üç fazlı sayaçlar

zehirmen

Üye
Katılım
12 Şub 2007
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
44
arkadaşlar ben bir yerde eski tip sayaç lar buldum
1- 3 fazlı 3 telli, 3 fazlı 4 telli yazıyo bunlar nasıl bağlanır
2- 3* 10 (30) A yazıyor bu nedemek oluyor acaba
saygılar.............................
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Arkadaşım 3faz 3 telli demek aron bağlı yani normal gerilim uçları 3 fazada,akım uçlarından sadece Ave C FAZI akım uçları girilmiş.Akım ucları cıkışları kendi arasında kısadevre toprakla köprülü.
Diğer 3faz 4tellide ise normal akım ve gerılım uclarını yerlerıne bağlanacak,akım ucları cıkış kendi aralarında kısa devre ve toprakla köprülü.
 
bu sayaçlar üzerinden 10 A. akım geçebilir, dolayısıyla akım trafosuz kullanman mümkün değil. (30)'un anlamı kısa süreli 30 A. geçse sayaç bozulmaz demektir.
 
arkadaslar;sekil 2 için acıklamak gerekirse işlemi şöyle gerçekleştireceğiz.bu tip dikkat edilirse akım trafosuyla kullanılıyor.ilgili akım trafosu 2.5 mm2 kablo ile K-l uclarından baglanır.k-1 nolu klemens l-3 nolu klemense girilir.diger akım trafolarıda aynı sekilde ilgili klemenslere girilir.aradaki klemensler(2 nolu) gerilim referansı almak içindir.2.5 luk birer kablo ile giris salterinden herfazın referansı tasınır.bu gerilim referansını tasırken eger direk tedasın okudugu bir sayac degilse 3x16 A otomat koyar isek arıza durumunda sayacı sokmemiz daha kolay olur.enerjiyi kesmeyip,direk(sayacsız )verebiliriz.Diger onemli nokta akım trafolarının birer uclarının topraklanmasıdır.bunu atlamayın.kolay gelsin.
 
bay_pipo52 ' Alıntı:
:D çokkkkkkkkk saollll

Mehmet95 arkadaşım ; 10 A'lik veya 10 (30 A) lik bir sayaç neden akım trafosu aracılığıyla bağlanıyor ki... Bu sayaçlar direkt bağlanırlar.
Tüm akım trafosu aracılığıyla çalışan sayaç etiketlerinde ....X 5 A. diye bir ibare vardır. Akım trafosunun dönüştürme oranına göre çarpanlı hesaplanır.


Affına sığınarak yukarda verdiğin şemaları açıklamaya çalışayım ;

Büyük akım / gerilim değerlerinin ölçme kolaylığı, can ve mal emniyeti açısından ölçü trafolarının sekonder uçları aracılığıyla küçültülerek ölçme cihazlarına gönderilirler, ölçü trafoların dönüştürme oranlarından çıkan değerler ÇARPAN'dır.

Şekil 1 : Klasik bir 3 fazlı elektrik sayacı, küçük işletmelerde, üç fazlı elektrik tüketen yerlerde kullanılır, Şebeke ve yüke direkt bağlanır.

Şekil 2 : 3 fazlı, akım referansı akım trafosu aracılığıyla çalışan, gerilim uçları direkt şebeke gerilimine bağlı bir sayaçtır. Yük akımı sayaç üzerinden değilde akım trafosu üzerinden geçer. Bu sayaçlar 60 veya 80 A.'den fazla akım çeken orta ölçekli işletmelerde kullanılır. Etiketinde ...X5 A. ibaresi vardır. Sayaç üzerinde okunan endeks akım trafosunun dönüştürme oranı ile çarpılır, gerçek tüketim bulunur. Örnek : Akım Tr. dönüştürme oranı 400/5 A. ise... 400/5=80... sayaç endeksi 80 ile çarpılarak tüketim hesaplanır. Alçak gerilim, yüksek akımlarda kullanılır.

Şekil 3 : 2 akım ve 2 gerilim trafolu ARON bağlatılı sayaç. (genelde kullanılmaz)

Şekil 4 : 2 akım ve 2 gerilim trafolu ARON bağlatılı sayaç. (genelde kullanılmaz)


Şekil 5 : 2 gerilim trafolu, 3 akım trafolu sayaç. Büyük sanayii işletmelerinde, elektrik tüketiminin ölçümü yüksek veya orta gerilim kısmından yapılan yerlerde yani yüksek gerilim, yüksek akım devrelerinde kullanılır. Etiketinde ....X5 A. ve 100 veya 110 V. ibaresi bulunur. Okuma değeri Şekil 6 ile aynıdır. Eğer sayacınız dijital bir kombi sayaç ise TEDAŞ tarafından pek istenmeyen bir bağlantı tipidir. (3 yerine 2 gerilim trafosu olması nedeniyle)

Şekil 6 : , Büyük sanayii işletmelerinde, en çok kullanılan, 3 gerilim, 3 akım trafolu, elektrik tüketiminin ölçümü yüksek veya orta gerilim kısmından yapılan yerlerde yani yüksek gerilim, yüksek akım devrelerinde kullanılır. Etiketinde ....X5 A. ve 100 veya 110 V. ibaresi bulunur. Sayaç üzerinde okunan endeks hem akım trafolarının hemde gerilim trafolarının dönüştürme oranlarının çarpımı ile ortaya çıkan ÇARPAN değeriyle çarpılır.
Örnek :
Akım Trafosu : 25/5 A. = 5
Gerilim Trafosu : 15.000 / 100 V. = 150

ÇARPAN = 150 X 5 = 750 'dir.

Sayaç endeksi 750 değeri ile çarpılarak gerçek tüketim değeri bulunur. ( Bu değerler Aktif, Kap.Reaktif, İnd.Reaktif içinde geçerlidir.)

KÜÇÜK BİR, İKİ NOT :

* Dönüştürme trafoları kesinlikle topraklanmalıdır, Akım trafolarının sekonder (l) uçları (Y.G için gövdeleri de...), gerilim trafolarının gövdeleri,
* Sayacınız analog (diskli) ise faz sıralaması doğru olmalıdır,
* Tesiste kombi sayaç yoksa genelde 3 adet analog sayaç vardır. Aktif ve İndüktif reaktif sayaçların bağlantıları düz, kap.rektif sayaç ise ters bağlanır,
* Sayacınız dijital ise faz sıralaması önemli değildir. :eek:
* Sayaç panosunun veya eğer Yüksek gerilim sisteminden ölçüm yapıyorsanız TEDAŞ tarafından mühürlenen Ölçme hücresinin kapısının, Gerilim tr. ayırıcısının mühürlerinin sağlam olmasına dikkat ediniz, başınız ağrır. ;D
 
Son düzenleme:
Sn.digitalist
Ölçü sistemleri ile ilgili paylaşımınız için teşekkür.
* Sayacınız dijital ise faz sıralaması önemli değildir.* ifadenize katılmıyorum.Sayaç imalatçı firmalarının son yıllardaki üretimleri için söylediğiniz doğru. 2002 model dijital sayaçların bir kısmı analog sayaçlar gibi çalışıyor.Faz sırası değişiminde ind.reaktif olarak belirlediğiniz menü kap.reaktif olarak çalışıyor.Dikkat çekmek istedim.

________________________

Sn.digitalist arkadaşım
"Mehmet95 arkadaşım ; 10 A'lik veya 10 (30 A) lik bir sayaç neden akım trafosu aracılığıyla bağlanıyor ki... Bu sayaçlar direkt bağlanırlar.
Tüm akım trafosu aracılığıyla çalışan sayaç etiketlerinde ....X 5 A. diye bir ibare vardır. Akım trafosunun dönüştürme oranına göre çarpanlı hesaplanır."

Konuyu açan zehirmen arkadaş eski sayaç bulduğundan bahsetmiş.Sanıyorum arkadaşın bahsettiği 10(30) A. sayaçlar akım trafoları ile bağlanan sayaçlardır.Markaları da muhtemelen MKE dir.1-2 no.lu klemensleri arasında köprü yoktur.Biraz nostalji olacak ama..
1985 yıllarına kadar ölçü transformatörü üreten firma sayısı çok azdı.TEK ( o zaman ki adı) A.G. enerji ölçümlerinde sekonderi 5 ve 10 A. olan akım trafoları üretiyordu.Adapazarı İmalat tesislerinde.Üretici firmaların artmasıyla birlikte piyasa ile rekabet edemediğinden bu imalat tesisleri kapatıldı.10(30) A. sayaçlar 100/10 , 150/10 akım trafoları ile kullanılıyordu.Genelliklede kullanım yerleri; Köy Muhtarlıklarına enerji toptan satıldığından köy panolarında çok rastlarsınız.Hala yenilemeye girmemiş köy panolarında sekonderi 10 A. olan akım trafoları bulunur. Bu nedenle 10(30) A. sayacın sekonderi 10 A. akım trfosu ile kullanılmasında teknik olarak pek sakınca yoktur. Aynı sayacı 10 A. çeken bir tesistede akım ünitesi ile gerilim ünitesi arasına köprü atarak kullanabilirsiniz.
O yıllarda Türkiyede 100 V.luk sayaç imalide yoktu.Tüm sayaçlar ithal. CGS - CO GE CO - PAFAL ilk aklıma gelenler.Hepsinin etiketlerinde 100/5 34500/100 X100 v.s. değerler yazılıydı.Tabiki çarpanlarda yalnız devredeki akım ve gerilim trafo dönüştürme oranlarına göre değil sayaç etiketinde yazan değerlerde dahil edilerek bulunuyordu.Reaktif sayaç olarak bağlayacağınız sayacı devresine de faz kaydırıcı TVC bağlamanız gerekiyordu.
Ölçü trafoları derseniz onlarda bir acayip.Yağlı tip ler.Kazan gibi. Daha da önemlisi bu konularda piyasada sorup öğrenebileceğiniz meslektaşınızında bulunmaması.Kaynak döküman şimdiki gibi sebil değil.Yegane kaynak TEK EĞİTİM DAİRESİNİN yayınları onada ulaşabilirseniz. Şimdiki gibi İnternet yok..forum yok.. Mail yok..İki satır foruma yazalımda bilen bir arkadaşımız yardımcı olsun YOK. Bilgiye ulaşmanın zor olduğu yıllar..
Onun için forum ortamını seviyeli güzel tutalım nezih tutalım.Paylaşımda bulunalım. Bilgiye bu kadar kolay erişebileceğimiz bir ortam.Böyle bir mesleki bilgi paylaşım alanını chat sayfası gibi kirletmiyelim. Herkese saygılar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
günümüzde elektrik enerjisi o kadar çok kullanılıyorki, 10 A. çok küçük bir akım olarak kalıyor. işletmenizde 10 A. 'e kadar akım çekiliyorsa bunları direk bağlıyabilirsiniz. Evlerde bile 10 A'den yüksek akım çekildiğinden (2000 Wattlık bir ısıtıcı yaklaşık 9 A. çeker. ) Dolayısıyla bu sayaçlar kesinlikle akım trafosu ile kullanılmak zorundadır.
 
Sn.mehmet95 arkadaş haklısınız.Yazdığımı 1983 koşullarında düşünün.Evlerdeki sayaçlar o zaman 5 Amperdi.
 
arkadaşlar acil cevap alabilirsem sevinirim..3 adet mekanik sayacımdan enduktif ve kapasitif tuketimi olcenlerin faz sırası ve akım polariteleri yanlış baglanmıs ise bu aktif tuketimi olcen sayacın daha az tuketim yazmasına sebep olurmu?
 
xcutemanx ' Alıntı:
arkadaşlar acil cevap alabilirsem sevinirim..3 adet mekanik sayacımdan enduktif ve kapasitif tuketimi olcenlerin faz sırası ve akım polariteleri yanlış baglanmıs ise bu aktif tuketimi olcen sayacın daha az tuketim yazmasına sebep olurmu?

Aktif tüketime etkisi olmaz.Sadece ind.reaktif ve kapasitif reaktif sayaçların pozisyonları değişir. Faz sırası değişiminin aktif sayacın tüketim kaydetmesine etkisi ihmal edilebilecek kadar azdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst