İLGİNÇ arıza ve K2 İZALATÖR PATLAMASI SORUSU

Katılım
15 Eyl 2008
Mesajlar
211
Puanları
1
Sayın arkadaşlar yaklaşık olarak 10 yıldır orta gerilim işleri ile uğraşmaktayım fakat başımıza değişik bi olay geldi bende sizlerinde aynı şeyler başına gelmiş olabileceğini düşünerek ten sormak istedim yeni kurulmuş 1000 kva lık trafosu bulunan tesise ait modüler hücreli kabinin beslemsini yapmak üzere görevli olduğumuz orgaize sanayi bölgesinde işin bitmesiyle beraber bize ait olan abone fiderine üzerinde olduğu kesici ile yol verdik sonrası ilgiçliklerle başladı öncelikle bizim kesicimiz 5 sn gibi bir zaman sonra sekonder koruma ile açma yaptı darbenin faz topraktan geldiğini gördük hattı gezdiğimizde herhangi bir sıkıntı olmadığını tespit ettik (Parafudr bağlantılarıda heniz yapılmamıştı ) sonrasında tekrar besleme yapmaya karar verdik bu sefer N14 Direğin üzerinde bulunan ayırıcıya ait 30 A LİK 3 adet sigoratnın attığını gördük yük ayırıcı giriş hücresinden döner ayırcıyı açıp tekrar besleme yaptığımızda herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmaycağımızı düşünürken ayırcı ve branşman traversi arasına bağlanan K2 İzalatörün ses çıkardığını farkettik ardından patlama meydana geldi sıfır takılan izalatör tabiki bu patlayan sonrasında değişimi yapıldı herhangi bir sorun çıkmadı bidaha fakat aklıma takılan sorular

1. Sıfır izlatör neden patlar ( bizce teknik hata var tammda ) farklı görüşleri olan varmı ?
2. 3 Adet sigorta besleme anında neden atmış olabilirki fikri olan (biz xlpe başlıklardan şüphelendik fakat sonrasında tekrar arıza oluşmaması ilgin öle olmuş olsaydı arıza devam etmesi gerekirdi topraklar kapalımıydı derseniz değilidi özellikle en dikkat ettiğimiz şey zaten o peki sizce ne olabilir ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Öncelikle merak ettigim besleme hattınız kac KV'tur. 34.5kV mu 15.8 mi.

Sayet 34.5kV ise 1000KVA'lık güç trafosunda 40A'lik sigorta kullanılması tavsiye edilmektedir. Trafonun ilk enerjilendiğinde demeraj akımıda gözönüne alınması gerekmektedir. 30A'lik sigorta yerine 40A'lik kullanmakta fayda vardır.

İkinci olarak izolatörler montaj sırasında kırılma catlama vb. olmus olabilir bu da enerjilendiginde atlama yapmıs olabilir.
Genelillikle en cok yapılan hata mödüler hücrelerde toprak ayırıcısının üzerine hatta kapatılmaktadır. Özellikle kilitlemelerin calısmadıgı durumda bu hata cok yapılabilmektedir.
 
trafoyu henüz devreye almamıştık ama demaraj akımı oluşmazki o anda trafoya ait kesici zaten açıktı ,
 

Forum istatistikleri

Konular
128,122
Mesajlar
915,181
Kullanıcılar
449,826
Son üye
SK.

Yeni konular

Geri
Üst