Çok büyük değerli bir sayaç yapmak ?

cemalb

Üye
Katılım
9 Eki 2019
Mesajlar
126
Puanları
1
Herkese kolay gelsin. Bir projem için, cihazın her atış yapması sonrasında 5 milyon, 1 milyon veya 200bin gibi yüksek değerlerden geriye doğru sayan bir sayaç yapmam lazım. (Sayaç 0 dan başlayıp bu değerlere kadar da sayabilir) Sayaç maksimum değerden sonra sıfırlanıp saymaya tekrar baştan başlayacak. Sayacın maksimuma ulaşması aylar, bazen bir yıl kadar sürebiliyor. Dolayısı ile cihaz açılıp kapandığında sayacın son değerinin korunması lazım. Kullandığım AVR 'nin Eeprom ömrü 100bin yazma/silme. Sayma değerlerine göre bu kadar kısa ömürlü eeprom ile bu sayaç nasıl yapılabilir?
 
Cihaza pil besleme baglantısı yapıp bilgileri RAM de saklayın.Elektrigin olmadıgı durumlarda devreyi uyku moduna sokun.
 
Sağolun.
Peki bunun dışında nasıl bir çözüm olabilir? Açıkçası kontrol kartında değişiklik yapmak mümkün değil. Bir pil eklemek dışında bir çözüme gitmem gerekiyor. Bir de elimde çalışan hazır cihaz var. Çin üretimi. Onda da pil beslemesi yok. Nasıl yapmışlarsa artık pil kullanmadan bir çözümü olmalı bu işin.
 
Bilgileri Ram'da tutup elektrigin kesildigi anda EEproma kaydedebilirsiniz.Yani her sayımda degilde sadece eletrik kesildiginde kayıt işlemi yapacaksınız.Bunun içinde devredeki kondansötörün boşalma süresi içinde (boşalmaya başladıgı anda kayıt işlemi başlayacak)kayıt işlemini yapacaksınız.
 
eeprom 1kb olduğunu farzedelim. sayaç değerini hep aynı byte a değil sırayla tüm byte lara yazdırın. 1kb hafıza dolduğunda hepsini silip sırayla yeniden yazdırmaya başlayın. yani en son yazdırdığından sonra tüm byte lar sıfır olsun.
elektrik kesilip geldiğinde tüm eeprom alanını kontrol edin. sıfırdan önceki sayı sizin en son yazdığınız sayı olur. Böylece 100.000 x 1000 defa yazma ömrünü artırmış olursunuz.
 
Hocam Sağolasın. Tam aradığım tarzda bir yaklaşım. Çok mantıklı geldi bana. Benim Eeprom 4kb zaten. 4000 bayt'ı bu iş için kullansam, 100.000x4000 = 400milyon yazma ömürü bana kafi. Bu fikir üzerinden giderim ben. Tekrar sağol.
Bu arada 100bin yazma ömrünün her bayt için ayrı olduğunu siz söyleyince öğrenmiş oldum. Yoksa ben tüm eeprom için toplam 100bin yazma/silme ömrü var diye düşünüyordum. :D Sağolun.
 
Bildiğim kadarıyla Elektrik sayaçlarında bu işlem belli periyotlarla ram'den hafızaya güncelleme şeklinde oluyor. Bazı sayaçlarda bu periyot sanırım 15 dakika'da bir şeklinde.

Tüketim yapılan bir yerdeki elektrik sayacının endeksini dakikalık periyotlarla takip edin. Belli bir zamanda sayacın beslemesini kesin ve verin. Elektrik sayacının endeksinin geri geldiğini görürsünüz. Bu durum sayaçların ram'den hafızaya kaydedilmenin periyotlar bazında yapıldığının kanıtıdır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst