Kontrol Kalemi

Elektrik Çarpmasının Etkileri ve İlk Yardım

Elektrik Çarpmasının Etkileri ve İlk Yardım

    Günümüzde  her alanda kullandığımız elektrik enerjisi sağladığı yararlar kadar insan hayatı için bir okadarda tehlike arz etmektedir. Elektrik çarpması yuzunden heryıl bir çok insan hayatını kaybetmektedir. İnsan vücuduna çok ciddi  kalıcı hasarlarda vermektedir.
    Elektrik çarpılmalarına karşı alınması gereken bir çok önlem vardır bunların tamamına eksiksiz olarak uyulması gerekir. Uyulmadığı takdirde sakat kalma ve ölüm tehlikesi vardır.

    images

    Elektrik enerjisi bize etkilemesi için elektrik akımı insan vücudundan geçerek pozitif ve negetif kutuplar arasında devreyi tamamlaması lazım, elektrik enerjisi devreyi tamamlamadığı taktirde herhangi bir etki yapmaz fakat insan vücüdu üzerinden devreyi tamamladığı takdirde ciddi kalıcı yanıklar, uzuv kopmalarına, ölüme yol açabilir.

    Elektrik enerjisi 15 Volta kadar insan vücüduna etkilemez  15-50 V arasında etkilemeye başlar fakat hiç bir tehlike arz etmez 65 Volttan sonrası tamamen tehikelidir. İnsan vücudu doğru akımda (DC) 50 m Ampede , Alternatif akımda ise 25 m Amperden sonra etkilenmeye başladığı tespit edilmiştir.

    Elektrik Çarpmasına Karşı Alınacak Önlemler

    tok1

    Evlerde, İşyerlerinde ve elektrik tesislerinde yapılan hatalar ve yıldırım düşmesi ile elektrik tehlikesi başlangıç gösterir.  Bu tehlikeler insan vücuduna, hayatına , bulunduğu mekanda yangına sebebiyet verebilir. Bu yüzden bu esnalarda almamız gereken önlerler sırasıyla şunlardır;

    -Elektrik ile uğraşan kişinin işe başlamadan önce alması gereken önlemler vardır. Kalın lastik tabanlı ayakkabı ve kalın kaaçuk eldiven takmalıdır.

    -Elektrik akımının olası  bir çarkma durumunda insan vücudu üzerinden devreyi tamamlamaması için akımı iletmeyen kalın bir cismin üzerine çıkmamız gerekir bu kalın bir tahta olabilir.

    -Elektrik çarpılan kişini elektrik akımı hemen kesilmez ise uygulamamız gereken  bir diğer yöntem ise yalıktan malzemelerle direk kazazedeye temas ederek kurtarabiliriz. Kemer, tahta, halat ile  temas ederek kazazedeyi elektrik enerjisinden kurtarabiliriz.

    -Evlerde banyodanun yakınlarına saç kurutma makinesi ve elektrikli ısıtıcı konulmamalıdır.

    -Saç kurutma işlemini ıslak ortamda,  banyoda yapılmamalıdır.

    -Evlerde ve işyerlerinde topraklı priz kulanılmalıdır.

    -Elektirkli cihazlar fişe takılmadan önce kapalı olduğuna dikkat edilmelidir.

    -Prizlerde, özellikle çocuklar için koruma emniyet kapağı takılmalıdır.

    -Elektrikli ev aletlerinin kullanım klavuzundaki talimatlara uyarak kullanmamız gerekir.

    -Uzun süre ikamet edilen yerden uzaklaşıldığında sigortaların tamamı kapatılmalıdır.

    -Elektrikle uğraşacak kişi oluşabilecek tehlikelere karşı sigortaları kapatmalıdır.

    -Islak ellerle elektrik anahtarları veya prizlere dokunulmamalıdır.

    -Banyolara oluşan neme karşı kapaklı priz takılmalıdır.

    -Ampul temizleme esnasında, ampul duydan çıkartılarak kuru bir bez ile temizlenmelidir.

    Elektrik Çarpan Kişiye Nasıl İlkyardım Uygulanır

    elektrik çarpmasında ilk yardım

    -Elektrik çarpması esnasında kazazedeyi kurtarmak için ilk önce temas ettiği elektrik enerjisi kesilir, temas ettiği fis çekilir veya sigorta çıkartılır.

    -Elektrik çarpılan kişini elektrik akımı hemen kesilmez ise uygulamamız gereken  bir diğer yöntem ise yalıktan malzemelerle direk kazazedeye temas ederek kurtarabiliriz. Kemer, tahta, halat ile  temas ederek kazazedeyi elektrik enerjisinden kurtarabiliriz.

    -Kendimizide tehlikeye atmıyacak bir şekilde kazazede tehlike alanından uzaklaştırılır.

    -Yangın çıkma olasılığı varsa kazazede kaza alanından uzaklaştırdıktan sonra ilk olarak diğer insanlarıda riske atmamak için yangın söndürülür.

    -Kazazedenin dilinin geriye kaçıp boğazını tıkamamasına dikkat edilmelidir. Ağızında takma diş vb. birşey varsa çıkartılır.

    -Kazaya uğrayan kişi yüksekten düşmüş ise; Kafa yada boyun bölgesinde yaralanma varsa omirilik zarar görmemesi içi kazazede hareket ettirilmemelidir.

    -Kazazedenin kalbi atışına bakılır, kalp atmadığı takdirde kalp masajı yapılır ve aynı zamanda suni tenefüste uygulanır.

    -Kazazedeye suni tenesüf işlemi 12 kere tekrarlanır, ağızdan ağıza veya ağızdan buruna metodu uygulanmalıdır.

    -Kalp normal çalışmaya başladıktan sonra, kazazede nefes almaya başladıktan sonra kapl masajı hemen bırakılmalıdır. Tekrarlanması halinde kalp ritmi bozulur ve kazazedenin hayati tehlikesi devam eder.

    -Kazazedenin bilinci açık ve nefes alıyorsa, kazazede sakinleştirilmelidir. Ayaklarını yukarıya kaldırıp bir müddet uzanmalıdır.

    -Kazazedenin hayati tehlikesi tamamen ortadan kalktıktan sonra bir su bardağının içine, bir çay kaşığı soda ve bir çay kaşığı tuz karıştırılır ve bunu ilk yarım saat içinde yavaş yavaş içirilir

    -Kazazedenin yanık yerlerini mikrop kapmaması için temiz bir bez ile kapatılır. Yaraya merhem veya krem sürülmez.

    ZİYARETÇİ YORUMLARI

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    BİR YORUM YAZ