çift dc motorlu bir makina için yardım edermisiniz

beyazqarga

Üye
Katılım
27 Şub 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
47
merhaba arkadaşlar
bir matbaa makinasında problemimiz var
makinada bir çözücü birde sarıcı istasyon var.ikisi için ayrı iki dc motor var
makina hızı bir potansiyometre ile kontrol ediliyor.
hızı arttırdıkça iki motor aynı anda hızlanıyor
fakat sarıcı motor sürücüsü yandığı için yerine yeni bir sürücü alındı.
bu yeni sürücü için ayrı bir poyansiyometre konuldu.şimdi makinaya yol verdiğimizde sarıcı motorada kendi potansiyometresinden yol vermemiz gerekiyor ve bu sorun oluyor.bazen sarıcı çözücüye yetişemiyor yada çok hızlandığından çözücü motoru çekmeye çalışıyor.
bu işten pek anlamam ama bu iki motoru dengelemek için makina üzerinde orjinalinde yani potansiyometre gibi birşey var.yani gerginlik yükselince sarıcı motor hızını düşüren yada gerginlik düşünce sarıcıyı hızlandıran bir malzeme.sanırım bu malzeme geri besleme vazifesi görüyor.akım yada voltaj yükselince beslemeyi yükseltiyor, akım yada voltaj düşünce de beslemeyi düşürüyor.
şimdi asıl sorum şu.mevcut sarıcı sürücüsüne bu bahsettiğim parçayı bağlayarak ve geri besleme yaptırarak (sarıcı motor hız potansiyometresini devreden çıkartarak) sadece makina hız potuyla iki motora kumanda edebilirmiyiz.

not:yanan orjinal sürücü ana motor sürücüsüyle çeşitli kablo bağlantıları vardı fakat değiştirdiğimiz için şimdi iki sürücü arasında herhangi bir bağlantı yok.ikisi bağımsız çalışıyor.

yardımlarınız ve fikirleriniz için şimdiden teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Dostum sarıcı motoru hız değil tork modunda çalıştırman gerekiyor.Yani akım referansı vererek çalıştırman lazım.Birbirini senkron çalıştırmak zor eski sürücüsü özel bir sistemde olabilir.Bu konuda sana teknik destek verebilcek birkaç firmada tanıyorum onlarıda çağırabilirsin servis yazıp seni kesin çözüme ulaştırabiliriler
 
sayın canerland
ilgin için teşekkür ederim
orjinal sürücü markası S.C.E. Electronica ve modeli THY Driver
bu firmanın araştırmalarıma göre Türkiye distirbütörü yok
bizim sıkıntımızda burda.Sürücü 96 model olduğundan aynısınıda bulmak zor.
Bu sorun PLC ile çözülebilirmi acaba.
 
selam arkadaşım sürücülerin pot kumandası 0-10 volt ise heriki sürücünün piyasada satılan bir ve birden çok sürücüyü birbirine bağlayan (genelde ac sürücüler için yapılmış)
bir kart (buffer kartı) var . herbir sürücü için bir pot bağlantısı ,bunlar bağımsız ayrıca bir (master) ana potansiyometre bağlantısı var, ana potu yükseltip alçaltınca bağlı her iki
motor sürücüsüde alçalıp yükselir .fakat ayrıca kendi potlarındanda bu oranı biri için biraz fazla veya biraz az orandada ayarlayabiliyoruz.nette aratırsan bulursun bu kartı ama önce sürücülerin 0-10 voltla sürüldüğünden ölçerek emin olman lazım kolay gelsin
 
sanırım 24 v ile sürülüyor
sürücüyle beraber 220/24 trafo takılmıştı
bununla alakası varmı bilmiyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,470
Kullanıcılar
449,889
Son üye
1 Levent plaza

Yeni konular

Geri
Üst