YG Gerilim Düşümü?

Katılım
10 May 2008
Mesajlar
84
Puanları
1
Yaş
37
Şu şekilde bir Şebeke olsa:

1) Aynı yüksek gerilim barasından iki hat çıkıyor.
2) Bu iki hattın her ikisi de farklı iki baraya giriyor.
3) Bu her iki baradan da iki hat çıkıyor.
4) Toplamdaki bu dört hat bir sanayi sitesini besliyor.
5) Sitedeki trafo merkezleri sadece beslemeden son noktaya doğru değil, kendi aralarında da birbirlerine bağlılar. Yani sistem, aslında aynı baradan çıkan dört hattan beslenen, bir göz şebeke.

Şimdi böyle bir sistemde fiderden itibaren (iki baradan çıkan dört hattın olduğu yer fider çıkışı) fider üzerindeki diğer yükler de dikkate alınmak üzere bir fabrikanın trafosuna kadar olan YG gerilim düşümü yapılacak olsun.

Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği Madde 58/4- Gerilim düşümü başlığında:

"Gerilim düşümü indirici trafo merkezlerinin sekonderinden itibaren yüksek gerilim dağıtım şebekelerinde %7'yi aşmamalıdır. Ancak ring şebekeler için ayrıca arıza hallerinde ringin tek taraflı beslenmesi durumu için gerilim düşümü tahkikleri yapılmalıdır. Bu durumda gerilim düşümü %10'u aşmamalıdır." ibaresi de mevcut.

Şimdi bunlara bağlı olarak aklımda bu fabrikaya kadar olan YG gerilim düşümüyle alakalı bazı şeyler canlanıyor, ama daha önce bu tür bir gerilim düşümü hesabı yapmadığımdan da pek emin olamıyorum. Sizler bu tür bir gerilim düşümü hesabında ne tür bir yol izliyorsunuz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
fabrikanın trafosu ile enerji alış noktasını hesaplayıp daha sonraki noktalarda en kısa mesafeyi dikkate alarak hesaplanabilinir diye düşünüyorum .
 
4 kol içinde ayrı ayrı hesap yapmanız gerekiyor. Bir kolu hesaplarken diğer kollardaki güçleri bara üzerine toplayacaksınız tıpkı A.G. gerilim düşümü hesabındaki gibi. Kısa devre hesabınıda yapmayı unutmayınız.
 
4 kol içinde ayrı ayrı hesap yapmanız gerekiyor. Bir kolu hesaplarken diğer kollardaki güçleri bara üzerine toplayacaksınız tıpkı A.G. gerilim düşümü hesabındaki gibi. Kısa devre hesabınıda yapmayı unutmayınız.

Öncelikle cevaplar için teşekkürler. Güç dağıtımı (Enerji dağıtımı) Kesit Hesapları 5 (Yetkin Saner) adlı kitaptaki göz ve ağ şebekedeki gerilim düşümü hesaplamaları konuyu biraz daha iyi kavramama yardımcı oldu. Ama orada farklı besleme noktalarının herbirinin hangi kola ve tabiki gerilim düşümü hesaplanacak noktaya ne kadar güç verdiklerini moment metoduyla hesaplıyor. Sonra herbir besleme noktası için dediğiniz gibi gerilim düşümleri hesaplanıyor. Burada anlamadığım şey, iki bara tek tek besleme noktaları alınıp, iki besleme noktası mı kabul edilecek? Bu durumda her iki besleme noktasından iki ana hat çıkıyormuş gibi bir şekil ortaya çıkar. Yoksa her iki baradan çıkan tüm hatlar kendi başlarına birer besleme kabul edilip işlemlerimi yapmam gerek. Yoksa Tek besleme trafosu tek besleme noktası demek olup, önce iki ana, sonra dört alt ana kola ayrılıp göz şebekeyi besliyor mu diye düşünmem gerek?
 
Yazınızı okuyunca kafanızın epeyce karışmış olduğunu anladım. Hiç gerek yok tıpkı A.G. gerilim düşümü hesabı gibi. Ağacın dallarını düşünün sadece bir güzergahı referans alıp diğer dalları seçtiğiniz dalın bağlantı noktalarına toplayacaksınız(güçleri). Aynı şekilde başka bir güzergah seçip diğer dalları seçtiğiniz dalın bağlantı noktalarına toplayacaksınız(güçleri).
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,271
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst