasız fazların gerilimide toprağa karşı faz arası gerilimine ulaşır. yalıtım bakımından istenmeyen bu durumu önlemek için nötr noktasının topraklanması yapılır
işletme esnasında gerilim altında olan bölgelerin topraklanmasına işletme topraklanması denir.

herhalde bu kadar bilgi yeterlidir. anlamadığın bir yer olursa yine yardımcı olurum kolay gelsin
 
TOPRAKLAMA
Toprak sonsuz büyüklükte iletken bir kitledir ve bütün elektrik tesislerinin bulunduğu binaları veya açık hava tesislerini sinesinde taşır. Arızasız bir Şebeke işletmesinde toprak üzerinden önemsiz derecede küçük akımlar geçerler. Eğer elektrik tesislerinde bir motor isteyerek veya bir hata sonucunda toprak bir iletkenin bağlantı haline gelirse tesisin bu noktası ile toprak aynı potansiyeli alırlar. Bundan başka simetrik olmayan şebeke hatalarında toprak üzerinden büyük akımların geçmesi beklenebilir. Topraktan geçen akımın bir kısmı arıza yerinde bulanan bir kimsenin üzerinden geçerse , bunun hayatı tehlikeye girebilir. Topraktan geçen kaçak akımlar ayrıca yangına da sebep olabilirler. Toprağın kendi direnci ,0,05 ohm\km gibi gayet küçük bir değerdedir. Fakat toprak üzerinden geçen akımın değerini tayin eden devre direnci, toprak ile temas haline gelen noktalardaki geçiş veya yayılma direncidir. Bazı hallerde bu temas , bir izolasyon hatası sonucunda tesadüfi olarak meydana gelir.Bazı hallerde ise, özel olarak toprağa yerleştirilen bir topraklayıcı elektrot üzerinden toprak ile temas sağlanır: buna topraklama denir.bunlarda aranan en önemli özellik , toprak geçiş ( veya yayılma) direncinin mümkün olduğu kadar küçük olmasıdır.Toprak üzerinden geçen hata akımın değeri , ayrıca şebekenin yıldız noktasının durumuna bağlıdır.Mesela yıldız noktası yalıtılmış şebekelerde bir toprak teması halinde , şebekenin cinsine ve büyüklüğüne bağlı olarak 50-100 A mertebesinde bir kapasitif akım geçer.Toprak teması akımı , yıldız noktasına bağlı bir petersen bobini üzerinden yaklaşık olarak 5-10 A gibi bir aktif artık akım geçer.Yıldız noktası direkt topraklanmış bir şebekede ise bir toprak kısa devresi akımı 1kA kadardır. Elektrik şebekelerinde topraklama tesisleri , bir arıza halinde kısa devre akımlarının insan hayatını tehlikeye sokmayacak yoldan geçmelerini sağlar. Bu bakımdan ,güvenilir bir topraklamanın elde edilmesi için bunun iyi hesaplanması ve şartlara uygun bir şekilde tesis edilmesi gerekir. Topraklamanın hesaplanmasında , tesisin geriliminden ziyade toprak hatalarında geçen akımlar rol oynarlar.Topraklama tesisinin hesaplanmasında şu işlemlerin yapılmaları gerekir:

1) Muhtemel olan en büyük hata akımının hesaplanması,

2) En büyük toprak akımının tayini,

3) Yayılma direncinin hesaplanması,

4) Topraklayıcı geriliminin tayini

5) Temas ve adım gerilimlerinin bulunması.



Topraklama tesislerinde büyük hayati önemi haiz olan temas ve adım gerilimleri , üç boyutlu bir akım alanının kısımları olduklarından , bir topraklama tesisinin hesaplanması , elektro tekniğin zor problemleri arsındadır. Ayrıca toprağın özgül direncinin tayinindeki güvensizlik yüzünden , yapılan hesaplar sonucun da güvenilir değerlerin bulunması mümkün olmaz.

Aşağıda açıklanacağı gibi , tesislerde kullanılan en önemli topraklamalar.



-koruma topraklaması,

-işletme topraklaması ve

-yıldırım topraklamasıdır.



Koruma Topraklaması

Yüksek gerilim tesislerinde insanları yüksek temas gerilimine karşı korumak için bir koruma topraklaması yapılır. Bunun için işletme akım devresine ait olmayan , fakat bir hata halinde gerilim altında kalabilen ve insanların temas edebilecekleri bütün cihazların ve tesis elemanlarının madeni kısımları , topraklama iletkeni üzerinden bir topraklayıcıya bağlanırlar.

Alçak gerilim tesislerinde temas gerilimine karşı koruma sağlamak için uygulanan çeşitli metotlar arasında koruma topraklaması da vardır:fakat bunun çok iyi bir metot olmadığı ve çeşitli sakıncalarının olduğu açıklanmıştır. Buna karşılık yüksek gerilim tesislerinde tehlikeli temas ve adım gerilimlerine karşı koruma sağlamak için yegana koruma metodu koruma topraklamasıdır. Koruma topraklaması tesisin boyutlandırılması bakımından ana kriter ’’ temas gerilimi’’ olduğundan Alman VDE yönetmeliklerine göre topraklama tesisleri o şekilde yapılmış olmalıdır ki,



1-) Yıldız noktası yatılmış veya kompanzasyon bobini üzerinden topraklanmış şebekelerde temel gerilimi 65 V’un üstüne çıkmamalıdır.

2-) Yıldız noktası sürekli veya geçici olarak küçük değerli bir direnç üzerinden topraklanan şebekelerde temas gerilimi şekilde verilen eğrideki değerlerin üzerine çıkmamalıdır.

Bu eğrinin her noktası için elektrik miktarının Q= 70mAs değerini aşmaması şartı yerine getirilmiştir. Zira , yapılan araştırmalara göre , ölümle sonuçlanan elektrik kazalarında bu elektrik miktarı tespit edilmediğinden , bu değer bir kriter olarak geçerlidir. Burada vücut direnci için en düşük değer olarak 1000ohm kabul edilmiştir.



İşletme Topraklaması Elektrik tesislerinde işletme akım devresine ait bir noktanın topraklanmasına işletme topraklaması denir:cihazların ve tesislerin normal işletmeleri için bu topraklama gerekir. İşletme topraklaması iki cinstir. Direkt Topraklama

Bu durumda topraklama üzerinde topraklama empedansından başka hiç bir direnç bulunmaz. Mesela şebekenin yıldız noktasının direkt topraklanması , bu cins topraklamadır.

Endirekt Topraklama

Bu durumda topraklama , ilave bir ohmik , endüktif ve kapasitif direnç üzerinden yapılır. İşletme topraklaması , işletme akım devresinin toprağa karşı potansiyelinin belirli bir değerde bulundurulmasını sağlar.

Koruma topraklaması üzerinden yalnız bir hata halinde bir akım geçtiği halde , işletme topraklaması üzerinden arızasız durumda dahi bir akım geçebilir.Hem alçak gerilim ve hem de yüksek derilim tesislerinde yıldız noktasının topraklaması , bir işletme topraklanmasıdır. İşletme topraklaması , fonksiyon bakımından koruma topraklaması ile yakından ilgilidir. Mesela bir fazlı toprak temasında hata akımı , devresini işletme topraklaması üzerinden tamamlayarak arıza , bir fazlı kısa devreye dönüşmektedir. Alçak gerilim tesislerini besleyen akım kaynaklarının yıldız noktaları genellikle bir İşletme topraklaması üzerinden topraklanır. Bunun toplam direncinin Ro küçük veya =2ohm olması arzu edilir.Zira bir faz toprak kısa devresinde Ro direnci üzerinden koruma hattının ve buna bağlı cisimlerin toprağa karşı gerilimi yükselir.Topraklama ve yıldırımdan korunmak için alınan önlemler genel olarak TV verici ve aktarıcı istasyonlarının tesisi sırasında ikinci derece de önemsenen hususlar içinde yer alır. Ancak, istasyonların bulunduğu coğrafik koşullar ve enerji şartları nedeniyle topraklama hatasından ve yıldırımdan meydana gelen etkiler milyarlarca değerindeki tesis ve cihazlara büyük zararlar verir. Yaptığı tahribatın büyüklüğü ile doğru orantılı uzun süreli yayın kesintilerine maruz kalınır.
[alıntı]
 
Ardaşlar selamlar bu topraklama konusunda iyi bilginiz var galiba bana da yardıcı olurmusunuz ben işletme ve koruma topraklaması yapacagım. Bunun için koruma degeri 4 ohm işletme degeri 2.2 ohm olacak bunu nasıl yaparım. Ama zemin kaya toprak degil . tuz atarsam iyi olurmu. tşkler
 
Zemin kaya ise topraklama direnç düşürücüler tek başına çok fazla işe yaramayacaktır.Ben mardinde bir hastahane yaptım orda da aynı sorunla karşılaştım.Bu tip kimyasallar belli oranda topraklama direncini azaltsa da toprak alana etkisi sınırlı olduğundan sıkıntı yaratıyor.Bu durumun en kesin çözümü öncelikle topraklama hesaplarını tekrar gözden geçirerek topraklama noktasının (topraklama kazığı) sayısını arttırman ve ilave olarak belirlediğin uygun bir alana çukur açarak uygun toprak doldurman ve bu alanda topraklama hasırı yapman olacaktır.(kazıkları örgülü bakırlarla birbirine irtibatlayarak yapılır).Aynı zamanda toprak direnci düşürücü kimyasal kullanmanda artı bir fayda sağlayacaktır.Tecrübe ile sabittir.

Not:Bu tesiste her ihtimale karşı kesinlikle parafudur kullan ,özellikle yıldırımdan koruma sistemi için.Çünkü sisteme geri dönüşlerin olması ihtimali var.
 
ben havaalanında çalışıyorum uçaklara yön veren elektronik cihazlarımız var biz buraya 840 metreden  3x50x25 denerji kablosu çektik.Nötür toprak arası 2,35 klima çalıştıgı zaman 3,4,5 volta çıkıyor.Mesafe uzak oldugu için dağıtım panosuna 6 kazık çakarak bir nevi işletme topraklaması yaptık vakat buda sonuç vermedi.Çekilen akımlarda dengesizlik var.Ayrıca üç adet çihazımızın ayrı olarak topraklaması var.Çözüm için birincisi üç fazla beslene yerin klima linyesini cihazların hattından ayırıp cihazları tek fazla beslesem olurmu.Birde tüm koruma topraklamaları potansiyel baradan dağıtsam çözüm olurmu.Acil bilgi verirseniz sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst