Çevre eğitimindeki tasarruf enerji tasarrufu hakkında

veysel28

Profesyonel Üye
Katılım
10 Ara 2010
Mesajlar
1,601
Puanları
381
Herkese merhaba.Geçenlerde çevre eğitimine katıldık.Bu eğitimde bilgilendirme amaçlı küçük bir sınav yapıldı ve sorulardan biri şuydu.
Evlerde bulaşıklar yıkanırken tasarruf bakımından hangisi daha az su tüketir.
a-Bulaşık makinası
b-Elle yıkamak
Diğerlerini hatırlamıyorum.
Doğru cevabın bulaşık makinası olduğu söylendi ama ben elle yıkamanın daha tasarruflu olacağını idda ettim.Sizce hangisi daha tasarruflu olur görüşlerinizi bekliyorum?
Bence elle yıkandığı zaman en azından mesela su içilmiş bir bardağı makinaya atıp bukadar su harcanması yanlış.Çok kirlenmemş kaşıklarda var mesela çay kaşığı,tabak gibi vs.Bunlarda çoğu zaman makinaya atılıyor.Dha sonra hijyenden bahsedildi elle yıkamanın daha hijyenik olduğunuda söyledim.Bunada karşı çıktılar.Malumunuz deterjanlarda kimyasal bileşenler var hem atıklarıda çevreye zararlı.
 
Sn.Veysel128,dediğiniz konu tv reklamlarında da ayni şekilde belli markaların satışında sergileniyor.Ama bunu hiç bir şekilde bir satış stratejisi olarak da görmeyin.Bulaşık makinesi tam olarak(Full) doldurulduğunda,elle yıkamadan daha az suyu harcar,mantıklı olan budur.Ama yıkanan miktar çok düşükse,bu defa ayni bulaşık için elle yıkamaya nazaran da,nispeten daha fazla su da kullanılabilir,Bu yıkama programlarının uzunluğuna, ekonomik, çabuk yıkamalı bir çıkışın seçimine de direk olarak bağlıdır.Çamaşır makinenizde de örneğin beyazların yıkanmasında,10 kg.lık normal makine kapasitesi yerine 3-4 kg yıkadığınızda da ayni şekilde,firmaların tavsiye etmiş olduğu su ve elektrik tasarrufu tam olarak sağlanamamış olur.Yani hem bulaşık,hem de çamaşır makinesi,ancak full dolu olup,özellikle uygun tasarruf programları seçilerek yıkanırsa eğer,eldeki yıkanan bulaşık ve çamaşırla,tasarruf konusunda çok kolay olarak da rekabet edebilirler.

Deterjanların çevreye verdiği zarar konusunda,zararlı bileşenlerinin bulunması konusunda son derecede de haklısınız.Bulaşık ve çamaşırlar üzerinde bu artıkların kalmaması,sağlık açısından da önem taşıyor.Kül suyu ve arap sabunu,zararlı olmayan sabunların eskiden beri kullanıldığını biliyoruz.Ancak insanlarımız yeni teknolojiye tam uyum sağlayıp zararlı da olsa,bu kimyasal maddeleri göz ardı edip,çoğunlukla da yeni geliştirilen temizlik meddeleri ile,modern bir çağa uyum sağlamayı yeğlemiştir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Evet sn binbaşı haklısınız ama bunu yapabilmek için profesyonel bir kullanıcı lazım.Oysa evlerde bulaşıkları genel itibari ile:) biz yıkamıyoruz.Hanımlar bazen işin farkında olmadan bu tür hatalara düşüp mesela bulaşık makinası tam dolmadan yada çok kirli olmayan bulaşıkları makineye atıp kullanabiliyor.Oysa su içilmiş bir bardağı veya çay kaşığı gibi temizliği kolay olan eşyaları elle yıkamak hem deterjandan hem elektrikten ve hemde sudan tasarruf sağlanacaktır.Kirli olan bulaşıklar içinde makine bütün bulaşıklara aynı miktarda su harcıyor.Mesela tencere için ne kadar su gerekiyorsa kaşık içinde aynı suyu harcıyor.Oysa bir insan elinde bu ikisi için harcanan su miktarı tencere ayrı kaşık ayrı olacak şekilde harcanıyor.Hiçbir makine bunun hesabını bence yapamaz insandan başka.Kolay gelsin.
 
yapabilir . çok zor bir şey değil . deniz altı sonar cihazlarının çalışma mekanizması gibi düşünsene bi . uyarı gönderiyorsun gelen uyarıya bakıyorsun değerlendiriyorsun ve belirli bir doluluk oranının üzerinde değilse yıkama işlemini başlatmıyorsun . olabilir çok zor değil . sadece bunu yapmak şirketlerin işine gelmediği için yapmıyorlar . yani bence çünkü çok zor değil
 
Anlatmak istediğim aslında doluluk oranı değil.Mesela çamaşır mak. de çamaşırlar yıkandığında her çamaşır için ayrı su harcayacak bi sistemden bahsediyorum.Mesela benim iki tane kirli pantolonum var ikiside aynı oranda kirli değilki aynı oranda su harcansın.Oysa en son teknolojinin bile bu iki pantolona harcayacağı su miktarı değiştirilmiyor.Diyelimki kirlilik oranını manuel ayarlayıp makineye komut verdik bu defada her çamaşır için ayrı bölme yapılması gerekir.Buda hiç bir firmanın ve kullanıcının işine gelmez bence.Bulaşık mak. içinde aynı şey geçerli.Oysa elde yıkanırsa her pantolona veya her bardağa ayrı ayrı su kullanılacaktır.Birde işin içinde elektrik,deterjan var bunlardan dahi tasarruf sağlanır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,538
Mesajlar
927,725
Kullanıcılar
452,142
Son üye
saban_cakir86

Yeni konular

Geri
Üst