çoruh nehri üzerinde bir inci gerdanlık daha.....

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Türkiye birincisi Deriner barajı hizmete giriyor

DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan, kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı Deriner hizmete giriyor..

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü'nce yaptırılan, 249 metre gövde yüksekliğiyle kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın üçüncü, dünyanın 6'ıncı en yüksek barajı Deriner, 12.12.2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.
Çoruh Nehri üzerinde 1998 yılında yapımına başlanan Deriner Barajı, Türkiye'de üretilen hidroelektriğin yüzde 6'sını karşılayacak. Toplam gövde hacmi 3 milyon 400 bin metreküp olan barajda, 1 milyar 920 milyon metreküp su depolanacak.

Yıllık 2 milyar 118 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanan Deriner Barajı ile HES sayesinde yaklaşık 685 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanacak.
Yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal olan barajın 7 yılda kendisini amorti etmesi bekleniyor. Deriner Barajı, gerek üreteceği enerji gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacak.

Çoruh Nehri'nin Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olması nedeniyle Deriner Barajı, nehir üzerindeki Borçka ve Muratlı Barajları'nın ekonomik ömrünü de uzatacak.
Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 431 kilometre uzunluğuna sahip Çoruh Nehri'nin, Bayburt'taki Mescit Dağları'ndan başladığını ve Türkiye topraklarından geçtikten sonra Batum'dan Karadeniz'e döküldüğünü ifade ederek, DSİ'nin hazırladığı projelerle Çoruh Nehri'nden azami şekilde yararlanmaya başlandığını söyledi.

Deriner Barajı'nın tamamlandığını ve 12 Aralık Çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacağını ifade eden Vali Kalkan, ''Deriner Barajı mansaptan menbaya doğru yapımı tamamlanmış üçüncü barajdır. Baraj kendi sınıfında Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın üçüncü, dünyanın da altıncı en yüksek barajıdır. Artvin'imiz böyle büyük bir baraja evsahipliği yaptığı için ne kadar gurur duysa azdır'' dedi.

''Ürettiği enerji itibariyle oldukça önemli bir potansiyele sahip''
Vali Kalkan, barajın, ürettiği enerji itibariyle de oldukça önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çekerek, ''Kurulu gücü 670 megawat olan baraj, Çoruh Havzası'nda elde edilen enerjinin yüzde 14'ünü karşılayacak. Bu Türkiye enerjisinin yüzde 1.1'ine tekabül ediyor'' diye konuştu.
Barajın yapımının oldukça uzun sürdüğünü kaydeden Vali Kalkan, ''Projeye 1998 yılında başlandı. Ancak son 10 yıl içerisinde ciddi çalışmayla yapımı tamamlandı. Barajda 24 Şubat itibariyle su tutulmaya başlanmıştı. Enerji üretiminin hassasiyeti yanında bölgeye yaptığı olumlu katkılar var. Her şeyden önce enerji, Türkiye'nin en önemli ihtiyacıdır ve cari açığımızında önemli bir kalemi oluşturuyor. Ülke olarak doğalgaz ithal etmek zorundayız, ithal ettiğimiz doğalgaza da döviz veriyoruz. Dolayısıyla en temiz, en güvenilir, yenilenebilir enerji kaynağı hidroelektrik enerjisidir ki bu da Artvin'de fazlasıyla var'' dedi.
''Çoruh Nehri üzerinde 17 baraj inşa edilecek''
Vali Kalkan, Artvin'in, Türkiye'nin barajlar ve tüneller bakımından en zengin kenti olma yolunda ilerlediğini belirterek, şunları söyledi:
''Çoruh Nehri üzerinde ana kolda 10, yan kollarda 7 olmak üzere toplam 17 baraj inşa edilecek. Şu anda Artvin Barajı'nın inşaatı devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yusufeli Barajı'nın ihalesi gerçekleştirildi ve önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacak ve Yusufeli'nin yerleşim yeri değişecek. Baraj dolayısıyla tarım arazilerimizin büyük bir kısmı sular altında kaldı. Özellikle zeytinliklerimizin yüzde 75'i sular altında kaldı ama Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'müzün yaptığı çalışmaya göre, eğer doğru ve sağlıklı bir planlama yapılabilirse, bu barajda yapılacak balıkçılıkla kaybettiğimiz gelirin 4 katını elde etme imkanına sahip olacağız. Yaklaşık kaybımız 39 milyon gibi bir rakam olarak ifade ediliyor ancak balıkçılıktan da yılda 160 milyon gibi bir gelir elde etme imkanımız var.''
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu baraj ile ilgili çok şeyler söylendi, eleştiriler ne derece haklı göreceğiz..eğer gerekli önlemler alınmaz ise sonuç kötü olur
zaten tarım zor durumda, ayrıca ağaçlandırma yapılması lazım yoksa su alır götürür toprağı..
Ilısu bitirilebilecek mi acaba...malum .. Ilısu yu engellemek için büyük çaba var..bu baraj bitmezse GAP çöpe gider.
 
Sn. elek. mutlaka söylentiler olabilir, gönül isterki bunlar asılsız şeyler olsun.Genelde yapılan hizmetlerde büyüklüğüne göre doğru olsun olmasın bir sürü dedikodu da büyük oluyor.Sizi tenzih ederim olumsuzluk üzerine çalışan localar kamu oyu oluşturmak için sanal alem başta herşeyi kullanmayı iyi biliyorlar.Ben termik santralda çalışıyorum , santralın küllerinin atıldığı kül dağının üzeri teraslama sistemi ile önce toprak yığıldı ve üzeri akasya ağaçları ile ağaçlandırıldı.Barajların çevreside büyük bir ihtimalle daha güzel yeşillendirilir.Konu hakkındaki tespitlerinizi biraz daha açarsanız örneğin GAP ile irtibatı bizi daha çok bilgilendirmiş olursunuz, teşekkür eder hayırlı işler dilerim....
 
Ben Ilısu yu GAP ile irtibatladım..
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst