İç Yıldırımlık (Aşırı Gerilim Darbe Koruyucuları)

cemabay

Üye
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
28
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba

Yapım aşamasında olan 3 katlı bir villada, dış yıldırımlık takılmadan, ana panoya B sınıfı katlardaki tali panolarada C sınıfı Aşırı Gerilim koruyucusu takılsa, elektrik hatlarından gelecek olan yüksek elektrik voltajına ve çevreye düşecek ve binayı etkileyebilecek yıldırımdan dolayı olacak aşırı gerilimlere karşı cihazları ve tesisatı korumak mümkün olur mu? İllaki DIŞ yıldırımlık takılması gerekir mi?

Bu tür B ve C tipi koruyucuları internetten online alabileceğimiz siteler mevcutmudur. Fiyatları tahmini ne kadardır.

Teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
B,C,B+C,D tipi iç yıldırımlık tesisleri,oldukça etkili koruma yapan cihazlardır.Seçimin doğru yapılması şartiyle, her şartta bu cihazların konması kesinlikle gereklidir.Paratönere ihtiyaç olup/olmadığına,risk hesabı yapıldıktan sonra karar verilmelidir.Bu hesap,RADSAN sitesinde bulunmaktadır.Bu tür cihazlar birçok firmada bulunmaktadır.Biz,futbol sahası aydınlatma direklerinde(paratöner konan direklerde) LEUTRON marka kullandık.Ayrıca,tlf,fax,modem,tv,vs. gibi zayıf akım hatları için de koruma mutlaka yapılmalıdır diye düşünüyor ve tavsiye ediyorum.Pratöner yapılması durumunda,eşpotansiyel bara uygulaması yapılması gerekiyor.Bu tip cihazların sağlıklı çaşışabilmesi için de,düşük dirençli bir topraklama olması gereklidir.
 
Son düzenleme:
ekteki dosyada bu konu ile ilgili güzel bilgiler var
 

Ekli dosyalar

  • İç Yıldırımlık.doc
    197 KB · Görüntüleme: 260
Sn.cemabay,bahsettiğiniz koruma yöntemlerini uygulamanız çok yararlı olur.Hatlardan gelecek aşırı gerilimleri önler.Yldırım düşmesi farklı bir olay.Bahsettiğiniz yere yıldırım düşerse bu korumaların pek de bir faydası olmaz.Yakınına düşerse,yakınlık durumuna göre değişir.Yani o yakına düşen yıldırımın oluşturduğu aşırı gerilim sizin koruma elemanlarının tahmmül sınırları içindeyse çalışırlar.Tahammülün üzerinde ise kendileri bile hasarlanabilir.Aşırı gerilim ileticiler mutlaka kullanılmalıdır.Paratoner kullanılması iyi olur.Ancak maliyet göz önüne alındığında ilgili yere yıldırım düşme istatistiği,çevrede bulunan yapılarda paratoner bulunup bulunmadığı gibi faktörlere göre karar verilebilir.Bir anımı anlatmak isterim.Bir beldede basit iki katlı bir evin üzerinde paratoner takılı olduğunu gördüm.Merak ederek nedenini sordum.Paratoner takılmadan önce bu eve 3 kez yıldırım düşmüş.Adamcağız sonunda paratoner taktırıp rahat etmiş.Demekki o evin yeri yıldırım düşmesi açısından uygun bir yermiş.
 
acaba telsiz röle sistemleri bulunan yerlere paratonere ek olarak iç yıldırımlık taktırsak faydasını görürmüyüz.yoksa elektronik kartlar yanabiliyor.
 
Sn.mustafa19192000,tabiki çok faydalı olur.Paratoner aşırı gerilim koruması yapmaz.Yıldırım düşmesine engel olur.
 
Merhaba, çalıştığım yerde telefon santralinin bulunduğu yerde 15-20 metrelik telsiz antenleri var,
yağmur yağdığında veya herhangi yakın bir yere (atıyorum 10-15 km uzakta bir yere) yıldırım düştüğünde telefon santralinin dış hat kartları yanıyor. Bu sorunu çözmek için anten direklerinden daha yüksek bi noktaya paratoner mi koymalıyız yoksa santralin topraklamasını yeniden yaptırıp B,C,D tipi iç yıldırımlık kullanarak sistemin panosunu yeniden mi düzenlemeliyiz.
İlk etapta aşırı gerilim koruyucu kullanmak daha daha mantıklı geliyor ama sizin tecrübelerinizi dinlemek isterim.
İyi günler.
 
AG pano sisteminize B,B+C korumaya ilaveten,telefon santralınıza da bu iş için üretilmiş koruyucular koymanız veTopraklama direncinin de 2 ohm dan küçük tutmanız gerekir.
 
Fahri Bey AG panosuna B,B+C koruma sistemi mi yoksa D sınıfı koruma sistemi mi konulmalıdır?
 
D tipi koruma,hassas tip koruma olup,korunacak cihaza en yakın noktaya konur.Ana panolara B veya B+C konur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst