ÇOK SAYIDA ÇIKIŞI KONTROL ETMEK.

Bravelon

Üye
Katılım
21 Haz 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar 330 tane ledi bağımsız olarak pıc ile kontrol etmek istiyorum. Istediğim herhangi bir led i yakıp söndürebilmeliyim. Nasıl bir uygulama yapmalıyım. Neler kullanmalıyım.
 
74HC595 li devreleri bi incele istersen...
 
74138 entegresi ile her seferinde bir cikisi aktif yapabilirsin, sadece cikisin adresini girmen yeterli bunlari birbirine ekleyip istedigin kadar cok sayida port kontrol edebilirsin . tek sorunu ayni anda bir cikisi aktif yapabilir. Bundan dolayi yuksek frekansta hizli bir sekilde aktif olanlari ard arda secerek ayni anda aktifmis gibi gorunmesini saglarsin. POV yontemi gibi (yanlis hatirmamiyorsam...)
 
S.A.
Bu ledler farklı yerlerdemi olacak aynı yerdemi?


aynı yerde yada farklı yerde derken ne farkı var anlamadım. sonuç olarak bağımsız kontrol edebileyim. istediğim zaman istediğim ledi yakıp söndürmek istiyorum. ama hepsi çok büyük bir panoda yer alacak
 
bu ledleri neyle kumanda etmeyi düşünüyorsun.
bi çok olasılık var...
butonlamı,tuş takımıylamı,yoksa sensörlerlemi,... vb gibi
330 ledi 330 butonlamı kontrol edicen...???
 
bu ledleri neyle kumanda etmeyi düşünüyorsun.
bi çok olasılık var...
butonlamı,tuş takımıylamı,yoksa sensörlerlemi,... vb gibi
330 ledi 330 butonlamı kontrol edicen...???

bilgisayardan seri iletişimle veri göndererek kontrol etmeliyim.
 
bu iş için 74hc595 uygun bencede ama yinede tarama hızı önemli olacak ledlerin kaç watt lık olacak anladığım pona olarak yazmışsın bun için transistör mü uln 2003 gibi entegremi kullancan pano ile kullanacan panoyu aydınlatcan yani efekli mi yapacan onuda açıkla istersen

Seri iletişimi yapman sen içinde i olur ancak bu seferde tüm işi bilgisayara bağlaman gerekcek bilgisayar hep açık m ı olacak yani sistem hep mi bilgisayara bağlı kalacak.

Bu iş için bence eeprom kullansan çok iyi olur hani efekler için
 
evet galiba eeprom kullanacam, bilgisayar kapalı ikende çalışmaya devam etmesi şart. peki 74hc595 ile bütün ledleri kontrol etmek mümkün olur mu mesela içlerinden istediğim 20 tanesini istediğim zama söndürebilir miyim.
 
595 8 bit kaydırmalı bir lojik entegredir bu entegrenin bi özelleği benim ilgimi çeker diğer kaydırmalı kaydediciler sen yükleme 8 bit veri girer iken an ve an çıkışına yansıtır bu da kırpma yapar örneğin bi kumanda panosu yap start ile sutop rölelerini bi 74164 ile yap start vereceğin zaman devren bağlantı şekli ile start verdikten sonra bi sonraki işlemin kodu girer ikenkayma esnasında yanlış işlevleri sokarsın 595 de ise ilk olarak girdiğin data hafızaya alınır ve daha sonra izin pinini yükseğe çektiğinde hafızada olan veriyi çıkış kaydedicisine aktarır ve çıkış olarak gösterir ve bu işlem hepsi için geçerli olacaktır.

595 i kullanırken tüm entegrelerin data ve clock backlarını birbirine bağlaya bilirsi ben 2 sini bağladım bi sorun yaşamadım sanmam yaşayacağını da sadec her 595 izin pini için tek tek bağlantı çekmen yeterli olacak.

Bölece aynı anda hatta bağlı olan her entegre aynı değerleri alır ve sadece izin pinini seçtiğin entegre girmiş olduğun 8 bitlik data yı çıkışlarına aktarırı.

Bu izin pin lerini seçmede yine bacak sayısı problemi yaşaya bilirsin 133 / 8 = 16 küsür 595 için 16 adet izin pini + 1 data ve bir clock pini ile toplam 18 gerekecek bu sayıda pini olan ve gerekli olan program hafızalı bi işlemci seçmen yeterli olacaktır.

İyi çalışmalar ...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,165
Mesajlar
915,606
Kullanıcılar
449,930
Son üye
oguuz680

Yeni konular

Geri
Üst