Özel İşletmeye Ait O.G. Trafo;

Emrah

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
21 Haz 2007
Mesajlar
842
Puanları
131
Merhaba arkadaşlar,o.g. trafosu olan özel işletmeler teknik departmanında E.K.A.T ( elektrik kuvvetli akım tesislerinde çalışma yetki belgesi ) belgesi olan tekniker yada teknisyen çalıştırması yeterli olurmu yoksa konuya vakıf olan bir mühendis mi çalıştırması gerekir.
Yada konuyla ilgili teknisyen ,tekniker yada mühendis çalıştırmazsa ne gibi durum söz konusu olur.
Bu konuyla ilgili olması gereken herhangi bir şart name varmı.
Saygılarımla...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yönetmeliklere göre TR lu müşteriler,elktrik mühendisi fenni mesul kadrolu.veya anlaşmalı bulundurmak zorunda.Bu konuyu bazı müesseseler uygulamıyor.Bunun dışında zorunluluk yok benim bildiğim.
 
bazı müesseseler derken hangisi,zorunluluk varsa eger ekat belgeli bir teknisyen yeterli olmazmı...
 
E.K.A.T yeni bir deyimmidir. " Yetkili Elektrikçi Belgesi" kullanıyorduk, deyimmi değişik, yenı bır uygulamamı var.
 
e.k.a.t nedir ortaya terim atmışşınız??

BU NEDİR ???
 
yeni bir degim felan degil arkadaşlar elektrik kuvvetli akım tesislerinde çalışma yetki belgesi (e.k.a.t.)
T.E.D.A.Ş. 'ın prosedüründe geçen yetki belgesinin adı zaten,sadece T.E.D.A.Ş. veriyor bu belgeyi
 
arkadaşlar birinci kısımda sordugum soruya vakıf kimse yokmudur ?
 
blacktoot arkadaşım.
"Elektrikle ilgili fen adamlarının yetki ve sorumlulukları" yönetmeliğini incelemenizi öneririm.Emo veya
diğer birçok kaynaktan ulaşabilirsiniz.
 
Yüksek gerilim işletmenliği sertifikasına sahip elektrik mühendisi denetiminde olması lazım ama kanunu takan yok şimdilik
 
Resmi olarak sorunuzun cevabı fen adamları yetkilerinde yazıyor. Yüksek teknikerler 35kV 1500kW, teknikerler için 35kV 1000kW, Teknisyenler için 400V 500kW.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ının-yetkileri-İmza-yetkisi-yönetmeliği.5280/

işletme ve Bakım yetkileridir. Bunuların dışında tekniker yada teknisyen olup tedaş'ın açtığı kurslarda (izmir,soma...) OG de çalışma yetkisi alanlar bu sorumluluğu alabilir . Örnek Birçok ilçede mühendis olamadığı halde tekniker yada teknisyen TEDAŞ işletme/arıza bakım sorumlusu vardır. Bir ara 2-3 sene önce trafolu müşterilerin hepsi için mühendis istemişlerdi her işletme 3-5 birşeyler verip bir mühendise imza attırmıştı bu iptal edildi.
Ancak Allah vermesin bir kaza bela anında kanunlar didik didik edilir. Bu kanunlar önümüze çıkarılır. Şu anda ilk yazdığım işletme bakım güçlerinin çok üstünde fabrikalarda sorumluluk alan teknik eleman arkadaşlar var. Bunlar TEDAŞ ile ilgili işlemleri ve yazışmaları şimdilik problemsiz yürütmekte. Örneğin 4MVA güce sahip bir fabrikanın teknisyeni TEDAŞ'a yazı yazıp pazar günü OG sisteminde bakım yapacağım enerjimin kesilmesi.... dediğinde kimse bu teknisyene 4MVA senin gücünün üstünde demiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst