çift start çift stop aynı anda basıldığınca çalışıcak devre lazım

dogrudur kardeş startlar seri stoplar paralel olursa iki butona aynı anda basarsa çalışır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar ben pres imalatında birkaç yıl çalıştım panolarını vesayresini yaptım. Olay sadece motor çalıştırma durdurma değil, motor start stop butonları ayrı, presin bir tur başlama ve durma butonları (veya siviçleri) ayrı.
Motora iki değişik noktadan start verilmesi istenmiyor, presin bir turluk hareketi için çift el buton kuruması isteniyor.
Stop butonları normalde kapalı kontak olur. Normal butonlarda normalde açık kontak olur.
Buton bağlantılarını mantık kapıları olan "VE", "VEYA" mantık kapıları gibi düşünerek fikir verelim !
 
iş gvenliği bakımından bu tip makinalar çift start stop yöntemiyle kullanılır.ayrıca pres önünde dokunulduğunda stop etmesi gerekir.
 
iki start butonunu seri bağlamalısın ki iki start butonuna basılınca çalışsın sanırım koruma amçlı yapıyorsun iki start butonunu ki çalışan kişi iki elini kullanıp elini prese sokmasın
 
öncelikle bir yanlışı düzeltelim stop butonu paralel bağlanırsa hiç bir zaman sistemi durduramazsınız çünkü stop butonları normalde kapalı kontaktırlar. bu sebeple stop butonları herzaman seri bağlanmak zorundadır.
çift el kontrolü yapılan sistemlerde gerek röle konbinasyonları kullanılarak gerekse akıllı röle vb. kullanılarak butonlara basma zamanları kontrol edilir. butonun basılı kalma zamanından uzun süre basılı tutulmuşsa buton bırakılmadan diğer butona basılması halinde start önlenebilir. ekli dosyada easy ile yapılmış bir örnek var t1 ve t2 zaman rölelerine vereceğiniz süreden fazla butona basılı tutulması durumunda butonu bırakmadan diğer butona basılmasında sistem çalışmaz
 

Ekli dosyalar

  • çift buton.doc
    129.5 KB · Görüntüleme: 142
evet aynı anda butonlara basıldıgında motor start alınsın ıstenılıyorsa start butonları bırbırıne serı baglanır fakat
stop butonunu bırbırıne serı baglarsan ıkısıne aynı anda basmana gerek yok bırtanesınede bassan durur...
ıkı stop butonuna aynı anda basıldıgında dursun ıstenılıyorsa stop butonları bırbırıne paralel baglanır !!!



start bırbırıne serı
stop bırbırıne paralel yanlıs yazdın sanırım :):)

Mod once yazılanları kontrol et! mesaj duzenlemek ıcın aynı mesaja yanıt yazmak gerekır burda 2 farklı kısıden 2 farklı mesajdan alıntı yapılmıstır !!!!!
 
Hidrolik sistemlerde İş güvenliği açısından özellikle yeni nesil makinaların tamamında bu çalışma şekli mevcut.2.start butonunun ismide genelde ''Enable'' olarak geçmekte.
 
İstediğiniz şekilde hatta biraz daha ileri boyutta bir makine yaptım sadeleştirip kullanabilirsiniz tabii halaa ihtiyacınız varsa.Özelden mesaj atın mailinizi devreyi göndereyim size. İyi çalışmalar.
 
Devrelerde No kontakları seri bağılayarak istediğinkadar çoaltabilirsin,eğer devrede nc kontak kulanırsan paralel bağıla
 
neden durdurmak için iki stop butonuna basma ihtiyacın varki start ve stop butonlarını seri bagla iki starta aynı anda basmadan çalışmasın stop butonun herhangi birine basılınca dursun yada biraz masraflı olur ama etrafını kapat güvenlik swicth kullan
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst