Şeffaf Ahşapla Enerji Tasarrufu

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
22x8kB.jpg


Şeffaf ahşap geleneksel camlara göre çok daha iyi bir yalıtkan olduğu için bizi daha iyi yalıtımla pencerelere bir adım daha yaklaştırdı. Ayrıca şeffaf ahşap camdan daha hafif ve daha dayanıklı olmasıyla da avantajlı.

Ahşabı şeffaf hale getirmek için uygulanan standart işlemde, odunun lignin adı verilen yapısal bir bileşenini çıkarmak için ahşap bazı ağartıcılarda ve diş macunlarında kullanılan kimyasal bir bileşik olan sodyum klorite batırılıyor.

Ancak Maryland Üniversitesinden Liangbing Hu ve meslektaşları Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmalarında lignini tamamen ortadan kaldırmak yerine yapısını değiştiren bir yöntem bulduklarını paylaştılar.

Bu yöntem, hem standart lignin giderme işleminden daha hızlı hem de daha az malzeme kullanımı gerektiriyor. Ayrıca ahşabın daha sağlam kalmasını da sağlıyor.

Araştırmacılar genellikle dezenfektan olarak kullanılan hidrojen peroksitle ahşabın yüzeyini fırçaladıktan sonra malzemeyi doğal peroksitle ahşabın yüzeyini fırçaladıktan sonra malzemeyi doğal güneş ışığını simüle etmek için tasarlanmış bir UV lambasının altında bıraktılar.

Böylece ligninin yalnızca moleküllerine renk veren kısımlarının çıkarılması ve ahşabın şeffaf hale gelmesi sağlandı.
Kalıntıları gidermek için ahşap etanolde bekletildi. Sonra ise ahşabın gözenekleri berrak epoksi ile dolduruldu.
Bu işlem ayni zamanda önceden bilinen yöntemle üretilen ligninsiz şeffaf ahşap yapmanın da bir parçası.

Bu işlemler sonucunda elde edilen son ürün, ışığın % 90'ından fazlasının içinden geçmesine izin veren ve lignini tamamen çıkarılmış şeffaf ahşaba kıyasla 50 kat daha güçlü olan bir ahşap malzeme oldu. (Özlem Ak)

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Mart Sayısı, Sayfa 10, 11
 
Ellerine sağlık güzel yapmışlar. Ne zaman yaygınlaşır peki?
 
Merhaba. Sn. Affansen, en az sizin kadar ben de dört gözle bunu bekliyor olacağım. Bu teknoloji ülkemize girer girmez mutlaka en kısa sürede yaygınlaşacaktır ümidindeyim. Zaten dış mantolamayla % 50'ye kadar varan ısı harcamaları düşmesi veya kazancına artı enerji tasarrufunu bu teknoloji değişik pencere iç yapısıyla sağlayabilmiş olacak. Kolay gelsin.
 
Bence de yapı malzemelerinin değişmesi gerekiyor. Mevcut yaklaşık 15-20 senedir kullanılan mantolama tekniği pek sağlam bir dış yapı oluşturmuyor maalesef. Bir kaç anormal dolu yağışı ile binaların ne hale geldiği herkesçe malumdur. Küresel ısınma durumunda bu tür dolu yağışlarının devam edeceği anlaşılıyor. Hatta sokağımızda yeni dikilen 10 katlı 2 binanın ilk dolu sonrası olan hasarın sırf tamiri 2 sene önce 58 bin TL.ye mal olmuştu. Sonradan yapılan mantolama da daire cephesine göre 10-15 bin TL. (bize iki sene önce 135 bin TL. fiyat teklif edilmişti). Toplam 5 kat 10 daire dört cephe açık bina için. Eee, diyeceksiniz bunun tasarrufu nerede? Parasal tasarruf hiç yok. Uzun zaman kullanılabilse konfor ve parasal tasarruf edilebilir. Yalnız şöyle bir şey daha var, o yalıtım ürünleri üretilirken de çevre kirleniyor. Yukarıdaki gibi radikal değişiklikler gerekiyor. Tabi ki tasarruf ve konfor hem dünya hem de cebimiz için güzel bir şey.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst