Öğretmen açığı,durum içler acısı!

elek

Profesyonel Üye
Katılım
24 May 2006
Mesajlar
2,911
Puanları
318
Milli Eğitim Bakanlığı 2009 yılı İç Denetim Faaliyet Raporu’nu yayınladı. Raporda en dikkat çekici kısım öğretmen açığı. Mevcut sisteme göre olması gereken öğretmen sayısı 717 bin 824. Ancak halen 584 bin 507 öğretmen var.
Yani Türkiye’de toplam 133 bin 317 öğretmen açığı bulunuyor.
En fazla öğretmen açığı 12 bin 52 kişiyle okul öncesi öğretmenliğinde. Bunu; İngilizce, Bilişim Teknolojileri, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Teknoloji Tasarım ve Rehberlik öğretmenlikleri takip ediyor.
"Mevcut norm hesaplama kriterlerine göre sistemde olması gereken öğretmen sayısı 717.824‟tür. Buna rağmen mevcut öğretmen sayısı 584.507‟dir. Öğretmen açığı 133.317 dir.
Öğretmenlerden 16.291 i okul öncesi, 13.177 si rehberlik, 190.564 ü sınıf ve 316.497 si çeşitli branş öğretmenlerinden oluşmaktadır. Branş öğretmenlerinin yaklaşık 70.000 i meslek dersleri öğretmenlerinden oluşmaktadır......."


Raporda, kadrolu öğretmenlerle ihtiyacın karşılanamamış olması nedeniyle, 2010 Şubat ayı itibarıyla 73 bin 950 sözleşmeli öğretmenin görev yaptığı belirtildi.
Raporda ayrıca Aralık 2008 itibarıyla ücret karşılığı görev yapan öğretmen sayısınınsa 55 bin 786’ya ulaştığı kaydedildi.
Milli Eğtim Bakanlığı’nın ’2009 İç Denetim Faaliyet Raporu’na göre okullardaki yardımcı personel sayısı da hayli yetersiz.
Bir çok okuldaysa yardımcı personel yok.
 
Son düzenleme:
elektrik öğretmenliği mezunu olmama rağmen 2007 senesinde ilkokul 2.sınıf da ücretli öğretmenlik yaptım ve görev yaptığım okulda 7 veya 8 ücretli öğretmen ve sadece 1 kadrolu öğretmen vardı. her atama döneminde televizyona çıkıp kendi reklamlarını yapmak yerine bu soruna çözüm bulsunlar.
 
Devlette farkında açık olduğunun fakat bütçe açığı devlet için daha önemli diye düşünüyorum. Personel alırsa bütçeye yük getirecek düşüncesiyle alım yapmıyorlar kanaatindeyim.
 
Yanlız bu çalışmada teknik meslek öğretmeni açığından bahsedilmemiş.
Bu konuda bir sayı yok mu acaba?
 
Bence ogretmen acigindan daha ciddi olan sorun, birseyler ogrenmeye niyeti olan ogrenci acigi...
 
kadrolu bir öğretmen yerine sözleşmeli öğretmen çalıştırmak hükümetin işine geliyor.Bir nevi işi taşerona devrediyor gibi.
Oysa vatanımda o kadar öğretmenlik yapmak için can atan bu işin eğitimini almış gençler duruken kast edilen nedir:?Bir neslin eğitimsiz kalması mı:?Çok büyük oyunlar dönüyor sanırım.KPS den yüksek puan almış olmasına rağmen daha düşük puan alan kişilerin atanması gibi.Bu işin vebalini nasıl verecekler bilmiyorum.İşi siyasete dökmek istemiyorum ama bu hükümet özellikle eğitim ve sağlıkta devletlik görevini yapmıyor partizanca yaklaşımlar sergiliyor:(
 
Malesef bazi illerde, teknik öğretmenlerin full olarak meslek lisesi derslerinin yanısıra Meslek Yüksek Okullarının akşam saatlerindeki ikili öğretim derslerine de girdikleri bilinmektedir.

Okul yönetiminin öğretmen açığını MEB'e bildirmeyerek kendi mecvut kadrolu öğretmenlerine sabah akşam full derslere girmelerini sağlamaktadır.

Haftalık full derslere gir, akşam saatlerinde de MYO ikili öğretim derslerine gir, oh ne güzel. Atama bekleyenlerde sürünsün. :cool:
 
Son düzenleme:
ben şu an 3.sınıf elektrik öğr. okuyorum
Acaba biz bu atamalarla öğretmen olabilecekmiyiz.
 
Teknik Eğitim Fakülteleri kapatıldı, devamı niteliğinde olmayan Teknoloji fakülteleri kuruldu.

Meslek lisesi mezunlarının teknoloji fakültelerine girişi hakkında herhangi bir açıklama sözkonusu olmamakla birlikte alan tanımlaması daraldığından, 1-2 yıla kalmaz herkes farkına varacak ve meslek liselerinden büyük oranda öğrenci kaçışı başlayacak ve meslek liselerinin durumu daha da kötüleşecek. Tabi eğer önlem alınmazsa!

Bu da demektir ki, öğrenciler meslek liselerini tercih etmeyeceği için teknik öğretmen atamaları da yapılmayacaktır.

Teknik öğretmen olarak atama bekleyenlere daha fazla beklemeyiniz ve piyasa da daha iyi nasıl çalışırım, 3795'e nasıl işlerlik kazandırırız hesabını yapınız derim.
 
bundan 10 yıl önce bır köyde 5 öğrenciye bır oğretmen duşuyordu bahsettığım yer askerı bırlık vardı yakınında subay assubay eşlerı oğretmenler yakın olduğu için köyun okulunda gorevlendırılmıştı boyle yonetım olursa oğretmen açığıda olur oğrenci açiğida
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,652
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst