Dijital elektrik sayacı ve bizzat yaşanmış bir olay

Serencebey

Üye
Katılım
3 Şub 2010
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
46
Herkese merhaba. ismim Murat, İstanbul'dan yazıyorum, B.J.K. kulübünde görev yapıyorum ve tüm forum üyelerine saygı ve sevgilerimi sunarım.
Neredeyse 2 aydır kafamı kurcalayan bir sorunla karşı karşıyayım.
Öncelikle belirtmek isterim ki elektrik konusunda sizlerin yüzde biri kadar bilgim bile yok maalesef ve mümkünse sizden yardım almak istiyorum ve bu sorunun daha önce birinin başına gelip gelmediğini de merak ediyorum.

Dairemde şu an takılı olan Köhler marka 2005 model bir Dijital sayaç var.
Evime 2009'un Mayıs ayında sürekli ikamet etmek anlamında taşındım, ve o aydan itibaren faturalarımda sürekli bir artış oldu. (Tabi problem sürekli artış değil, okudukça komediyi anlayacaksınız)
Aşağı yukarı belirtmek gerekirse:

Haziran: 87 tl
Temmuz: 147 tl (o ay ortasında elektronik demirbaşlara 1 adet klima satın alınııp eklendi. Diğer herşey aynı)
Ağustos: 180 tl
Eylül: 200 tl
Ekim: 190 tl
Kasım: 275 tl
Aralık: 288 tl
Ocak 2010: 198 tl

Dairede bulunan elektonik araç ve gereçler şunlardır:
1 adet buzdolabı (a sınıfı enerji tüketimi)
1 adet çamaşır mak. (a sınıfı)
1 adet klima (12.000 btu alarko carrier - günlük kullanım: 6 saat) (A sınıfı enerji tüketimi)
1 adet bilgisayar + lcd monitör

Şimdi gelelim kronolojik olarak olaylara:

16 Aralık 2009 tarihinde Tedaşı arayıp bilgilendirdim ve gereğinin yapılmasını rica ettim, ihbar kayıtlarım duruyor sistemlerinde. Arayacaklarını söylediler.

17 Aralık 2009 tarihinde Tedaşa tekrar ihbar ve şikayette bulundum. Ertesi gün teknisyenin geleceği söylendi fakat gelmedi.

19 Aralık 2009 tarihinde 3 üncü kez şikayette bulundum. Faturamı ödememi, teknisyenin gelip bakacağını ve duruma hatalı bir durum varsa ona göre geri ödeme yapılacağını, teknisyenin sorun bulmaması durumunda şikayetimin ve bu durumun bir yaptırım uygulatmayacağı söylendi.

24 Aralık 2009 - inanılmaz bir teknisyen kapıyı çaldı. neden mi inanılmaz? şöyle.
Kapıyı açtım. Görünüş itibariyle işini bilen, emektar görünümlü bir amcaydı ilk bakışta. ta ki bana dönerek şu konuşmayı yapana kadar bu düşüncedeydim,
- Daire 7 değil mi?
- Evet hoşgeldiniz.
- Kardeş bak, kırmızı ışığı görüyon mu?
- Evet?
- Çakıyosa saat düzgündür kardeş.
- Kırmızı ışığın yanıp söndüğünü görebiliyorum ben de burdan? Bu şekilde mi kontrol ediyorsunuz?
- Yok bu saatin bir problemi yok.
- Bir baksaydınız bari söküp alıp?
- Hadi kardeş uğraştırma beni... daha gidecek çok yer var. (Elinde 1 başka sayaç olan bir beyaz poşetle apartman çıkışına yönelir, apartman içinde biraz tartışma başlar ve adam lanet olsun diyen bir bakışla çıkıp gider.)

24 Aralık 2009 - günün ikinci yarısı: Tedaşı aradım. Gelmiş olan teknisyeni de şikayet ettim, çözüm üretilmesini talep ettim, fakat teknisyen artık heralde sayaç düzgün raporu yazdı imzaladı, bilemiyorum, o tarihten sonra kaale almadılar.

Yukarıda miktarları yazılan her türlü faturayı kuruşu kuruşuna ödedim.

Bu sırada benden kaçak elektrik çeken biri var mı diye de deneme yaptım sigortaları kapadım bir süre bekledim fakat herhangi bir şey yoktu. Yani bana göre tamamen sayaç arızası vardı.

Şimdi gelelim 15 gün önce keşfettiğim garip olaya:

Sayacı bir gün okuduğumda T yi 5200 kw olarak görmüştüm evden çıkarken.
Akşam eve geldiğimde göz ucuyla bir daha baktım, 4800 e düşmüş.
Çıkardım son faturayı, baktım son okuma endeksi : 4900
Yani son faturalandırılan endeks değerinden daha da geriye gitmiş.

Nasıl olduğunu anlamadan araştırmaya başladım , öğrendiğim tek şey o gün, gün içerisinde elektrik kesilmiş olduğuydu.

5 gün geçti, sayacı artık saat başı kontrol etmeye başlamıştım, 5 gün boyunca da genelde evdeydim.
6 ıncı gün gece 12 den sonra, klima + çamaşır makinası + kettle çalışırken, sigortalar attı. Atan sigortayı kaldırdım, bu sırada sayaca baktım, Sayaç o sabah 4920 idi, ama sigorta attıktan sonra bir de baktım 4750 ye geri dönmüş.

1 hafta daha geçti, geçenlerde sigorta yine attı, tekrar baktım, sayaç son baktığımdan 150 kw daha geriye gitmiş.

Şimdi şu durumda, bu sayacın sadece fazla yazdığını söyleyemeyiz.
Bu geri dönüşler varsa , 6 aydır fazla yazdığına da şüphem yok. Yani bir arıza var. Bu saatin dijital saat olduğunu da hatırlatayım.

Tedaşı son kez arayıp son bir ihbarda bulundum. Sonucu bekliyorum. Bakalım normalde fazla fatura öderken şikayet ettiğimde teknisyen bulmakta sıkıntı çeken kurum, acaba düşük faturalandırılacağımı öğrendiğinde hangi ışın hızıyla gönderilecek ya da işleme tabi tutacak bilemiyorum. Bir Türk vatandaşı olarak asla ve asla haksızlığıa karşıyım, fazla öderken de şikayette bulundum, düşükken de.


Şimdi sizlere sorum şu olacak sayın orjinal uzman arkadaşlar: (tedaşın yolladığı arkadaşlar uzmansa siz başka birşeysiniz kelime bulamıyorum)

Bu sayacın sizce problemi nedir?

Gördüğüm kadarıyla sayaç, elektrik kesintisinde ve/veya sigorta atışında hatalı işlem yapıyor. Bu nasıl olabilir? Buna yorumlarınızı merak ediyorum.

Zaman ayırıp okuyan arkadaşlara ve büyüklere sonsuz teşekkür ederim.
Herkese sevgiler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
arkaşım anladığım kadarıyla saatiniz arzalı bişekilde elektronik olması sebebiyle arzalanmış olabilir siz hiç tedaşla uğraşmıyosunuz doğruca yeni bi saat alıp yetkili elektrikçi arkadaşa yenisini taktırıyosunuz ve eski saati artı yeni saatin belgelerini alıp tedaşa gidip saatinizin arzalı olduğunu yenisini taktırdığınızı söylüyorsunuz ve yeni saati kayıt altına aldırıyosunuz daha sonra tedaş ekibi gelip yeni saati mühürlüyolar tabi gelmeyede bilirler o artık şansınıza yapıcanız işlem budur.
 
sonucta elektronik cihaz bozulması gayet normal anlattıgınıza gore ıcınde kı sayım ıslemı yapan devresi bozulmustur....tedes ta calısanlara gelınce lafım hepsıne degıl ama cogu yan gelıp yatıyo...sonra ozellestırme yapılınca eylem protesto yapıyolar ... benımde tedasta calısanlar ıle aram ıyı degıl tedas ta ısımız olunca ben gıtmıyorum hepsıyle tartıstım benım yerıme arkadslar gıdıyo....
 
selamlar arkadaşım.
evet anlaşılan sayacınız arızalanmış ama tedaş yetkilileride dıyarsızlığını anlamak mümkün depil.
makel marka sayaç sıfır alınıp takıldı ölçümü hep hatalı olduğu için değiştirttik yerine takılan yine makel marka sayaçda arızalı çıktı o da bir fazın akımını okumuyor yani diyeceğim fiyatı düşürme çabasıyla kalite diye birşey bırakmıyorlar.
dilerim herşey yoluna girer.
 
köhler marka sayaçlar 2007 yılındaydı sanırım tedaş tarafından kullanımı yasaklanmıştı.sayaçlarda bir arıza espit edilmişti.arkadaşlara katılıyorum.sayacınızın değiştirilmesi gerekiyor.ancak piyasada bir çok elektronik sayaç var ama bir çoğu kısa zamanda arıza yapıyor.benim önereceğim bir marka var ama buda reklam olabilir diye çekiniyorum.ben daha önce ikitelli organize sanayii bölgesinde bir sanayii sitesinde sayaç kontrolü ve mühürleme işini yapıyordum.burada bir çok elektronik sayacın nasıl çalıştığını bizzat gördüm.bu nedenle başınızın ağrımaması için parasından kaçmayın kaliteli bir sayaçla sayacınızı değiştirin.ama bunu yapmadan önce sayaç değiştirme işlemi yapmak için yetkili bir elektrikçiyle tedaşa başvurun.yoksa kendi başınıza değiştirmeye kalkarsanız bununda cezası var.
 
köhler marka sayaçlar 2007 yılındaydı sanırım tedaş tarafından kullanımı yasaklanmıştı.sayaçlarda bir arıza espit edilmişti.arkadaşlara katılıyorum.sayacınızın değiştirilmesi gerekiyor.ancak piyasada bir çok elektronik sayaç var ama bir çoğu kısa zamanda arıza yapıyor.benim önereceğim bir marka var ama buda reklam olabilir diye çekiniyorum.ben daha önce ikitelli organize sanayii bölgesinde bir sanayii sitesinde sayaç kontrolü ve mühürleme işini yapıyordum.burada bir çok elektronik sayacın nasıl çalıştığını bizzat gördüm.bu nedenle başınızın ağrımaması için parasından kaçmayın kaliteli bir sayaçla sayacınızı değiştirin.ama bunu yapmadan önce sayaç değiştirme işlemi yapmak için yetkili bir elektrikçiyle tedaşa başvurun.yoksa kendi başınıza değiştirmeye kalkarsanız bununda cezası var.
kardeş selam bendede köhler ael tf 08 model sayaç var 2007 model her ay farklı bir faura geliyor iki ay normal gibi sonra normalin 2,5 katı anlamadım gitti. puant gece gündüz de istikrar yok normalde gündüz 60 civaro ortalam puant 25 gece 90-100 gibi .bir ay bakıyorsun gündüz 170 puant 100 ne alaka anlamadım aynı şekil kullanıyorum.ne yapmam lazım dediğin kaliteli sayaç hangisi ve de sayacımı sanayi bakanlığına inceletmeye yollasam orda bilir kişiler gerçekten hakkıyla inceleme yaparlarmı:?
 
alo kardeş güleyimmi ağlayayımmı bilmiyorum ama malefes burası türkiye yurtdışında satılmayan her türlü ürün bu ülkede kapışılır.gelelim meseleye bu sayacı aynen söküp yerine hemen yenisini taktırman lazım . ama kardeşim yanlış anlamayında digital sayaçlar çıktığı çıkalı bu milleti özellikle sanayii esnafını topraklama merakı sardı seebini ben biliyorum ama biraz kafa yoralım hep birlikte bulalm ipucu isterseniz illegal işler için .......
 
sayacınızın doğru ölçüm yapıp yapmadığını kendinizde anlayabilirsiniz basit bir formülle..

(3600/sayacın üzerinde yazan impuls adedi)x(impuls adedi mesela 20 sn deki/kronometredeki tuttuğunuz saniye mesela 20 sn)xçarpan (eğer akım trafoluysa çarpanı yazın yoksa çarpan monofazda1 dir)=sonuç1

sayaç trifazsa:p=kök3xUxIxcosfixçarpan=sonuç2
sayaç monofazsa:p=UxIxcosfixçarpan=sonuç2
ÖNEMLİ NOT:sonuç2 deki bulduğunuz değeri kW a çevirmeyi unutmayın..

sonuç1 ve sonuç2 aynı veya yaklaşık olarak aynı çıkarsa sayacınız doğru ölçüm yapıyor demektir.Eğer fark yüksekse duruma göre sayacınız az yazıyor veya çok yazıyor demektir..

tedaştaki arkadaşlarada fazla yüklenmeyin akşama kadar kimlerle ne gibi durumlarla uğraşıyordur kimbilir:))bende tedaşta çalışıyorum ve yan gelip yatmıyoruz emin olabilirsiniz..her kurumda olduğu gibi bu kurumda da var asalaklar...şüphelendiğiniz noktada sayacınızı değiştirin ve bu gibi durumları sayacınızın garanti süresi dolmadan yapın...iyi çalışmalar cümleten...
 
sayacınızın doğru ölçüm yapıp yapmadığını kendinizde anlayabilirsiniz basit bir formülle..

(3600/sayacın üzerinde yazan impuls adedi)x(impuls adedi mesela 20 sn deki/kronometredeki tuttuğunuz saniye mesela 20 sn)xçarpan (eğer akım trafoluysa çarpanı yazın yoksa çarpan monofazda1 dir)=sonuç1

sayaç trifazsa:p=kök3xUxIxcosfixçarpan=sonuç2
sayaç monofazsa:p=UxIxcosfixçarpan=sonuç2
ÖNEMLİ NOT:sonuç2 deki bulduğunuz değeri kW a çevirmeyi unutmayın..

sonuç1 ve sonuç2 aynı veya yaklaşık olarak aynı çıkarsa sayacınız doğru ölçüm yapıyor demektir.Eğer fark yüksekse duruma göre sayacınız az yazıyor veya çok yazıyor demektir..

tedaştaki arkadaşlarada fazla yüklenmeyin akşama kadar kimlerle ne gibi durumlarla uğraşıyordur kimbilir:))bende tedaşta çalışıyorum ve yan gelip yatmıyoruz emin olabilirsiniz..her kurumda olduğu gibi bu kurumda da var asalaklar...şüphelendiğiniz noktada sayacınızı değiştirin ve bu gibi durumları sayacınızın garanti süresi dolmadan yapın...iyi çalışmalar cümleten...

valla çok detaydan anlamıyorum elektrik teknisyeni değilim bahsettiğiniz değerler digital sayaçta mesela impuls nerde yazar vede çarpan ,sonuç2 de U? I akım? fixçarpan? onun cosinüs değeri sanırım..
 
kullanım değerlerim aşağıdak gibi ama niye aydan aya t1 t2 t3 oynar aynı şekilde kullanıyorum

t1 t2 t3
KASım 2009 128 28 68
aralık 2009 80 31 169
ocak 2010 170 43 133
şubat 65 28 76
mart 60 25 71
nisan 85 101 95
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst