Çok Garip Bir Kompanzasyon Sorunu

akım trafolarınız Ag tarafında mı og den mi alıyorsunuz ölçümü.2. olarakda sayacınız ne marka.Kompanzasyon devre dışı iken cos fi Kaç ,Kompanze etmek istediğiniz yük nedir
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
900A akım 620-630 kVA yükten bahsediyorsunuz,trafonuz en az 800 veya 1000kVA falan olmalı. Ölçümünüz O.G.'den olmalı. Anladığım kadarıyla akım gerilim bilgilerini A.G.'den alarak kompanzasyon yapıyorsunuz. Kompanzasyon kablosunuda yanlışlıkla rölenin ve AG süzme sayacınızın bağlı olduğu akım trafosunun Şebeke tarafıyla irtibatlandırmış olmalısınız ki tüm kondansatörler devrede olduğu halde cosfi en düşük değerde ve süzme sayacınızda endüktif cezada olduğunuzu görmektesiniz. Benim tahminim bu şekilde aksi taktirde Sn Fahri YETİŞ'in dediği gibi kondansatörlerinizde sorun olmalı.
Birde mümkünse harmonik değerlerinizi kontrol edin.
 
Kondansatörlerin sağlamlığından, kompanzasyon kısmının enerji beslemesinin doğru yerden yapıldığından (Kompanzasyon akım trafoları, tüm yükü görecek barada olmalıdır.) eminseniz eğer, mevcut yükünüzün cosfi'sini tam olarak görmek için kondansatölerin tamamını devre dışı bırakın. Röle ekranından cosfi takibi yapın. Röle üzerinden kademeleri manuel olarak teker teker tamamını devreye alın ve cosfi'nin değişimini gözlemleyin (Bu işlemi yaparken röle ekranından cosfi değeri görünmeyebilir. Sanırım prophi'de bu özellik yoktu.)

tüm kondansatörler için yapıldı, ayrıca 60 kVAR 440 V dolayısıyla 390 V için 72A normal görünyor.
[60*(390)^2/(440)^2] / (1,73*380) = 72 A

Hesapta, kondansatöre uyguladığınız voltajı 390V olarak girmişsiniz, fakat çekilen akımı bulmak için 380V değerini kullanmışsınız. Pratikte çok birşey farketmiyor (70A'e yakın). Olması gereken 390V.
 
Son düzenleme:
Röle kademeleri alıyor cosfi artmıyor bağlantı hatası.
Röle tüm kademeleri alıyor indüktif ilerliyor (gerçi % yazmamış arkadaş) kompanzasyon yetersiz yada gereğinden fazla kondansatör devrede olduğu içinde sayaç yönleri terslemiş de olabilir.
 
Sayacı da göz ardı etmeyin .Güç ölçeriniz varsa pf lere kendinizde bakın.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst