Çift El Rölesi Hakkında

Katılım
1 Eki 2006
Mesajlar
74
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar makinalarda kullanılan çift el rölesi nasıl çalışmakta ve neden kullanılıyor iki adet butonu seri bağlarsakdaçift el yapmış olmuyormuyuz. Bilen arkadaşalr yardımcı olursa sevinirim
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Piyasada çift el rölesi diye bir röle varmı bilmiyorum. Ama kesim işi yapan giyotin makaslarda, makas altında el kalmasın diye her iki el ile aynı anda basılması gerektiği için 2 adet buton kullanılır. Dediğiniz gibi 2 adet butonu seri bağlayarak kullanabilirsiniz.
 
Çift el röleleri özel güvenlik röleleridir, birinci butonla ikinci butona basma arasında belirli bir ms den fazla zaman geçerse röle çıkış vermez. Yani bir butona sürekli basarım diğerine bastıkça çalışırım olayını engeller.
İki adet buton seri bağlanmasında 1nci butona kürdan sıkıştırma metodu genellikle operatörlerin çok kullandığı bir yöntemdir(diğer eli oynaşta oldugu için :mad:) bu röleleri bu tip üç kağıtlarla kandıramassınız. O yüzden oparatörler çift el rölelerini pek sevmezler.
Ayrıca bu tip güvenlik röleleri çektikleri kontaktörlerin kontakları seri olarak tekrar güvenlik rölesine girilerek kapalı bir geribesleme yöntemi(kontaktörleri test) yapılır, burdaki amaç güvenlik rölesinin çektiği kontaktörlerden birinin bozulması durumunda bunu otomatik tespit ederek çıkışlarını kesmesidir.
Sürekli çift ele basılması olayını genellikle yazımla engellemek gerekir ki makine ikinci çevrime otomatik olarak başlamasın.(Burası çift el için önemli, yazılımcılar dikkat!)
Güvenlik bariyerlerinde ise bir makine çevriminin tamamlandığını bir kontakla bariyerin güvenlik rölesine programcı veya elektrik devresi bildirir(tehlikeli durumun bittiğini), böylece bariyerin güvenlik rölesi ikinci çevrim için güvenlik rölesini tekrar kurar. Bariyerlerde de geribesleme yöntemi yapılması zorunludur.
Güvenlik kapı rölelerinde de yukarıda bahsettiğim durumlar genelllikle geçerlidir ve bu devreleri kafanıza göre bağlayamassınız CE ve katagori kurallarına riayet edilerek bağlanmalıdır.
İyi çalışmalar

Daha fazlası :
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/pilz-güvenlik-röleleriyle-yapılan-devreler.3232/
 
Çok teşekkür ediyorum sayın elektronikmuh arkadaşım !
Öğrenmenin yaşı yoktur deyimini bir kez daha anladım sayenizde. Doğrusu benim o çift el rölesi hakkında hiç bilgim yoktu. Yazınızda da çok net bir biçimde açıklamışsınız. Fazla söze gerek yok. Teşekkürler. HOŞÇAKALIN
 
Ek olarak;
İlk kez Pilz firması tarafından 1968 yılında bulunmuştur.
 
TeŞekkÜrler arkadaŞlar bİlmedİĞİmİz Çok Şey var bİlen arkadaŞlara sonsuz saygiyla bakiyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst