Çamaşır makinası motorunu haricen kullanabilirmiyiz?

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Değerli arkadaşlarım !
Çamaşır makinasında kullanılan tambur motorlarında 6 adet kablo var. Bir tanesi mavi - nötr. sarı-yeşil - toprak ve geride 4 kablo daha var.
Acaba bu motoru değişik devirlerde ve başka amaçla kullanabilirmiyim. Şayet kullanabilme imkanı varsa ve elektronik kart olmadan mesela kademeli pako şalterle 1-2-3-4 kademe olarak kullanabilirmiyim.

Öncelerden duyduğuma göre çamaşır makinası motorları elektronik kart kontrolünde olmazsa deviri sürekli yükselir ve bir an gelir kendini parçalar gibi şeyler duymuştum. Bu doğrumu acaba.

Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Hoşçakalın. Allaha emanet olun.
 
sn.ŞEF'im özlettin kendini :)

öncelikle benim bildiğim çm sıkma motoru üniversal motor ve içinde 2 ve 4 kutup var 2 kutupda sıkma(3000d/dk) 4 kutupda yıkalama(1500d/dk) yapıyor tabi tamburdaki kasnak deviri düşüryodur ben yanlış hatırlamıyorsam bu motoraların devri ayarlanıyodu lisedeyken yapmıştık gibi hatırlıyorum

yanlışda hatırlıyor olabilirim diğer ustalar yanlışım varsa lütfen düzeltsin
 
Teşekkürler korkmaz hocam !
Ben arasıra foruma giriyorum, bildiğim konularda arkadaşlara yardımcı olmaya da çalışıyorum. Bu aralar çalışmalara hız verdim çok da fazla vaktim olmuyor doğrusu.

Korkmaz hocam işte bende bu devir hızlarını pako şalterle yapabilirmiyim onu öğrenmeye çalışıyorum. Tambura bağlı olan büyük kasnağı gene kullanmayı düşünüyorum.

Sayın alfa romeo ali ustam !
Bu konu sizin uzmanlık alanınıza giriyormu bilmiyorum.
 
benim bildiğim kadarıyla motorun klemens kutusundaki kablolardan ikisi endüvi, ikisi indüktör ikiside takojenaratör içindir.takojenaratör motor devir hızına göre elektrik üreterek motorun hız kontrolünün yapılmasına yarıyor.
 
merhaba...çamaşır makinası motorunu birden fazla devirde kullanmak istiyorsanız bunu sağlayan elektronik kartlar var...ama sadece yavaş(yani yıkama)hızlı(yani sıkma) şeklinde 2 konumda çalıştırak istiyorsanız arçelik 2100 motoru kullanabilirsiniz...çünkü bu motor kart kontrolü ile çalışmıyor..yıkama ve sıkma sargıları ayrı..fakat sizin bahsettiğiniz 2 tako, 2 kömür,2 yastıktan oluşan yıkama motorunda elektronik devre kullanmadan hız kontrolü yapmanız mümkün değildir...ne amaçla kullanacağınızı iletirseniz buna uygun bir kart kontrol şeklini önerebilirim..
 
Sayın egemak pgs ustam !
Elimdeki motor aynen dediğiniz 2200 motor. Aslında bana lazım olan 2 ayrı hız. Mesela 3000 d/dak. ve 1500 d/dak.
Kablo renkleri aynen şöyle ;
kırmızı, beyaz, yeşil, sarı, mavi ve sarı-yeşil.
Burada hangi kabloya nasıl enerji verirsem kaç devir alabilirim.
Kart kullanmayı pek düşünmüyorum. Manuel pako şalterle kullanabilirsem çok iyi olur.
 
.

Korkmaz hocam işte bende bu devir hızlarını pako şalterle yapabilirmiyim onu öğrenmeye çalışıyorum. Tambura bağlı olan büyük kasnağı gene kullanmayı düşünüyorum.

Sayın alfa romeo ali ustam !
Bu konu sizin uzmanlık alanınıza giriyormu bilmiyorum.

Sayın ŞEF :

Çamaşır makinalarında asekron motor ,universal, motor seri motor ve step motor şeklinde farklı motorlar kullanıldı .

Asekron motorları da 2 katagoriye ayırdılar, takolu takosuz diye.

Takosuz olanlar sabit degerlerde (degişken 2 devirde)mesela 100 D/Dakika -2400 D/Dakika şeklinde ,pako şalterlerlede çalışan asekron motorlar.

Takolu olanlar elektronik kartla frekans bölme ile hız kontrolü yapıldı

üniversal motorlarda ac/dc takosuz sabit devirlerde kullanıldı yasıklar yıkamada devreye alındı .sıkmada da yıkama devri ile başlayıp şalterin konum degişimi ile kollektör devreye girer yüksek devirlere ulasılr max 6000D/dak

Seri motorlar tako lu hız kontrol kulanıldı bu motorlardaki hiz kontrol tako jeneratöründen gelen gerilimle ,oransal (DC) kontrol yıparak yüksek tork yüksek devir elde edildi
.
Step motorlarda kontrol devreleri sayesinde yüksek tork düşük devir alındı

sizin elinizdeki motor universal motor sayın şef bu yüzden seri motor seçmelisiniz
 
Son düzenleme:
Sayın ŞEFyogun iş temposunda yazınızı takip edemedigim için özür dilerim . baglatısı ekteki gibidir . yüksek devri kasnakla ayarlıya bilirsiniz

Motor pulesi 65 mm
Kasnak 10450 mm dir

motor devri = 1- müşterek uç
1- 3 bağlarsanız 14000 devir /dak max
1-2 bağlarsanız 6000 devir /dak
2-5 kondansatör 9 Uf 400 v

Puleyi degiştirmek isterseniz cektirme ve pres kullanmayınız ( konik, sıcak geçmedir ) ısıtın soğuk suya sokun kendi düşer !

Kasnak oranı 1/16.75 dir
Kolay gelsin iyi çalışmalar
 

Ekli dosyalar

  • Image3.bmp
    6.8 KB · Görüntüleme: 893
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,872
Mesajlar
913,218
Kullanıcılar
449,462
Son üye
mehmetyangin

Yeni konular

Geri
Üst