ÇİFT devirli motorlarda faz korumanın sağlanması.

tabiki oda çok doğru pako ile 1-0-2
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sn.selcukxp o zaman sade uyarı verdirebilirsiniz. ya da motora giden enerjiyi kesmek için ilave kontaktör ve ya kontaktörler kullanmanız gerekir.

(Gönderecek olduğunuz şekli hala bekliyorum canım)

Saygılar
 
Dosya isminde Türkçe karakterler olduğu için açılmıyor
 
arkadaşlar buyrun bu sistem çok güzel çalışıyor uygulamasınıda yaptım ama ben bu roleyide arada kullanmak istemiyorum

pardon bilmiyordum düzelteyim
 
sn. selçukxp; yapmak istediğiniz " fantezi" anlaşıldı.fantezi dedim çünkü bilinenin ve normalin dışında bir çözüm arıyorsunuz.doğal ollarak çözümü de normalin dışında olması gerekecek.ancak dahlender motorun sargılarını incelediğimizde sizin istediğiniz şekilde bir çözümün (teorik olarak) mümkün olmadığını ortaya çıkıyor.sebebi de gayet açık: sizi de farkına vardığınız gibi motor hangi hızda çalışırsa çalışsın diğer "hız"a ait sargının uçlarında gerilim mevcut olacaktır.siz buraya "elimde bolca FKR var" diye ikinci bir FKR bağlasanız bile bir işe yaramayacak ,hatalı bir devre kurmuş olacaksınız.(motora start verilmeden FKR uçlarında bir gerilim olmayacak,ama sizin bu sorunu çözdüğünüzü varsayıyorum.)
kısacası "nerden baksan tutarsızlık" diyorum.
bu arada yeri gelmişken bazı "doğru bildiğimiz yanlışları" da gözden geçirsek diyorum.FKR(faz koruma rölesi) ve MKR(motor koruma rölesi) aynı cihazın iki farklı ismi.FSR(faz sırası rölesi) başka bir cihaz .MKŞ(motor koruma şalteri) bambaşka bir cihaz.bazı arkadaşlar nedense FKR ile MKR yi farklı cihazlar olarak düşünüyor.bunun yerine:
1-FKR:Faz Kesilme Rölesi
2-FSR:Faz Sırası Rölesi ;ifadelerini kullansak daha iyi olmaz mı diyorum.saygılar.
 
hım sayın melpa siz konuyu anlamamışsınız galiba bu devre her halükarda çalışır biraz daha dikkat lütfen ve ben aradaki roleyide kaldırmak istiyorum. Bilmem anlatabildimmi.? :)
 
ben yukardaki yazımı eklerken birileri de boş durmamış şema eklemiş.o yüzden şemayı da sonradan gördüm.her neyse şemaya dikkatlice baktım.sanki olacak gibi duruyor.ama siz o aradaki röleyi de kaldırmayı düşünüyorsunuz.ben ise tam tersine bir tane daha röle eklenmesi gerektiğini dşünüyorum.ama madem siz uygulamasını da yaptınız sorun yok öyleyse.kolay gelsin.
--------------------
c1 kontaktörü çekiliyken yani motor birinci hızda çalışırken ikici hıza ait uçlara da 3 fazı vermiş olmuyormusunuz MKR üzerinden.
 
Arkadaşlar bu devrede röle çekince diğer uçlarada faz göndermektedir bu sebebten dolayı hatalı görünüyor.
Ayrıca röle kontakları 380v ta yapışırlar bu kontaklar 220v içindir faz çakışmasına neden olurlar. Bu devrede olmaya bilir belki çünkü kontaklar karşılıklı faz altında değiller. Fakat ben hala 2 adet FKR kullanarak yapmaktan yanayım.

Saygılar
 
2adet fkr kllanmakta ısrar ederseniz devre daha da karışacak.çünkü motor hangi hızda çalışırsa çalışsın diğer hıza ait sargının uçlarında gerilim mevcut olacak.bu da büyük ihtimalle fkr üzerinden srgıların şöntlenmesine sebep olacak.galiba en iyisi çizilmiş olan devreye bir röle daha ekleyerek geliştirmeye çalışmak.güzel bir zihin cimnastiği olacak.kolay gelsin.
 
bu da büyük ihtimalle fkr üzerinden srgıların şöntlenmesine sebep olacak

Yanılıyorsun üstad FKR iç yapısını incelerseniz bunun mümkün olmadığını görürsünüz, 2. röle ilavesi le teoride mümkün görünmekle birlikte, ayrıca maliyet kıyaslaması ve kararlı çalışma açısından röleye nazaran daha sağlıklı bir sonuç ortaya çıkacaktır.

Benim önerim aşağıda şeklini ve anımasyonunu verdiğim örneklerdir. (Çizim programında FKR olmadığı için röle gibi düşünülmüştür) Tabi daha bir çok farklı alternatifte sunulabilir.

Saygılar
 

Ekli dosyalar

  • Dahlender.zip
    22.2 KB · Görüntüleme: 1

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst