Ülkemizin enerji ithalatı 70 milyar dolarmış. Çözemezmiyiz arkadaşlar bunu ?

Katılım
31 Mar 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
50
Arkadaşlar belki içinizde bilen vardır ama , ben genede sizlere biraz ülke ekonomisi hakkında elimden geldiğince bilgi vereyim.

ÜLKE KONUT SAYISI : 20 MİLYON ( Ailelerin oturduğu daireler )
ÜLKE BİNA SAYISI mesken + işyeri : 8 MİLYON CİVARI

Doğalgaz ithalat bilgileri : Doğal Gaz Aylık İthalat Bilgileri

Elektrikten alınan ücret ve vergileri : 1 kw ortalama 25 kuruş , vergilerle 36 kuruşa denk geliyor.

20 milyon hane ortalama aylık 300 kw dan * 0,36 kuruş = 108 TL civarı
20 milyon hane * 108 TL = 2.160.000.000 TL aylık elektrik gideri.
Senelik elektrik gideri hane olarak ( ülkece topluca ) 25.920.000.000 TL civarı.


İşyerleride ortalama 2.500.000 civarıda işyeri var.
Onunda senelik elektrik gideri ve Tl çevrimi hesaplaması farklı.


Diğer ülkelerle ürünlerimizde kalite olarak yarışmak için elektriğin ucuzlaması lazım.
Yoksa elektriği ucuz satan ülkelerin ürettikleri diğer ürünlerde fiyat açısından farklılıklar oluşuyor ve bizim ürünlerimiz pahalı kalıyor. Ne kadar kaliteye yönelsenizde dünyadaki insanlar ürünlerde hem kaliteli , iyi güzel , estetik olsun istiyorlarda hemde uygun fiyatlı olsun istiyorlar :(

Doğalgaz ithalatı senelik 50 milyar m3 ü buluyor.
Doğalgaz ithalat 1.000 m3 başına ülkemizden alınan ücretler : EUD - Elektrik Üreticileri Derneği

Doğalgazı kimlerden 1.000 m3 ünü kaç dolara ithal ediyoruz : Türkiye hangi ülkeden kaç liraya doğalgaz alıyor? - Enerji Enstitüsü



2014 Doğalgaz Tarife : http://www.botas.gov.tr/icerik/tur/dogalgaz/boruhatti/dg_tarife.asp

2014 Elektrik Üç zamanlı - Tek zamanlı , mesken , ticarethane , sanayiye göre tarifeler : http://www.epdk.org.tr/documents/elektrik/tarife/ulusal/Tdb_Krl_Tarife_4816_Tablolar.xlsx


Türkiye Elektrik üretimi ve tüketimi rakamları ve elektriği nasıl üretiyoruz bilgileri :

EMO - TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ İSTATİSTİKLERİ

Elektrik üretiminin yüzde 50 si : Doğalgaz ve kömürden karşılanıyor.
Hadi kömürü yurt içinde üretiyoruz. İstihdamda oluşuyor ve insanımız çalışıyor evine ekmek götürüyor. Onda sorun yok. Kömürlerimiz bitene kadar devam edelim.

Fakat doğalgazı ithal ediyoruz ve enerji üretiminde kullanıyoruz ve ayrıca kışın ısınmak ve yemekleri pişirmek için kullanıyoruz ama ithal ederek.


Vergi gelirlerimiz bunlar : Sayfa Bulunmadı

Vergilerimizi harcadığımız yerler buraları :
Sayfa Bulunmadı

50 milyar tl faiz giderleri ( yabancılar gelip alıyorlar bu parayı devlet tahvili , hazine bonosu vs faizleri yükseltiyorlar. ) :
150 Milyar Tl sıda enerji alımlarına yurt dışına gidiyor.

http://www.ekonomi.gov.tr/upload/AB50D2DE-D8D3-8566-4520F09C93331006/eko09.xls
27. sıraya bakarsanız ve diğerlerine bakarsanız enerji ithalatı ve diğer ithalatlarımızı görebilirsiniz.

152 milyar dolar senelik ihracat yapıyoruz.

252 milyar dolar ile ithalat yapıyoruz.

Enerjide ithalata devam edersek böyle giderse Aynı refahı bulamayan ülkemiz batacak . İflas edecek. Herkes birbirine girecek. Kimse ne olduğunu bile anlayamacak.



Ben bakıyorumda burada işinde gerçekten profesyonel olmuş bobin sarabilen , elektrik üretmesini bilen işin detaylarını bilen insanlar var.

İthalat yapmadan veya gelişene kadar bir süre ithalat yaparak elimizdeki bakır,mıknatıs,demir , plastik vs her ne ise gerekenleri yapıp elektrik üretecek veya elektrik üretimine fayda sağlayacak ekipmanları üretecek , ülkemizi enerji ithalatı kıskacından kurtaracak ve ülkemizde ki diğer ihracatcıların fabrikalarında ki enerjilerinin uygun fiyatda kalmasını sağlayıp onlara diğer ülkelerle ürettikleri ürünlerde rekabet imkanı sağlayacak arkadaşlar içinizden çıkmaz mı ?




Saygılar. Teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Nükleer reaktör inşaatı bu paranın dışarıya akmasını önlemek için ama çevremiz kirlenecek..
 
Merhaba.Çok önemli olan bir konuya da değinmişsiniz.Dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolları belki de şunlardır;
1-Yerli ucuz kömür,linyit,antrasit,vb.ucuz,tükenebilen ve bol olan enerji kaynaklarını,sonuna kadar yüksek teknolojilerle kullanma imkanını veren termik santrallerin sayısını da arttırabilmek,doğal gaz santrallerini sadece acil durumlarda bir takat (Yedek) güç santrali olarak da mümkünse devrede bekletmek.
2-Yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dönük enerji politikalarına da daha ciddi bakabilmek,uygun rüzgar ve güneşi içeren bölgelere yalnız devlet teşebbüsünü de beklemeden,devletten teşvik alarak,tam destek alarak,rüzgar ve güneş tarlalarını inşa etmek,bu türden olan kurulu tesislerin,tüm Türkiye içindeki toplamda enerji üretimine dayalı,yani üretim içindeki bu genel yüzdesini attırma yolunda milletçe ve topyekün olarak da büyük uğraşı içine girebilmek.(Fazla üretilen enerjiyi sayaçtan geçirip devlete bedel karşılığında satarak,hem kendi cebimize,hem de ülke menfaatine bir yarar sağlamayı da düşünebilmek)
3-Biogaz ile enerji üretim santrallerini devreye alarak,ülkenin genel enerji üretimindeki payına genel katkıyı arttırabilmeyi düşünmek,çöplerden,kırsal kesimlerde hayvansal ve bitkisel atıklardan,bu yolla kurulacak biogaz santrallerini,ayrıca gerekirse çöp yakma ve enerji üretim santrallerini (Çevreyi kirletici önlemleri,filtre sistemleri de düşünülüp) genel enerji toplamına,yüzdesine az da olsa katkısının olacağını bilerek devreye alma girişiminde olmak.("Damlaya damlaya göl olur" atasözünden hareketle)
4-En yeni teknolojisi ile tercihi ve ihalesi yapılmış bulunan tüm nükleer santrallerin de en kısa sürede enerji üretimine başlayıp genel enerji üretimine olan bu büyük payının artmasını da en kısa zamanda sağlayabilmek.
5-Çok uzun vadeli olarak da,ülkemizin geleceğine yönelik (En az 10 yıl) büyük HES'lerin uygun debide olup da kolaylıkla enerji üretimi yapılabilecek nehirlerimizde,su kaynaklarımızdaki potansiyelin, yapılacak bir fizibilite çalışmasından sonra,proje & inşaat aşamasında yapılmasını tasarlayıp düşünebilmektir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
benim en yakındığım konu yenilenebilir enerji kaynakları çok pahalı mesela rüzgar türbini .bir eve yetecek kadar rüzgar türbini al
20 000 tl kendini ne kadarda amorti edecek bu parayı kim verecek artı birde masrafları çıkar inverter alternatör akü şarj cihazı çok pahalı bunların fiyatları makul olsa herkes alır ve üretende satanda çok kazanır ama satanlar acımassız birden köşeyi dönmek istiyorlar ekonomini düzelmesi için türkiye de bir tane bile kiracı olmaması lazım ki insanlar kira derdinden kurtulup ekonomiyi canlandırsın ev sahipleri kiracılardan topladıkları paraları yastık altı yapıyorlar ekonomi hareketlenmiyor bu ülkenin başı ben olsaydım ilk yapacağım iş herkesi ev sahibi yapmak olurdu ama öyle toki ile filan değil tabiki insanları sömürülmeden kurtardımı gerisi gelir
 
benim en yakındığım konu yenilenebilir enerji kaynakları çok pahalı mesela rüzgar türbini .bir eve yetecek kadar rüzgar türbini al
20 000 tl kendini ne kadarda amorti edecek bu parayı kim verecek artı birde masrafları çıkar inverter alternatör akü şarj cihazı çok pahalı bunların fiyatları makul olsa herkes alır ve üretende satanda çok kazanır ama satanlar acımassız birden köşeyi dönmek istiyorlar ekonomini düzelmesi için türkiye de bir tane bile kiracı olmaması lazım ki insanlar kira derdinden kurtulup ekonomiyi canlandırsın ev sahipleri kiracılardan topladıkları paraları yastık altı yapıyorlar ekonomi hareketlenmiyor bu ülkenin başı ben olsaydım ilk yapacağım iş herkesi ev sahibi yapmak olurdu ama öyle toki ile filan değil tabiki insanları sömürülmeden kurtardımı gerisi gelir

ayrıca şuda var her hangi bir rüzgar gülü dikilmeden 1 yıl ölçüm alınıyor ancak bu ölçüm sonucunda yeterli rüzgar varsa kuruluyor faydası ise su vaturanıza bakın ne kadar kw kullanmışsınız siz saat 5 kw üretirseniz
5x24: 120 kw
120x365 :43800 kw siz kabaca bunu 30000 dersek 5000 kw yı biz kullanırsak 25,000 satabiliriz devlet alıyor

ayrıntılar burada
Elektrik Piyasası Lisanssız Üretim Sıkça Sorulan Sorular
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst