Üniversal RGK rölesi var mı?

electrica

Üye
Katılım
8 Eyl 2006
Mesajlar
130
Puanları
1
İşletmemizde muhtelif güçte ve 40'a yakın sayıda dağıtım trafosu mevcut. Bu trafolara ait kompanzasyon sistemlerinde mevcut bağlantılara müdahale şansımız olamıyor.

Piyasadaki bazı rölelerdeki "enerji tüketim takibi" gibi konular güzel şeyler ama kompanzasyon sistemlerimizin ilk tasarlamalarında yüklerin tamamının trifaze ve dengeli olduğu varsayıldığından neredeyse tümünde tek akım trafosu bağlantısı yapılmış. Bu nedenle tüketimin doğru algılanması mümkün değil.

Bu sistemler TEDAŞ bağımsız olsa da doğal olarak ana sayaçtaki reaktif oranları etkilediğinden bizi mümkün olduğunca arıza/Bakım zamanından kurtarabilecek bir röle gerekli.

Sistemlerin tamamı trifaze 400 V 25 kVAR kondansatörlü.

- Bazılarında besleme gerilimleri 3, çoğunda 1 fazlı olduğundan voltaj girişleri seçilebilecek
- Akım trafosu bağlantıları çoğunlukla tek olsa da hem tek hem de üç akım trafosu bağlantısı olabilen
- Bağlantı yapısını analiz ederek trafo polaritesi ve faz girişlerine ait hata tespiti yapabilecek
- Bunlara ilaveten piyasadaki mevcut rölelerdeki genel özellikleri de içeren (haberleşme, grup kapasite tanıma ve görüntüleme vb.) bir reaktif güç kontrol rölesi biliyor musunuz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bildiğim kadarıyla, hem bir faz beslemeli (ve tek akım trafolu), hem de üç faz beslemeli (üç akım trafolu) reaktif güç kontrol rölesi bulunmamaktadır. Yani bir amaç için (üç akım trafosundan referans alarak çalışma) üretilmiş röleyi başka bir amaç için (tek akım trafosundan referans alarak çalışma) kullanamıyoruz henüz.
Ama bazı rölelerin (siemens, merlin gerin... ) tek akım trafosu ve iki faz ile besleme seçeneği mevcuttur. Bu işnizi görür mü bilemiyorum.
İsteğinize uygun bir model röle vardır belki. Ar-Ge'ci arkadaşlar daha net cevaplar verecektir bu konuya.
 
Yanıtınız için teşekkürler.
Sorunun oldukça fantastik olduğunun farkındayım. Ancak bugün karşılaştığım bir arıza ve bundan bağımsız olarak forumda görüp incelediğim iki ayrı üründeki özellikler dolayısıyla böyle bir soru kafamda kendiliğinden oluşuverdi.

Mikroişlemci teknolojisi ve programlama sayesinde neler yapılabildiği ortada. "Acaba ?..." dedim. :)

Oysa elbette, aslında üç faz beslemeli tek akım trafolu bir röleyi tek faz beslemeli ile değiştirirken iki fazı körler veya iptal edersiniz olur biter. Ancak işletme şartlarını ve pratikte yaşadığım bazı zorlukları düşününce mesele karmaşıklaşıyor. (Akım trafosunun hangi fazdaki baraya takılı olduğunu bilmemek, üç fazdan aynı renk ve etiketlenmemiş kablo ile alınmış besleme uçlarını denemek zorunda kalmak gibi...)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst