Katılım
20 Kas 2007
Mesajlar
12
Puanları
1
Merhaba Arkadaşlar,

Projem için bir 0-10v dijital ölçü aletine ihtiyacım var.Normalde projemde frekans okumam gerekiyor fakat bu ekstradan gerekince şuan için frekansmetre koymam çok zor.Bu nedenle frekans ayarı yaptığım potansiyometre ucuna bir voltmetre bağlamayı düşünüyorum.Pot. 0-10v aralığında çalışıyor.Benim cihaz için pot.maksimumda iken 2 Khz frekans değerim var.frekans çalışma aralığım 50Hz-2 Khz arasında.Bana içine katsayı girebileceğim bir dc voltmetre gerekiyor bu nedenle.Mesala 200 çarpan verip 10v 2000v olarak okunacak o da 2000 Hz olacak.yardımlarınızı bekliyorum.
 
Projenizin tam olarak ne yaptığını veya ne yapması gerektiğini açıklarsanız belki voltmetre eklemekten daha kolay bir çözüm üretebiliriz. Normalde frekans okumam gerekiyor demişsiniz bu kolay birşey hele 50 hz - 2 kHz gayet kolay olur. Bu pot ile frekansın nasıl bir ilişkisi var, devrede pic kullanıyormusunuz biraz bahsedin. Yada pot ile frekansı ayarlanabilir bir devre kurdunuz (mikrodentleyici olmadan), ve mikrodenetleyici kullanmadan ben voltmetreyi pot üzerindeki gerilimi referans alarak ürettiğim frekansı gösteriyormuş gibi kullanmak istiyorum mu diyorsunuz) Durum buysa pottan gerilim ölçtüğünüz yeri alıp 0-10 voltu 0-2 volt olarak gerilim bülücüyle yeni ölçüm noktası haline getirirsiniz 5 liralık dandik çin malı ölçü aletini 2000 mV kademesine alırsınız sonuç şöyle olur siz potta 2 kHz üretecek şekilde eski ölçüm noktasında 10 volt üretirsiniz, bu gerilim bölücüde 2 volt olarak gözükür siz bu noktadan ölçüm yaptığınız için ölçü aletide mV kademesinde olduğu için ekranda 2000 rakamı gözükür, eğer potun üzerindeki gerilimle frekans doğru orantılı olarak değişiyorsa ölçü aleti ekranında doğru frekans değerini görürsünüz yok voltaj ile frekans değeri logaritmik vs. değişiyorsa değerler yanlış gözükür, bunada dikkat etmek lazım eğerki hassas bir ölçüm sözkonusu ise.
 
Proje PEO(Plasma Elektrolitik okisdasyon)cihazı.Mikro ak yöntemiyle Al,Mg,Ti gibi malzeme yüzeylerinde iyileştirme,korozyon direncini artırma gibi olasılıklar sağlıyor.Cihaz IGBT sürücüler ile çalışıyor.2kw'lık bir trafo üzerinden DC gerilim ayarlanıyor ve ayarlanan gerilimde Cihaz pozitif ya da negatif duty cycle'lı kare dalga üretiyor.Malzeme yüzeyinde değişiklikler yapabilmek için frekansı değiştirmem gerekiyor.Pozitif,negatif duty cycle ve frekans değişimini PIC'li bir devre üzerinden (IGBT sürücü devresine bağlanıyor) 0-10v potlar üzerinden yapıyorum.Fakat ayarladığım frekans değerini dijital olarak görmem gerekiyor.Uygulama esnasında kayıt alabilmek için.Belki dijital potansiyometreler de işimi görebilir sonuçta o da çıkışta 0-10 v bir gerilim veriyor diye biliyorum.Fakat alt ve üst limt değerlerini biz mi belirliyoruz bilemiyorum.
 
Güzel kaliteli bir projeye benziyor, sistemin hepsini kendiniz mi tasarladınız yoksa bu hazır bir sistem siz sadece frekansı görebilmek için ek mi yapmak istiyorsunuz. Elektroniğin birçok kullanım alanı var direk korozyon direncini arttırmak için tasarlanmış böyle bir cihazın çalışma prensibini daha önce incelememiştim. Pic programını kendiniz yazdıysanız frekansı ğretirken aynı picle frekansıda ölçebilirsiniz, hangi pici ve hangi programlama dilini kullandığınıza göre yazılım biraz farkeder ama temel olarak picin harici kesme girişi ilgili timer için clock kaynağı olarak kurulur bu gelen harici clock ile ilgili tımer saymaya başlar (örneğin ) 1 saniye boyunca kaç clock geldiği (başka bir tımer 1 saniye sayar) buradan öğrenilir zaten bu değer Hz olarak frekansı verir, süre 1 saniye olmak zorunda değil fakat 50 Hz i ölçebilmek içinde en az saniyenin 50 de 1 i gerekiyor bu süre pic diğer işlemleri yaparken boşta olduğu her anda yapılabilir, acaba frekansmetre programı yazmaklamı uğraşmak istemiyorsunuz? Veya bu frekansmetre halihazırdaki pic kullanılamayacak kadar yoğun ise yine aynı mantıkla başka bir pic üzerinde kurulabilir devreye eklenebilir, benimm DSPIC30f2010 için yazdığım 2*16 ekranda ölçtüğü frekansı gösteren bir program var elimde, assembler ile yazdım biraz karışık ve uzun, program içerisinde açıklamalar mevcut ama bu haliyle anlaşılması zor yinede isterseniz gönderirim. İlk söylediğim gerilimle frekans doğru orantılı değişiyorsa ölçü aleti eki yapılabilir ama proje kalitesi düşük olur. Dijital potansiyometre benim bildiğim dışarıdan aldığı dijital değere göre direnci değişiyor, mesela sesi azaltıp arttırmak için kullanılan bir pot olsun buraya dijital pot bağlanırsa ses dijital verilerle pota giriş yapılıp değiştirilebilir gibi birşey (emin değilim hiç dijital pot kullanmadım). Siz ne yapmak nasıl yapmak istediğinizi daha derinleştirdikçe çözüm yolları hakkındaki görüşlerimiz artacaktır, bu kadar bilgiyle yanlış yorum yapma ihtimalimizde var, sonuçta sizin bilgi donanımınızı cihazın tam çalışma prensibini bilmiyoruz, kolay gelsin.
 
Sistem tasarımı bana ait.Yüksek lisans tez projemdi bu çalıştığım firma destekli yaptım cihazı.Cihaz çalışıyor fakat önceden frekansı görebilmek için display eklememiştim.Pot frekansla lineer çalışıyor.İlk fikir basit olduğu için kafama yattı gibi. Çünkü çalıştığım için vaktim kısıtlı ve fazla uğraşmak istemiyorum.Yoksa hocaların isteği bitmeyecek:):)Mikro ark oksidasyon diye literatür taraması yapabilirsiniz ilginizi çekti ise.
 
Hocalara kabul ettirebilirseniz iyi, dediğiniz gibi çalışıyorsanız uğraşmanız zor olabilir hele birde programlamadan uzak kaldıysanız eskiden yazdığınız programa ek yapmak zor olabilir, ben halihazırda yazmış olduğum programlara tekrar bakınca ne yapmışım diyorum ki her programıma iyi açıklama yazarım. Pot frekans lineerliği frekansın ölçü aletiyle gerilim üzerinden saptanabilmesine olanak sağlıyor şanslısınız :) Açık konuşmak gerekirse mikro ark oksidasyon hiç ilgimi çekmedi zaten sistem tasarlamak için yapacağı iş ilgimi çeksin çekmesin önemli değil, mühendis çalışma sistemini anlayabilip gerekli tertibatı oluşturur, kullanıcı memnun olur bana göre sistem böyle işler. Umarım amacınıza en kısa zamanda ulaşırsınız, başarılar.
 
yardımlarınız için teşekkür ederim,çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,122
Mesajlar
915,182
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst