Çoklu led diyot sorusu?

S@HTEK

Üye
Katılım
29 Ara 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Arkadaşlar led'lerin çalışma prensibini biliyoruz. Led diyodunda. Fakat kafama takılan bir nokta var şu çok bacaklı led diyotlar var ortak bir uç ve farklı 2 uç ortak uca - uçlardan digerine ise + verdigimizde diyelim ki kırmızı yanıyor + yı diger uca verdiğimizde ise mesela mavi. Çoklu ledlerin çalışma prensibi bu şekilde..

Asıl soru şu tüm girişlere doğru polarma verildiğinde sonuç ne olur. Hem kırmızı hem mavi mi yanar yada hiç biri mi yanmaz. sonuç ne olur Bu konuda kaynak bulanlar da eklerse çok sevinirim.

Şimdiden herkeze teşekkürler...
 
Çift renkli ledlerin ikiside aynı anda yanmaz.Sadece biri yanar.
 
ben denedim kırmızı-mavi ikili led ise yeşil soluk bir renk veriyor.
 
Sanmıyorum.Ama orjinal rengini alamazsınız öyle olduysa bile.
 
Aslında her ikiside yanıyor. Neticede ortak ground ve iki tane yarı iletken eleman içinde. Ancak karşıdan baktığında mavi ve kırmızının karışımı yeşil olduğu için yeşile yakın bir renk görülüyor. Farklı açılardan bakarsanız iki rengi de yandığını görebilirsiniz.
 
farklı acılardan bakılırsa 2 renkte gözükür
 
Tüm renklerde yanar. Hiçbir sorunda olmaz. Hatta abartıp multicolor led(RGB) lerle ışık oyunları bile yapabilirsiniz. Mesela 3 rengi aynı anda yakarsanız tertemiz bir beyaz edebilirsiniz.
 
uç bacaklı veya dort bacaklı rgb ledlerde herhangı bır zamanda veya farklı zamanda artı verırsen yanar aynı anda yanan renklı ledlerde bır uçuncu renk çıkar mesela maviyle kırmızıyı yakarsanız turuncu renk çıkar bırde iki bacaklı ters polarmalı ledler var bunlarda artı eksı yer değiştırılınce farklı renkte yanarlar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,961
Mesajlar
913,924
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst