Çift Devirli Motorlar

Voren

Üye
Katılım
4 Ocak 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
Merhaba,

Çift devirli fanaların kullanıldığı bir proje ile ilgili bağlantı şemalarını oluşturmaktayım. Bu motorların, tipik yıldız üçgen tipi bağlantı/kumanda uygulanan motorlardan farkı olmadığını düşünüyordum. Ancak tedarikçi firmadan bana daha farklı bağlantı yapmam gerektiği söylendi. Bu bağlantı hakkında tam emin olamadığım için burada bağlantı detayını paylaşıp fikir alayım dedim.

Benim daha öncesinde düşündüğüm bağlantı (yıldız üçgen):
Çalışma anında W-V-U uçları sürekli faz gerilimlerine bağlı, bir devir için Y-X-Z kısa devre, diğer devir için Y-X-Z bağlantıları da gerilim baralarına bağlı olacak şekilde.

Bana söylenen bağlantı biçimi:
Düşük devir için W-V-U, gerilime bağlı. Yüksek devir için W-V-U'nun gerilim bağlantısı kesilip, o uçlar kendi aralarında kısa devre yapılıyor ve gerilim Y-X-U uçlarına veriliyor.

Açıkçası hala tam içime sinmiyor, çift devirli motorlarda (veya sadece bazılarında) gerçekten bu şekilde mi yapmam gerekiyordur acaba?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
2 yöntem ile ilgili şema da ekleyeyim dedim. Sol tarafta yıldız üçgen gibi düşündüğüm bağlantı şekli var ve 2 konumda da kapalı olacak olan kontaktörler yazılı. Sağ tarafta ise bana söylenen bağlantı yer almakta.

Sanırım yazı pek net çıkmadı. İlk şemada (yıldız üçgen) ya 1. ve 2. kontaktörler kapalı ya da 1. ve 3. kontaktörler kapalı. İkinci şemada, ya 1. ya da 2. ve 3. kontaktörler kapalı. Bir de dikkat ederseniz bağlı oldukları uçlar da biraz farklı. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Son düzenleme:
forumda çoksayıda çift devirli asankrom motorlar ve dahlender motorlar çalişma prensipleri ve bağlantı şemaları var
ayrıca MEGEP dökümanlarında var.
 
ikinci bağlantı doğru düşük devir için yanlız k1 çekicek yülsek devir için k2, k3 çekilecek. yanlız alçak devirle yüksek devrin dönüş yönleri aynı olması gerekir. yıldız ücgenle farkı ücgenin olmaması.
 
Çok teşekkür ederim, dönüş yönlerinin aynı olması gerektiğini söylemişsiniz, evet o şekilde olacak. Fakat zaten burada sağdaki çizimde yönler aynı değil mi? Aynı olacak şekilde çizmeye çalışmıştım.
 
ciziminiz doğru motor kılemensinde uclar faklı olabilir yani ters dönebilir belitmek istediğim usus buydu.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst