Kontrol Kalemi

7 Adımda Trafoların Periyodik Bakımı

Elektrik iletiminin ve dağıtımının en önemli parçası trafolar diyebiliriz. Bu kadar önem arz eden trafolarında periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir.

Periyodik bakım maliyet ve sürdürülebilirlik için  çok önemlidir. Bu bakım sırasında, yeni başlayan veya başlayacak olan arızalara karşı önlem alınabilir.

  1. Trafo göstergelerinin kontrolü
  2. Trafo conta ve civatalarının kontrolü
  3. Trafonun metal gövdesinin kontrolü
  4. Trafo soğutma sisteminin kontrolü
  5. Trafo yağının kontrolü
  6. Trafo buşinglerinin kontrolü
  7. Trafo bağlantılarının kontrolü

Trafo Göstergelerinin Kontrolü

Sargı sıcaklığı göstergesi, yağ sıcaklığı göstergesi kontrol edilmeli aynı zamanda yağ seviyesi ve basınç kontrol edilmeli. Kontroller sonucunda değerler belirtilen sınırlarda değil ise müdahale edilip sorun tespit edilemye çalışılır.

 

[box type=”info” fontsize=”14″ radius=”10″]Tankta sızıntı olması durumunda derhal müdahale edilmelidir. [/box]

Trafo Conta ve Civatalarının Kontrolü

Trafonun tank kapağının, buşinglerin, tankın contaları kontrol edilir. Eski ,yıpranmış, çatlamış iş görmeyecek contalar yenisi ile değiştirilmelidir.

Contası değiştirilen trafo bir sonraki periyodik bakımda civata kontrolü yapılmalıdır.

Trafonun Metal Gövdesinin Kontrolü

Trafonun gövdesi kaçaklara, yıpranmaya ve paslanmaya karşı kontrol edilir. Paslı olan bölgeler temizlenerek astar ve boya uygulanarak bakımı yapılır.

 

Trafo Soğutma Sisteminin Kontrolü

Doğal soğutmanın yetersiz kaldığı durumlarda sıkça kullanılan soğutma fanları kontrol edilir. Fanlar otomatik ve el ile devreye alınarak düzgün bir şekilde çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Bozuk fanlar sökülen fanlarla aynı özelliklere sahip olması sistemin kararlılığı açısından önemlidir.

Trafo Yağının Kontrolü

Yalıtım, soğutma ve çekirdeği neme karşı korumak için madeni yağlar kullanılır. Trafoda kullanılan yağ zamanla ısı farklarından hava akışından bozulmaya başlayarak özelliğini kaybeder.

Periyodik bakımda trafo yagından 1,5 lt numune alınarak testlere tabi tutulmalıdır. Kirli ve özelliğini kaybetmiş yağ değiştirilmelidir.

[box type=”info” fontsize=”14″ radius=”10″]Genleşme deposu olan trafolarda yağın ömrünü uzatmak için hava kurutucu (silicajel) kontrol edilmelidir. Normalde mavi renkli olması gereken silicajel pembe renge dönüşmüş ise değiştirilmelidir.[/box]

Trafo buşinglerinin kontrolü

Orta gerilim ve alçak gerilim çıkışında bulunan buşingler kontrol edilir. Kırık çatlak buşingler değiştirilmelidir. Kirli buşingler nemli bir bez yardımı ile silinerek kirden ve tozdan arındırılmalıdır.

[box type=”info” fontsize=”14″ radius=”10″]Orta gerilim kısmında bulunan ark boynuzları mesafeleride kullanılan gerilime göre ara mesafesi kontrol edilmelidir.[/box]

Trafo Bağlantılarının Kontrolü

Buşinglere bağlı olan iletkenlerle, topraklama bağlantıları kontrol edilir. Gevşek, doğru temas etmeyen veya oksitlenmiş bağlantılar düzeltilmelidir.

[box type=”info” fontsize=”14″ radius=”10″]Trafo yük altında iken termal kamera ile yapılan kontrollerde bağlantı noktaların sıcaklıkları kontrol edilerek arıza tespitinde bulunulabilir.[/box]

Exit mobile version