34.5/154 KV Şalt Merkezi Koruma Sistemleri

Katılım
26 Ocak 2010
Mesajlar
7
Puanları
1
iyi akşamlar. santralde yeniyim. şalt merkezimizdeki koruma sistemleri üzerine yoğunlaşmaya çalışıyorum. mümkün olursa buraya tek hat şemasınıda koymaya çalışacağım. ilkin anlatayım. og kısmında trafo nötr direnc topraklı.154 kısmında direk topraklı. og kısmında 3 adet metal clad hücre ile trafo og sine giriş yapılıyor. bu hücrelerde ve fider korumalarında yönlü koruma röleleri kullanılmış. markaları sel. burada tr dif. bara dif. mesafe koruma toprak ve aşırı akım gibi korumalar yapılmış. trafo ve hat fiderlerinde akım ve gerilim trafoları var.(şemasını buraya koyabilsem daha iyi olacaktı ama bilen arkadaşlar gözönüne getirebilir.) anladığım kadarıyla toprak kısa devre koruması, akım trafolarında alınan akım bilgilerinin röleye girilip burada rezidüel olarak toplamına bakılmak suretiyle yapılıyor. peki trafo ve hat fideri arasında oluşacak herhangi bir kısa devre için (faz-faz,faz toprak) bu durumda trafo fideri aşırı akımdan açması gerekir, ama hat fiderindeki toprak kısa devre koruması yapan rölede rezidüel olarak akım farkından açmaya çalışacaktır gibime geliyor.
hat fiderindeki akım trafosunun arkasında oluşabilecek bir kısa devre arızası bu akım trafolarından alınan rezüdüel akım toplamına etki etmezmi? burada şalt merkezinin şemalarını paylaşacağım çünkü buna benzer bir çok soru sormam lazım.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Kısa devre aşırı akım rölesi (rezidüel) nötr direncin de olusacak bir kısa devre de yada kopukluk da çalışır.Hatta meydana gelecek faz-faz faz-toprakda hattın koruma röleleri trafonun koruma rölelerinden önce devreye girer.Zaman ayarı daha düşüktür hattaki rölelerde.Akım trafolarından alınan bilgiler rezidüelde değil diferansiyel rölede eşitlenir.Nötr toprak aşırı akım rölesi sadece nötr direncinde ki kısa devrede çalışır.
 
Cevap için teşekkür ederim. Trafonun YG kısmı direk topraklı. og kısmında nötr direnç üzerinden topraklı ve direnç üzerinde rezidüel gerilim trafosu ve akım trafosu var. burda toprak hata rölesine bilgi gönderiliyor. 154 tarafında trafo ve hat fiderinde sel 451 sel 421, sel 551 röleleri kullanılmış ve segonder projelerini görme fırsatım oldu. 451 ile nötr kısa devre ve aşırı akım koruma yapılıyor. projede bu röleye hem 100/3v gerilim tr lerinden hemde akım trafolarından bilgi giriyor. ayrıa bu röle yönlü. şimdi bu röle faz toprak hatasını akımların vektörel toplamından mı buluyor yoksa gerilim tr lerinin 100/3 volt çıkışlarındamı. bu arada trafo yıldız yıldız ve nötr direk topraklı bu durumda rezidüel gerilime ihtiyaç varmı? ayrıca yönlü koruma yaptığı için bu röle akım yönü tespiri için gerilime ihtiyaç duyduğundanmı gerilim trafolarından bilgi alıyor? öyle ise bunu 100/kök3 çıkışlarından almayacakmı? aslında bu sorularla çözmeye çalıştığım neyin neden kullanıldığı rölelere hangi koruma için hangi techizatdan bilgi alındığı.
 
Son düzenleme:
Akımların vektörel toplamı derken neyi kastediyorsunuz

Akımların Vektörel toplamı sadece diferansiyel rölede eşitlenir ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Anladım fakat yıldız noktasını topraklamasının üzerinde akım trafosu yokken sadece fazlarda faz faz veya faz toprak kısa devresini algılıyor kullanılan röleler. bende şöyle düşündüm bunu 3 faza ayrı ayrı bağlı akım trafolarından aldığı akımları kendi içinde eşitlenip eşitlnemediiğine bakarak kısa devre olup olmadığını değerlediriyor. yanlış olabilir ama başka mantık yürütemedim. bu drumda alkımları vektörel içerde topluyor ve dengesizlik varsa açma emri gönderiyor şeklinde değerlendirdim. eğer böyle ise akım traolarından öncede kısa devre olsa sonrada olsa röle açma emri vermez mi? bunu öğrenmeye çalışıyorum.
 
sence yıldız noktasına akım trafosu neren konulur?

Her fazın koruma rölesi birbirinden bağımsız çalışır.Misal A fazında bir kısa devrede B ve C faz koruma röleleri bu arızayı görmez.kesici bobinine açtırmayı A faz yardımcı rölesi komutu verir.Eğer arıza akımı 2 yada 3 fazda da oluşmussa 3 fazın Koruma röleleri çalışır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst