İç Tesisat Kablosu tek damar mı yoksa çok damar mı

Katılım
23 May 2016
Mesajlar
68
Puanları
1
Yaş
43
İç tesisatta, Linyelerde ve sortilerde çok damar kablo kullansam olur mu?(yani TTR kablo). Yoksa illa tek damar NYA , NYM mi kullanmalıyım? Yani iç tesisatta tek damar zorunluluğu diye bir şey var mı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yönetmelik 71.png


Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre, çok telden meydana gelen iletken kullanılacaksa; uygun bağlantı klemensi ve uçlara uygun işlem gibi tedbirler alınmalıdır diyor.

yani tek damar yasak değil ama bunları yapmam gerekecek sanırım ve bunları uygulamak tesisatı yaparken kolay olmaz sanırım. O yüzden tek damar kullanılıyor. Doğru mu?(ve siz bu hususta uyardınız)
 
Yonetmelikte bakir iletken kullanilacaktir yaziyor..yani bu iketkenin nya veya nyy olacagina dair bir madde yok bildigim kadariyla ..maaliyet olarak nya daha uygun ve daha pratik..ttr kablo da kullanabilirsin,sorun yok bence..buatlarida kablolari once sarip sonra klemensle takviye etmek en sagliklisi olacaktir.
 
"İşletme gereği sarsıntıya uğrayan bağlantı noktalarında lehim ve kaynak yapılmasına ve lehimli kablo pabucu kullanmasına izin verilmez."

Atma ! Hepimiz din kardeşiyiz !

Siz hiç hareket eden bir bina tesisatı gördünüz mü ? Ayrıca otomobil üzerinde kaç tane lehimli kablo noktası var ? Şayet hareketli bir ortamda lehim gerekli ise kullandığınız lehimin kurşun-kalay karışımına dikkat etmeniz gerekir. Vibrasyon ile lehimdeki kurşun oranı doğru orantılıdır.

İstediğin kabloyu kullan fakat gerekliliklerini yerine getir.
 
Madde 58 - ILETKENLERIN VE KABLOLARIN DÖŞENMESİ

a) Genel Hükümler

a.l - Hatlar mekanik yıpranmalara karşı uygun yerlere döşenerek yada elverişli örtü ve kılıflar kullanılarak korunmalıdır. EI ile ulaşılabilen uzaklar içinde döşenen iletkenler mekanik darbelere karşı her zaman koruyucu kılıflı olarak yada boru içinde çekilmelidir. (elektrik işletme yerler ive kuvvetli akım hava hatları bu hükmün dışındadır.)

a.2 - İletkenlerin korunma biçimi, bağlantı yerlerinde de sürdürülmelidir.

a.3 - Döşeme geçişlerinde olduğu gibi, fazla tehlike söz konusu olan yerlerde iletkenler sağlam bir şekilde tutturulmuş olan termoplastik boru, çelik boru yada korunacaklar (mahfazalar) içinden geçirilmelidir.

Yalnızca elektrik hatlarının çekilmesi için kullanılmayan, içine girilebilen kanallarda ve yapı aydınlıkları gibi yerlerde iletkenler ancak düzenli olarak yerleştirilirse ve zararlı etkilere açık olmazlarsa döşenebilirler.

Dökme yada sıkıştırılmış betondan yapılan duvar, tavan yada döşemelerin içinde ve betonarme demirlerinin üstünde ve altında ancak beklenebilecek zorlamalara dayanıklı termoplastik dış kılıflı iletkenler, çelik yada termoplastik borular içinde geçirilen yalıtılmış iletkenler kullanılabilir.

yönetmelik duvar içinde boru olmalı der. boru içinde çoklu iletken döşemenin maliyeti yüksek olacaktır. o yüzden boru içinde genellikle NYY iletken kullanılıyor.
 
Selamünaleyküm arkadaşlar. daire içi sıva altı buatlı elektrik tesisatına 4mm nyaf çok telli kullanılmasında bir sakınca olabilrmi.bundan sebeb sigortalarda amper bakımından bir değişiklik olması gerekirmi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst