Çamaşır makinası motorunu haricen kullanabilirmiyiz?

Seslendirmeyi siz mi yaptınız :)
 
Üstatlar benim bir sorum olacak çamaşır makinası motoru 195 volt bu motor 220 ile çalışır mı çalıştırınca çok ısınıyor teşekkür ederim
 
Abilerim merhabalar saygılar benim sizlere bazı sorularım olacaktı benimde elimde halen çalışan makina motorum var ben bu motoru sutunlu matkap yapımında kullanmak istiyorum izlediğim bazı youtube deki çalışmalar
dan yola çıkarak bu tür işlerle uğraştığım için sizlere de sormak istedim sizce bu motorla olurmu yada kaç beygir güç alabilirim cevaplarınız için şimdiden tesekkurler
 
Sanal alemden gerçek dostluğa geçişin en belirgin örneğini alfa romeo Ali ustamla yaşadım.
İhtiyacım olan çamaşır makinası motorunu ve hız kontrol kartını hazırlayarak, kargo ile adresime gönderdi ve ertesi günü elime geçti. Üstelik piyasa değerinin çok çok altında bir fiyatla.
Yaptığım alternatörlerde kaç devirde kaç volt gerilim aldığımı görmek istiyordum. Bu sistemle devir ayarını istediğim gibi ayarlayabiliyorum.

Tekrar çok çok teşekkür ediyorum sayın Ali ustam.

Hoşçakalın. Allaha emanet olun.
iyi günler,yaptığınızı burda resimli olarak paylasirsaniz memnun olurum.
 
Merhaba, Arkadaşlar.
Arçelik in çamaşır makinesi motorunu az önce çalıştırdım. Fakat bir kaç sorum olacak. Şimdiden herkese teşekkür ederim. Şimdi elektrik deyim ve terimlerinden tam anlamadığım için biraz daha açıklayarak soracağım. Cevap veren arkadaşlardan da hiç bilmeyen birine anlatır gibi anlatmalarını rica ediyorum.

motorumda 8 adet çıkış var. 1 numara boş. (7 adedinde konnectör bağlantısı var. alırken sordum 1 neden boş diye bu toprak onu şuraya bağladık diye gösterdiler.(mtorun şasesine bağlı) (aldığım yer tamolarak bilmiyor nasıl çalıştığını)

1- bu saşe dediği 3 girişli elektrik kablosundaki toprak çıkışına mı denk gelir. Yani motoru burada anlatılan şekilde çalıştırdım. 2-5 e elektrik verdim. 3-4 ü de kısa devre yaptım. şimdi 2-5 e elektrik verirken topraklı pirizin toprağını da bu toprak denilen yere mi takmam lazım. sorum şu eğer böyleyse takmam ne işe yarar. takmaz isem ne olur. (çalışıyor zaten)

2- bu motorlar devir kaybetmeyen motorlar olarak geçiyor. ama mantıken bu bağlantı şekli ile mantıksız görünse de deneyerek de devir kaybettiğini tecrübe ettim. şöyle ki motorun altında döner iken elektrik üretip görece devir sayısını belirten bir kısım var. biz buradan gelen devir bilgisini işlemiyoruz ki. düşen deviri dengelemek için ör voltaj artışı yapabilelim. dolayısı ile devirin değişken olması kaçınılmaz. internette bu bağlantı şekli ile devirin düşmediğini idda edenler mevcut. fakat. mantıksız olmakla beraber. deneyince de 15v civarında elle durdurabiliyorum. şimdi. bu devir kaybını önlemek için. Elektrikli araba heli vs modellerinde devir kaybını önlemek için kullandığımız governor benzeri bu devre de devir bilgisini sağlıyor fakat. bunu okuyup ona göre voltaj vs değiştirmemiz gerekir ki işe yarasın. bu konuda kullanabileceğim bir devre var mıdır. nereden bulabilirim. (ben şimdilik netten aldığım 2000w? olan bir dimmer kullanıyorum)

3- bu motordaki diğer 1 çıkış neye yarar (2iç sarım 2 dış sarım 1toprak 2 de devir ile elektrik üreten görece devir bilgisi sağlayan governor vb olarak varsayıyorum. yanlış ise düzeltiniz). Şimdi bu motorlar prize bağlı olduğu için mıknetısa gerek yok. nasılsa ortada bitecek bir pil yok. yerine mıknatıstan daha kuvvetlisi elektro mıknatıs var. konuları okur iken şöyle birşey anladım. içlerinde 3 adet sargı var. biri manyetik sağa biri manyetik sola(mıknatısın yerine) yükleniyor ve motor dönüyor. 3 sü ise son sıkmada devreye giren sarım. sağa ya da sola yüklenerek. aradaki itme kuvvetini arttırarak daha hızlı dönmesini sağlıyor. bunun ile ilgili bir bilgisi olan var mı. yani biz kısa devre ile ilk iki sarımı seri bağlayarak dönüşü sağlıyoruz ya 3. sünü de bunlara seri bağlayıp devir tork vs nası arttırabilirz. ya da bu kablolar ne işe yarar yapan adamlar fazla kablo kullanmadıysa bilsek bir işe yarar muhakkak ki :)
Cevaplar için teşekkür ederim. İyi çalışmalar..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst