Kontrol Kalemi

Akım Korumalı Prizler

Hepimizin her alanda kullandığımız bir çok elektronik cihazları vardır. Binlerce lira ödeyip satın aldığımız bu elektronik cihazların sağlıklı bir şekilde korumamız gerekmektedir. Ülkemizde yaygın olarak elektrik kesintileri, gerilim değerlerinde dengesizlik ve yıldırım düşmesi görülmektedir. Bu olayların meydana gelmesi halinde, elektronik cihazlarımızın bağlı olduğu standart korumasız bir priz ise zarar görme olasılığı çok yüksektir. Olası bir yüksek akım geldiğinde prizin kendisi ile birlikte bağlı cihazları da yakabileceği mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Elektronik cihazlarımızın zarar gördüğü gibi doğrudan sağlığımız da zarar görmektedir. Araştırmalara göre son zamanlarda evlerde çıkan yangın sebeplerinde kalitesiz ve korumasız prizlerin neden olduğu belirtilmiştir. Hal böyle iken önce sağlığımızı sonra da elektronik cihazlarımızın sağlığı için akım korumalı priz mutlaka kullanmaktayız. Bu yazımızda akım korumalı priz neden kullanmalıyız, faydaları ve çeşitleri nelerdir gibi başlıklar altında ele alacağız.

Akım Korumalı Priz Nedir?

Akım korumalı prizler, elektrik hattından gelen yüksek ve dengesiz akımlara karşı elektriği yalıtıp minimize ederek elektronik cihazlarınızı korur. Bunun yanı sıra yıldırım düşmesi sonucu meydana gelen voltaj dalgalanmalarını da düzenleyerek olası meydana gelecek hasarları da önler. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir nokta ise prizin bağlı olduğu alanda mutlaka topraklama olmalıdır. Aksi halde akım koruyucu prizler cihazlarınızı korumayacaktır.

Akım Korumalı Priz Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Akım korumalı priz alırken dikkat edeceğimiz konular 3 madde altında toplanabilir. Bunlar prizin plastik kalitesi, maksimum kaldırabileceği watt bazında güç değeri ve çok yaygın olarak bilinmese de mutlaka göz önünde bulundurulması gerekilen joule değeridir. Tabi her üründe olduğu gibi enerji koruyucu prizlerin de piyasada ucuz fiyatlı herhangi bir özellik belirtilmeyen modelleri satılmaktadır. Bu modellerin ne derece elektronik cihazları koruduğu soru işareti. Standart tip priz fiyatına satılan kalitesiz bu prizleri tercih etmemekte fayda vardır.

  1. Akım Korumalı Prizlerin Plastik Kalitesi

Standart tip korumasız prizlerin yanmasında birincil sebeplerden birisi kalitesiz plastik kullanıldığı içindir. Prize aşırı akım geldiğinde veya kaldıramayacağı yüksek watt değerine sahip elektronik cihazlar bağlandığında bir süre sonra aşırı şekilde ısınmaya başlar. Bir noktadan sonra aşırı ısınan priz erimeye ve erimeden yanmaya doğru hareket eder. Aynı durum akım koruyucu prizler de geçerlidir. Plastik kalitesi iyi seviyede ürünler tercih etmekte fayda vardır.

  1. Akım Korumalı Prizlerin Maksimum Güç Değeri

Örnekleme ile anlatacak olursak aldığınız akım korumalı priz maksimum 3400 W güç kaldırma değerine sahip olduğunu varsayalım. Bu prize bir adet 2400 W değerinde fırın ve 1800 W değerinde ütü vb. bir cihaz bağlandığında cihazların toplam gücü 4200 W olacaktır ve akım koruyucu priz otomatik olarak cihazlarınızı korumak için sigorta devresini atacaktır. Bir diğer örnek ise, yüksek güç isteyen bu tip cihazlar korumasız bir prize bağlandığında yüksek ihtimal yanacaktır.

  1. Akım Korumalı Prizlerin Joule Değeri

Bir diğer dikkat edilmesi gerekilen ise joule değeridir. Joule değeri prize gelen yüksek voltajda kaç birime kadar dayanabileceğini belirtir. Satın alacağınız prizler de joule değeri ne kadar yüksek olursa o derece yüksek voltaja dayanıklı olacaktır. Ayrıca akım korumalı prizde joule değerinin yüksek olması prizin ömrünü de uzatmaktadır.

Akım Koruyucu Priz Çeşitleri

Standart prizler gibi akım koruyucu prizler de, tekli, 2’li, 3’lü, 4’lü, 5’li, 6’lı, 7’li ve 8’li giriş çeşitleriyle satılmaktadır. Bir diğer son zamanlarda popüler olan model ise usb’li akım korumalı prizlerdir. Priz de bulunan usb girişleri sayesinde adaptör ve şarj cihazı kullanmanıza gerek kalmıyor. Bu özelliğe sahip prizler son zamanlarda kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilmeye başlandı. Ayrıca led lambalarına ve resetleme gibi tuşlara sahip priz çeşitleri de bulunmaktadır.

Akım Korumalı Priz Tavsiye

Öncelikle akım koruyucu priz alırken, kullanım alanınızı ve kullanacağınız cihazları göz önünde bulundurmalı ve elektronik cihazların güç kapasitesi ile satın alacağınız prizin maksimum güç kaldırma seviyesini karşılaştırmalısınız. Akım korumalı priz önerisi yapacak olursak piyasada birçok markanın priz modelleri bulunmaktadır. Bu modeller arasından kullanım tipinize göre tercih edebileceğiniz birkaç model sıraladık.

  1. Powermaster 17021 3’lü Aşırı Yük Korumalı Priz 3 Usb’li

3 priz girişinin yanı sıra 3 adet de Usb giriş soketine sahip priz, aşırı akım gelmesinde cihazlarınıza yüksek elektriğin zarar vermesini önler. Ekstra bir şarj cihazı veya adaptör kullanımına gerek bırakmayarak bu yükten sizi kurtarır. Ayrıca güç düğmesi ile kapatarak elektrik akımını kesebilirsiniz.

  1. Powermaster 16892 2 Usb Girişli 2’li Akım Korumalı Priz

Portatif kullanıma sahip priz maksimum 3680W yüksek güç kaldırma kapasitesine sahiptir. 2.0 amper hız değerinde 2 usb girişi ile cihazlarınızı açık akım koruma özelliği ile güvenli bir şekilde şarj etmeye de imkan sunuyor. 1.5 metre kablo uzunluğuna ve çocuk koruması özelliği de mevcuttur.

  1. Philips SPN 3080B 8’li 2 Metre Beyaz Akım Korumalı Priz

Özellikle fazla cihazı bir arada kullanan kullanıcılar için 8 girişe sahip bu prizi önerebiliriz. 2 metre kablo uzunluğu, açma kapama düğmesi ve çocuk koruma özelliği de prizde mevcuttur.

Akım Korumalı Priz Fiyatları

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi piyasada neredeyse standart tip korumasız priz fiyatında modeller bulunmaktadır. Fakat bu ucuz ve herhangi bir özelliği belirtilmeyen ürünlere yönelmemeliyiz. Ortalama olarak akım korumalı priz fiyatları 40 ile 300 tl arası değişmektedir.
Tavsiye kısmında belirttiğimiz powermaster akım korumalı priz modellerini Merter Elektronik web sayfasından detaylı inceleyebilirsiniz. 20’den fazla priz çeşidine sahip ürünlerde; yüksek akım koruması, çocuk koruması, güç dedektörü, usb girişleri gibi özellikleriyle ve kalite seviyesine oranla uygun fiyatları ile dikkat çekmektedir.

Exit mobile version