Şalt Malzemeler Hakkında

Katılım
1 Ara 2021
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
24
Selamun Aleyküm, hayırlı günler.

Bu konuda aklıma takılan bir kaç konuyu sizinle konuşmak istiyorum, yardımcı olan veya olmayan herkese şimdiden teşekkürler.


1 - Kompakt Şalter ve Sigorta Farkı

Araştırmam üzerine kompakt şalterin anma gerilimi üzerindeki pot sayesinde ayarlanabiliyor tek fark olarak bunu bulabildim fakat uygun amper ayarında sigorta seçildiği zaman aynı görevi görmeyecek mi? Neden kompakt şalter?

2 - Soft Starterların `RUN` klemensi

Bir çok dokümana göz attım fakat bir bilgiye erişemedim, aklıma gelen şey sanki sürücüyle alakalı gibi.

3 - HMI ve PLC Arasındaki Bağlantı

Bu konu hakkında aklıma takılan şey HMI ekranını PLC'e sinyal göndermek için mi kullanıyoruz? Örneğin tasarımı yaptığımızda örneğin tasarım üzerindeki ``START` butonuna basınca PLC'e sinyal mi gönderecek? Yoksa kendiside bir PLC gibi bir iş mi yapıyor.

4 - Faz ve Nötr

Bildiğim üzere Faz ve Nötr kablosundan enerji önce faz kablosundan gelir Nötr'e gider, sonrasında Nötr kablosundan gelir Faz kablosuna gider. Fakat yüksüz bir Nötr kablosunu tuttuğunuz zaman çarpılmazsınız? Oysa Faz, saniyede 50 kere yer değiştirip Nötr ucundan da geliyor. Bunun sebebi nedir?



Okuyan ve zaman harcayan herkese teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
A. selam. Cevaplar;
1 - Kompakt Şalter ve Sigorta Farkı: Kompakt şalterlerin sigortadan farkı birden fazla fonksiyonu Kompakt Şalterler ve Özellikleri (elektrikport.com) ayni anda kendi içlerinden yapmalarıdır. Salt sigorta bu fonksiyonları ayni anda kompakt şalterler gibi yapamaz.
2 - Soft Starterların `RUN` klemensi: Evet, sürücünün bypass’lı veya manuel müdaheleyle çalıştırılmasıyla ilgili bir klemens düzeni veya noktası olabilir, o soft starterin RUN klemensli çalışma şemasını göremediğim için bu konuda net bir şeyi söyleyemiyorum.
3 - HMI ve PLC Arasındaki Bağlantı: Konu şöyle düşünülebilir, dokunmatik ekranlı android bir telefonun, tablet/PC'nin telefon, tablet dokunmatik ekranından USB portundan bağlı bir yazıcıyla bir çıktının alınmasında, androidin, tabletin bu dokunmatik ekranında print’e parmakla basmayla bu durum gerçekleşiyorsa HMI ekranı da PLC ile arayüzü sayesinde bunu start butonuyla başarıyor. Start’a basılınca rs-232, rs-485 arayüz portlarıyla bağlandığı PLC arayüzüyle bu komutu alıp bu eylemi kolayca gerçekleştirebilmiş oluyor.
4 - Faz ve Nötr: Faz ucu topraklı değildir, faza temasta, toprakla faz teması insan kendi üzerinden geçirip sağladığı için çarpmış, elektriğin topraklanmış nötr ucunda ise toprakla daha önce topraklandığı için bu temasta 2. kere bir topraklanma olmayacağından bir çarpılma olmamış olur. Ayrıca nötr ucu atom çekirdeğindeki nötr parçacığı gibi yüksüz 2. kutup ucu değildir, toprakla 2. elektrik kutbunu canlı olarak ortak olarak ayni anda taşır, yani çarpmayan ama elektrik olarak yine canlı, yüklü olan bir uçtur. Yüksüz olsa faz ucuyla birleşip elektrik akımını ortaya çıkaramaz, dokunulduğunda bu nedenle çarpmayan ama elektrik kutbu olarak aktif uçtur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
sayın @binbaşı ustam açıklamış kendisine verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
4 - Faz ve Nötr

Bildiğim üzere Faz ve Nötr kablosundan enerji önce faz kablosundan gelir Nötr'e gider, sonrasında Nötr kablosundan gelir Faz kablosuna gider. Fakat yüksüz bir Nötr kablosunu tuttuğunuz zaman çarpılmazsınız? Oysa Faz, saniyede 50 kere yer değiştirip Nötr ucundan da geliyor. Bunun sebebi nedir?
şimdi tellere konan kuşları düşün neden çarpılmıyorlar. hemde yüksek gerilimde yani 220 volt filan değil atıyorum ben diyeyim 10.000 volt sen de 50.000 volt. neden? çünkü devreyi tamamlamıyorlar, devreyi kapatmıyorlar kısa devre yük olayı yok. tek başına (ama lütfen ayağının altı yalıtkan olsun) çıplak elle sadece ister nötr tut veya fazı tut çarpılmazsın voltajın önemi yok. ama ikisini birden sakın tutma ampul veya motor taklidi yaparsın, yapmasına ama ampul olmadığın için ışık vermezsin motor olmadığın içinde dönme - tur atma işlemini yapamazsın. yapamadığın zaman ki sonucu sanırım biliyorsun.
 
Bilgilerden dolayı herkese teşekkür ediyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,816
Kullanıcılar
449,592
Son üye
E.E.M.

Yeni konular

Geri
Üst