örnek bi makinanın güç hesabı ve 1 saatteki maliyet hesabı...

bovdeil

Üye
Katılım
20 Ara 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
daha önceden bununla ilgili excel de çalışmalar yapmış arkadaslarından yardım bekliyorum eğer böyle bişey yoksa sıfırdan bi örnekden hesaplamayı yapalım
Asenkron motorların üzerinde ki değerlere örnek verecek olursan bunun gibi işte;
kw DEVIR(dev/dak) AKım Verim
15 3000 25 %80
10 2000 20 %90 cosfi 0.9

vermedigim değerleri belirtirseniz sevinirim. Bu şekilde iki motoru olan bi makinenin bi saat içinde ne kadar toplam enerji harcar. Ve yaklaşık işte 1kwh ı birim fiyatıyla çarpacak tam değere ulaşmış olurmuyuz?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Güç değerini(kW) verime( 0.8 ' e) bölüp çıkan sonucu elektriğin kw ı ile carpınca
bir saatte harcanan parayı buluruz.
Makina bir saatte ne kadar harcar?Bu motorların çalışma süresine bağlı.
 
Dostum en güvenilir ve en kolay yolu makinana bir sayaç takıp 1 gün boyunca ölçüm alıp çalışma saatine bölerek saatte nekadar enerji harcadığını bulabilirsiniz eğer böyle bir imkanın yok ise bir pens ampermetre ile makinanın ana beslemesinden akım değerini ölçüp (eğer makinanan basit bir makine ve standart çalışıyorsa ) bulduğun ortalama akım değerini EĞER MAKİNAN MONOFAZE İSE V = U I COSQ trifaze ise V = 1.73 U I COSQ formulunden bulabılırsın . bunun yanında motorların etiketlerindeki watt değerlerinden yola cıkarak bulacagın değer ancak makınaın kurulu gucunu yansıtabılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,960
Mesajlar
913,920
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst