Ölçü Aleti ile10 A Üzerini Nasıl Ölçerim?

by lent

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Nis 2009
Mesajlar
12,012
Puanları
3,256
Arkadaşlar merhaba, bildiğiniz gibi avometreler-ölçü aletleri (basit, ucuz, 830B gibi) ile max. 10 A, max. 1000VDC ve 750VAC ölçebiliyoruz. Aracımın aküsü ile başım dertte, yardımlarınızla ucuz bir (dijital) ampermetre yapmayı düşünüyorum.
  • Gerilim bölücü ile bu aletlerdeki voltaj sınırını yukarı çıkarabiliyoruz. Benzer mantıkta (gerilim bölücü) 10 Amper üzerinde ölçüm yapmak istediğimizde nasıl bir devre yapabiliriz veya kullanabileceğimiz formül var mı?
  • Bir de içinde bulunan şönt direnç (bakır tel) sökmem gerekli mi?
Şimdiden yorumlarınız için teşekkür ederim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
10A uygun şönt kullanarak ve ona uygun da devre / kalibrasyon vs tasarlayarak.
En iyisi uygun bir ölçü aleti almandır...
 
Sn.by lent;Pensampermetreler bu tür işlerde en idealidirler emin olun.Ama mutlaka da ben kendi yaptığım ve ölçü skalasını kendi genişlettiğim bir ampermetreyle bu ölçümü yapmam gerekli de diyorsanız,analog bir ampermetre (1-10 A aralığını ölçen) eğer elinizde varsa,bunu 1-100 A aralığına "şönt direnç hesaplama" förmül hesaplarını aşağıdaki linkten yaparak ve şönt dirençle bağlanmış bir uygulamasını yaparak,1-100 amper aralığını da rahatça ölçersiniz (Akünüzün en az 60-75 A olduğunu da varsayarak.)

Ancak şönt direnç,bu bağlantı noktalarında eğer çok iyi bağlanmazsa,bu bağlantı noktaları da kendi başına ek dirençler oluşturup karşınıza istenmeyen ekstra dirençler şeklinde çıkabilir.Bu tür sakıncaları ve ölçümde de,dijitaller kadar çok hassas olamayacak ölçüm hassasiyeti gibi birtakım mahsurları da vardır bildiğiniz gibi.Şönt dirençteki direnç güç olarak büyüdükçe ısınma etkisiyle de,hassas ölçebilme keskinliğini,yani bu ölçme aralığını bir miktar kadar da değiştirebilecektir hiç şüphesiz.Dijital olanın sizin kendinizce yapılmasında da yine bazı kalibrasyon ayarlarını tam ideal olarak tutturmanızda belki zorluklarınız yine olabilecektir.Ben sizin yerinizde olsam ve mutlaka araç içindeki bazı ünitelerden geçen akımları çok hassas olarak da ölçmem gerekliyse,hiç düşünmeden hazır üretilmiş bir dijital pensampermetreyi uygun marka ve fiyatıyla satın almaya da çalışırdım.Ama asıl karar,bu konudaki bu önemli inisiyatifi kullanmak da pek tabiki sizin olacaktır,benimkisi sadece bir öneriden ibarettir.Aşağıda yer alan linkte analog ampermetrelerin ölçme aralığının genişletilmesi formülize edilerek güzelce de anlatılmaktadır.Eğer fikir değiştirirseniz inceleyebilirsiniz.Kolay gelsin.Saygılarımla.

http://hbogm.meb.gov.tr/MTAO/1ElektrikMakLab/unite14.pdf
 
Son düzenleme:
Araştırmalar sonucunda şunları buldum, ihtiyacı olan herkes faydalansın:

Analog Dc 100mA-100A

dcampmtr 100A.gif

Analog Ac amper ölçme yöntemleri:
acampmtr.gif
Sn. Binbaşı Ustam, önerilerinizden ve bağlantı gevşekliği hatılatmalarınızdan dolayı teşekkür ederim yine söylüyorum elleriniz dert görmesin. Bunlar göz önümde idi fakat bu mesajı okuyan herkesçe bilinmesinde hatırlatılmasında fayda var elbette.
Ben dijital yapmaya özellikle ısrar ediyorum, zira elimde 2 adet ölçü aleti (voltajda doğruluk hatası veya düşme gibi sebeplerden) bir köşede yatar durumda ve bu konudaki eksikliğimi de gidermek amacındayım.
(Ayrıca vermiş olduğunuz kaynak uzun zamandır aradığım içeriğe kavuşmamı sağladı.)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kirchoff' un akım kanunu.

Yükün çekebileceği max A / Ölçü aleti max scala değeri= Min kol sayısı.
Burada akımların eşit olmasını sağlamak yada sapmayı hesaplayabilmek için ölçü aletinin şönt değerini hesaba katmanız gerekir.

Eğer imkan var ise Allegro ACS serisi akım sensörü ile de olur, hatta çok daha profesyonelce olur.
 
En kolayı hazır bir şönt direnç alıp. Ölçü aletinin gerilim kademesinde ölçme yapmaktır. Böyle olursa bağlantı kalitesi ölçme sonuçlarını etkilemez.

Kolay gelsin....
 
Uni-t UT-203 alın. Bende var çok memnunum DC Akımda ölçüyor 400 Ampere kadar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst