edremit

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
12 Eki 2006
Mesajlar
719
Puanları
506
Yaş
54
Arkadaşlar Şubat ayında gelen elektrik faturamız TEDAŞ'ın eski matbu kağıtlarına yeni faturalandırma sistemine göre yazıldığı için karmakarışıktı ve neyin ne olduğu belli değildi. Bu ay (Mart ayı) için kağıtlar değiştirilmiş butün değerler yerli yerinde.
Bizim kullandığımız ÇİFT TERİMLİ (DEMNATLI) - ÇOK ZAMANLI (PUANTLI) Diğer tüm dağıtım sistemi kullanıcıları için Excel de bir fatura similasyon programı hazırladım. Değerleri giriyorsunuz ve bedeli hesaplıyor. Ayni zamanda başka tarife tipleri ile karşılaştırma yapıyor. Bu programı gönderiyorum neyin nereden geldiğinin anlaşılması için faydalı olur sanırım. Kendi sisteminiz için adapte edebilirsiniz.
Bu faturalandırma sistemi bizim için zararlı oldu mart ayında 1300 YTL kadar bir fazla ödememiz var bence ismi konulmamış bir zam söz konusu. 2006 birim fiyatlarına göre de gündüz tarifesi birim fiyatı %6 kadar, puant %12,5 kadar artmış gece de % 20 kadar ucuzlamış. En kötüsü de eskiden büyük avantaj sağlayan sözleşme gücü (demant) artık dezavantaj gibi görülüyor faturada artış sağlıyor. Tedaş'a gidip sözleşme gücünü düşürmeyi düşünüyorum. (gerçi gelecek zamanlarda gözleşme gücü bedelleri ucuzlayacak)
Bu durumda olan aboneler varsa görüşlerinizi bekliyorum saygılar.
Not:Saat 15 itibari ile küçük bir ilave yaptım.
 

Ekli dosyalar

  • FATURA HESABI.rar
    10.2 KB · Görüntüleme: 6,753
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.Biz 3 zamanlı tarifeden enerji kullanıyor idik.Yeni tarifeye göre
tek zamanlı daha uygun geldiği için ( ayda 2500 ytl ),tek zamanlı tarifeye geçtik.Tedaş'ta numaralar
tükenmiyor.Her müşterinin tüketim durumu farklı olabiliyor,o nedenle mevzuatların çok sıkı takip edil-
mesi lazım.
 
saol ellerine sağlık tek terimli çift zamanlı tarifedede demant varmı demant neye göre
faturalandırılıyor teşekkürler
 
Çift terimli tarife demantlıdır. Çok zamanlı (sizin deyiminizle çift zamanlı - puantlı da deniliyor) Gece, Akşam (puant) ve gündüzün ayrı fiyatlandırıldığı tarifedir.
Çift terimli çok zamanlı , Tek terimli (demantsız) çok zamanlı (puantlı) , Tek terimli (demantsız) tek zamanlı (puantsız) olabilir.
 
selamlar

verdiğiniz örnekte (aşağıdaki resimde kırmızı oklarla işaretli) birimleri nelerdir ayrıca tüketim kısmı işletmenin harcadığı gerçek güç mü? veya bu hesap nasıl yapılıyor ?

saygılarımla
 

Ekli dosyalar

  • örnek.jpg
    örnek.jpg
    87.8 KB · Görüntüleme: 1,184
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşım,
Faturada kırmızı renkle işaretlediğiniz tüketimler; puant saatlerindeki tüketimlerdir. Her üçünü toplarsanız, işletmenin toplam sarfiyatını bulursunuz...
 
Harcanan elektrik enerjisidir. Birimleri kWh tır. (Son endes - ilk endeks) x çarpan olarak hesaplanır. Çok zamanlı (puantlı) tarife olduğu için zaman dilimlerine göre gündüz, puant, gece nin sarfiyatları ayrı ölçülür ve alta yazan birim fiyatlarla ayrı ayrı çarpılır.
Zeybek arkadaşımızın dediği gibi bu tüketimlerin toplamı toplam harcanan aktif enerjiyi yani toplam sarfiyatı verir sağ tarafta TOPLAM SARFİYAT olarak ayrıca heplatmışım ( 512994 kWh ) elbette sayacın kaydettiği gerçek aktif güçtür.
 
merhaba ben güce göre bir işletmenin tüketim maliyetini hesaplamak istiyorum yardımcı olurmusunuz
 
arkadaşım böyle bir çalışma için teşekkür ederim ben dosyayı indirdikten sonra tüketimi sıfırladım yani ben hiç harcama yapmamış gibi gözüktüğüm halde 12.515 YTL gibi bir fatura çıkarttı acaba benmi hatalı bir işlem yaptım yardımcı olursan sevinirim
 
Fatura çift terimli tarife (demantlı) sisteme göre düzenlenmistir. Dolayısıyla hiç sarfiyatınız olmasa dahi sözleşme gücünüz kadar tutar ödemeniz gerekir. O rakam bu rakamdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst