İş Görüşmelerinde - Mülakatlarda Nelerle Karşılaşabiliriz?

ct

Üye
Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
161
Puanları
1
Arkadaşlar başımızdan geçen mülakatlarla ilgili ve bu mülakatlarda neler yapmamız gerektiğiyle ilgili bilgilerimizi paylaşmanın bize çok yararı dokunacağını düşünüyorum.

Ben genelde karşılaştığım durumları anlattım. ilerde karşılaştıklarımı da anlatmaya devam edeceğim. Sizlerin de katkılarını bekliyorum.

Teknik çok fazla birşey sormuyorlar nedense. En teknik görüşmemi staj mülakatında yapmıştım onda da yüksek gerilime ne kadar yaklaşılır minvalinde bir soruydu. 1kv kaç 10 kv kaç cm-metre gibi birşeydi. stajda elektronik dalından olup da tehlikenin farkında olmayanları elemek içindi sanırım :)

onun dışında anlat bakalım neler yaptın diyorlar. Sayıyorum okulda yaptığım projeleri, dışarda yazdığım, çizdiğim projeleri.

Çok saçma da olsa 5 yıl sonra nerede görüyorsun kendini, kendinde beğenmediğin özelliğin nedir gibi sorular var. Eğer ikcı birisiyle görüşüyorsanız samimiyetsizce cevaplar vermeniz gerekiyor. Onların istediği yalanları yani. işletme mezunu birisine bunun saçmalık olduğunu anlatmak, kitaplardan aldıkları salakça sorularla zaman kaybettiklerini söylemek bunları tee lisede okudum ve o zaman bile anlamsız gelmişti demek isterdim ama pek anlaşılacağını sanmıyorum. Kendilerinin en doğrusunu yaptıklarına inanıyorlar çünkü.

Eğer teknik birisiyse içimden ne gelirse onu söylüyorum o an ama istekli görünmek en önemlisi sanırım. Ama ne kadar istekli olursanız olun maaşın düşük olması veya karşıdakinin sıkıcı ve genelde hiçbir fikri olmadığı tek bir kitap bile okumadığı konularda ahkam kesmesi sizinde he dayı he diye kafa sallamanız iş görüşmelerinde karşılaşabileceğiniz kötü şeylerden birisi. Böyle durumlarda ne istek kalıyor ne de konuşulan muhabbete ilgi. hıhım diyorum genelde adam/kadın da içinden ya isteksiz ya da mal herhalde bu diyor ama çat diye çıkıp gitmekten daha iyidir sanırım.

Eğer karşıdaki senin askerliğin yok iş de bulamazsın -üç yıl tecilim var! ve böyle diyor üç yıl aynı şirkette çalışan kaç kişi varsa?- homeofis çalış sadece prim verelim diyorsa -şerefsizce ssk ve normal maaşı yatırmayacağım diyor aslında bu kul hakkı yemektir hırsızlıktır iş kazasında ben ölürsem çoluğumun çocuğumun hakkını yediğinden yetim hakkını bile yer böyleleri- kib bye deyin çıkın. Beş dakika sonra daha sigaranızı yeni yakmışken sizi çok daha iyi kurumsal bir şirketten arayabilirler. Başıma geldi daha yeni oradan biliyorum :)

Düşük maaş konusu da önemli mühendise sekreter maaşı vermeye kalkanlar zaten onu sekreter gibi çalıştıracaktır. Şu sıralar işe giren yeni mezun mühendis arkadaşlarım 1750-2500 civarı iş buluyorlar. Çok darda değilsek eğer düşük maaşları reddetmek mühendislik öğrenmenize de katkı sağlar. Sebebi ise çok basit size bir sürü para veren patron-müdür gidip kendi hammaliye işlerini yaptırmaya kalkmaz. Mühendislik işlerini yapın der böylece daha fazla maaşla daha az sömürüyle daha çok geliştirirsiniz kendinizi.

Bir de atasözüyle bitirelim:

Eğitim değil torpil şart :)

Herkese kolay gelsin işsizlik çok zor köle gibi çalışmak ondan da zor. Babadan zengin değilseniz hayat zor kısacası.
 
saygideger abim guzel yazmissin bilmedigim seyleri ogrendim ben suanda almanyadayim okul sayesinde tek kiurus masrafimiz olmadi 7gunumuz kaldi 13 gun boyuncada bir suru izlenimler edindim ve bizi bir yere goturduler bir firma direk sirketin sahibi geldi kadini gorseniz uzerinde oyle cok pahali bir kiyafet yok aynilarini pazardan bulabilrsiniz ancak kadnin trilyonluk sirketleri var tirlari-ozel meslek okullari(almanyada sistem biraz farkli) o kadin bize soyle demisti burada is basvurusu yaptiginizde kimse sizin resminize bakmiyor kim oldugunuze bakmiyor eger isinize yariyorsa hic bakmadan ise aliniyorsunuz saniyorum kendini gelistirmis bir muhendis boyle buyuk bir firmayla rahatlikla is basvurusu yapabilir ancak birde benm meslek hocamin anlattigi var olay kardesinin basindan geciyor:elektronik muhendisi olarak basvuru yapmis 4-5 kere 2 saatlik yola gitmis ancak agzini acip hadi ise alin dememis burada sabrini denemisler. daha sonra ise almislar bu sefer elektronik muhendisi olan demiski benim arabam yok bana bir araba verin demis vermisler vs. bir takim seyler daha

ve burada opel fabrikasi araba uretim tesislerine gittik arabanin civata halinden calisir haline kadar izledik cikista hocama sordum hocam boyle bir yere biz (mekatroník muh.)girebilirmi oda dediki mesele unvan degil boyle bir yere ne sagliyorsun ona bakarlarmis
Saygilarimla-
 
  • Beğen
Tepkiler: ct
Ben de Enerji üretim yapan tesis için mülakata girmiştim. Bir İK'cı genç bayanla, tesisten sorumlu orta yaşın üzerinde bir amcayla yaptık. Amca iyiydi, çok güzel sohbet ettik, hatta görüşme bittikten sonra ben çıkarken peşimden gelip yabancı dil bilgimi sordu. Kendine kalsaydı eminin işe alırdı. Gelelim İK'cı bayana;
Önce benim doğum tarihimle mezuniyet yılımdan üniversiteyi uzattığımı yakaladı. Sonra şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz diye sordu. Benim ilk önemli mülakatımdı. Hazırlıksız yakalandım. Fazla açıklama yapamadım.
ct arkadaşa katılıyorum. İK'cılara istedikleri cevapları verin onlar eğitimlerde kendilerine anlatılan soruları ve cevapları bekliyorlar. Bu eğitimin insanları 10 dk içinde tanımalarını sağlayacağını zannediyorlar. Dereyi geçene kadar sevindirin onları :)
Teknik bir kişiyle görüşme yaparken samimi olabilirsiniz. Ama onun işini ve görevini tam olarak öğrenin. İşini elinden alabilecek bir durumunuz varsa samimiyet ters tepecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ct
evet bir kitapta okumustum eger stress altina girerseniz goruseceginiz kisiyi sag tarafiniza almanizda fayda var
 
Bir defasında, malum görevlilerin karşısında çok rahat olduğum için işe almadılar, ( el pençe, eğik büzük olmadığım işe almadılar ) çok da iyi oldu...
 
  • Beğen
Tepkiler: ct
Bende bir anımı anlatayım, yıl 1997 hazır beton sektöründe bir firma, o zamanlar cep telefonu nerdeeee, evi arayıp bildiriyorlar, tabiiki ben hala işime devam ediyorum. ailem bana akşam durumu izah ediyor ve bende tmm diyorum çünkü başvurmuşum ya gitmemek olmaz gideyim bari, iki gün sonra şirketimden izin alıyorum ve gidiyorum. Bu arada beton inş. kelimesi var ya firma faaliyetinde duvarlı tavanlı borulama işleri zannediyorum, şaç sakal birbirine karışmış bir şekilde gidip nazikçe işi geri çevireceğim.neyse sabah sat 10:00 firma yıldız yokuşundaki o plazalarda tabii gidince anlıyorum neresi olduğunu, kaıda güvenlik arkadaşlar hg beyefendi hangi firma diye soruyorlar, bende söylüyorum ve telefonla bilgi alıp gönderiyorlar tabii ben bu arada kıpkrmızı sonuçta saç sakal iyice karışık ve üzerimde resmiyetten uzak salaş bir kıyafet:)) gidiyorum insan kaynakları bölümünden gayet nazikçe bir karşılama, kırmızılık mora doğru dönüşüyor:)) form veriyorlar dolduruyorum, sonra testi dolduruyorum, biraz sohbet sonra size tekrar döneceğiz deyip beni gönderiyorlar, tabi bende içimden kendimi aşağılıyarak asansörün kapısını tutuyorum rededileceğimden adım gibi eminim.... ve ne oldu biliyormusunuz ondan sonra o firmada 4 mülakata daha girdim ve sanırım 40 kişi içerisinde ben seçildim ve 9,5 yıl o firmada çalıştım:)) ve kişişel sebeplerden dolayı o firmadan ayrılmak zorunda kaldım, ama şirket 9,5 yıllık emeğimin karşılığı kıdem ve diğer bütün tazminatlarımıda verdi, şahsa özel olarak :))
 
  • Beğen
Tepkiler: ct
merhabalar

genel olarak türkiyedeki firmalar kişinin vasıflarına değil çalışmasına değil,iş yapma sorun giderme kabiliyetine değil,yalakalığına masa başıda çalışmasını sağlayacak diplomasına prim verir.yönetici mevkisindeki kişi için önemli olan çalışanın kendisini sürekli onaylamsıdır.
türkiyedeki işe alma kriteri kendini pazarlama kabiliyetine ve ağzının laf yapmasına bağlıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst