çizgi izleyen robot yardım

yusufan

Üye
Katılım
17 Mar 2009
Mesajlar
140
Puanları
1
forumda araştırdım bir sürü de proje buldum ama yapmadan önce iyi bir araştırma yapmak istiyorum.şu anda piyasada projsi bulunan en hassas çizgi izleyen robot hangisi?veya siz hangi robotu tavsiye edersiniz.bilgim var biraz.yapabilirim yani.ne önerirsiniz.benim için hasssas olacak yolda giderken düz gidicek bazıları sallanarak gidiyor benimki düz gidicek.
 
Sallanması biraz tasarımla alakalı....
Tabi sensör sayısı, program vs hepsi ile bağlantılı fakat iki tekerli bir robotda sarhoş tekerin teker-sensör arasındaki mesafesi v.s çok önemli olabiliyor.
Hazır devre-programla dahi kafa sallayan bir robot yapmak çok kolay.. :]
 
ben yapacağım ppüf noktaları nedir mesela örnek verir misin?
ikimotor ve öndede sarhoşlu yapaacam.sarhoşun önündede sensörlerim olacak ama bu koyla ilgili bilgim tecrübem yok sadece dökümanlardan okudum.ama videolarında bazıları hiç sallanmadan ilerliyor bazıları yalpalaya yalpalaya ilerliyor bunu ortadan kaldırmak istiyorum.
 
Aslında zamanla tecrübeyle olacak şeyler fakat bir iki şey yazmak gerekirse;

Kullanılacak malzeme çok önemli, kesinlikle kaymaması gerekiyor. Sarhoş teker konusunda;
Sarhoş teker, arka tekerlere çok yakın olursa kontrol zorlaşır. Aynı şekilde tekerin sensörlere yakın olmasındada bazı problemler çıkabiliyor, fakat MEB Robotik 2009'da birinci olan robotun sarhoşu sensörlerin önündeydi....
Sallanma robotun gövdesinden kaynaklı oluyor genelde, başlangıçta düz giden bir robot ilk virajdan sonra kendini toparlayamıyor.
İstersen sarhoş kullanmayabilirsinde... Bu şekilde gayet sağlıklı çalıştıklarını denedim ve gördüm.
Fakat dediğim gibi yapılan robotlarda belirli bir standart olması zor. Özellikle pistin önceden görülmesi çok çok önemli. Uzun zaman çalışıp uğraşırsınız yaptım oldu dersiniz, sonrasında pistte bir eğim olduğu açıklanır ve problemler başlar, programdaki küçük değişikleri saymazsak bu sorunlar komple gövde değiştirmeye kadar gidebilir.

Minumum üç sensor ile halledebileceğinizi biliyorsunuzdur fakat sensör sayısının arttırılması kontrolde hassasiyeti arttıracaktır. 5 yada 8 sensörle iyi sonuç alabilirsiniz 5 idealdir.

Motorlarınızın güçlü olmasına dikkat edin, 6V redüktörlü motorlar var. Bu tip motorlar göz boyayabilir fakat yapacağınız robotu taşımayabilir. Çok hızlı motorların kontrolündede problemler yaşabilirsiniz, ortasını bulmanız gerekiyor.

Herşeyin tamam olduğunu düşünürsek programlamanında yeterli olması gerekiyor. Sensörlerin durumuna göre yanlış verilecek değerler, robotun gereksiz hareketler yapmasına neden olabilir.(kafa sallama,dönüşlerde problem v.s)

Soru biraz genel olduğu için cevapta biraz uzun oldu. :]
 
genel olrak anladım.benim gibi bu işe yeni başlayacak birine ne önerirsin peki piyasadaki hangi projeyi.ya şimdi diyeceksin ki yavaş yavaş ama ben öğrenci bir adamım öyle yavaş yavaş için çok paralar harcayamam amacım en güzellerinden birine başlamak ve onu çalıştırmak yoksa yavaş yavaş basitten karmaşığa gitmek tabi ki daha verimli olur ama benim ,çin değil :D şimdi ben internette bulduğum en hoşuma giden proje bu.http://st05120188.etu.edu.tr/robotik_1.pdf sence nasıl gider mi?
 
:) Bu proje yapılabilecek gibi...
Fakat en baştan en güzelini yapmak çok zor diyebilirim.
Bu projede yapılacak herşeyin temeli var. Birebir aynısını yaparsan eksiklerini görürsün.
Yapacağın robot için kaba malzemeler kullanmaktan kaçın. Birazdaha profesyonel, estetik malzemeler seçmelisin.
Biraz daha farklı bir başlangıç yaptığım için sana internetteki şu proje iyidir vs şeklinde söyleyemeyeceğim, zaten devreler genelde aynı.
Hazır olarak satılan robotlar var ama bunlarda ne kadar faydalı olur bilemiyorum...
Kararını ver ve başla... Genel konular konuş konuş bitecek gibi değil, başladıktan sonra soru ve sorunlar birazdaha belirginleşeceğinden karşılıklı yardımlaşma daha iyi bir boyut alacaktır...
 
yarın kadıköyden malzemeleri topluyorum ve başlıyorum işe hadi hayırlısı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst