İndüktör Devre Tasarımı Yardım

thered

Üye
Katılım
23 Ocak 2021
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba sevgili forumdaşlar.

Güç elektroniği devrelerinde kullanılmak üzere indüktör (indüktans olarak kullanılacak manyetik devre) tasarımı yapılmam isteniyor, dersleri online görmemden mütevvelit bu konuda baya bir eksiğim var yardımcı olan arkadaş olursa sevinirim.

a. İndüktör tasarımı aşamalarını araştırarak bunları açıklayınız ?

b. Tasarımda 3F3 ferrit malzeme kullanılması öngörülmektedir. Ortam sıcaklığı 35 0 C ve maksimum sıcaklığın 70 0 C olması istenmektedir. İndüktörün 10 A DC veya 10 A AC akımla çalışması istenmektedir. Tasarımın 50 kHz frekansa göre yapılması istenmektedir. İndüktörün indüktans değeri L numaranıza göre hesaplanarak tasarımda kullanılacaktır. Bakır dolgu faktörü kC=0,5 alınacaktır. Bu verilere göre indüktör tasarımını yapınız, tasarım sonucunda elde edilmesi gereken standart çekirdek tipi ve parametrelerini, akım yoğunluğu, akı yoğunluğu, sarım sayısı, sarım alanı ve varsa hava aralığı mesafesi gibi tasarım parametrelerini belirleyiniz.

Alınacak L değeri: Numaranızın son hanesi iki 10’dan büyükse son iki hanenizi doğrudan, son hanesi 10’dan küçükse son haneyi 15 ile çarparak elde edilmek istenen L değeri mikro Henry olarak tasarımda kullanılacaktır. (Örneğin numaranızın son iki hanesi 04 ise L= 4x15=60 mikro Henry alınacaktır. Numaranızın son iki hanesi 82 ise L= 82 mikro Henry alınacaktır.) Seçilecek ana çekirdek tipi : Numaranızın son hanesi 0,3,6,9 olanlar E tipi, 1,4,7 olanlar Pot tipi, 2,5,8 olanlar U tipi çekirdek kullanacaklardır. (Sorunun Puan değeri 50’dir, Hesaplama için Excel hesap tablosu veya MATLAB benzeri yazılım hazırlayan öğrencilere 10 puan bonus verilecektir.)


yardımcı olabilecek arkadaşlar var mıdır ?
 
Güncel
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hocam bu soruyu çözdürebildin mi ?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst