Otoprodüktör Fideri Nedir ?

Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,441
Puanları
1
Arkadaşlar, bazı soruları netten aramaya çalıştım ama istediğim cvplara ulaşamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

*Otoprodüktör fideri nedir

*L-2, L-4, K-4 tipi direklerin özellikleri nedir, kısaca
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
otoprodüktör ün kelime anlamı diğer üretici demektir.
Türkiyede belli bir tarihe kadar elektrik üretimini sadece devlet kurumları yapmaktaydı.
bir tarihten sonrada başka kuruluşlarada bu imkan verildi.
 
Açıkçası tam anlamadım arkadaşlar, yardımcı olduğunuz için tşkler.
 
bu yasa metnini okuyun derim.
 

Ekli dosyalar

  • ELEKTRİK PİYASASI YASASI.rar
    19.5 KB · Görüntüleme: 69
isterseniz bu olayı şöyle toparlayalım arkadaşlar...
bundan yaklaşık 10 yıl kadar evvel devlet özel kurumlara belli kısıtlamalar dahilinde kendi enerjisini üretme imkanı tanıdı ve bunun için kojenerasyon denilen tesisler kuruldu.Bu tesisler başlı başına enerji üretip satan tesisler veya büyük işletmelerin kendi bünyesinde barındırdığı daha ufak tesisler olarak tasarlandı.Bu cihazlar LPG dizel ve doğalgazla çalışıyorlar.elektrik üretimi esnasında yaktın yanması esnasında bir miktar enerji açığa çıkar ve bu artan enerji kojenerasyon tesisine entegre bir kazana iletilir ve buradada elektirk üretiminden artan ısıyla buhar ve sıcak su elde edilir.aynı zamanda fazladan elektrik enerjisi üretilir ise buda şebekeye tekrar satılabilir......
konu ile ilgilenen olursa daha detaylı anlatabilirim
 
fider dediğin üretici ile tüketiciyi birbirine bağlayan hattır arkadaşım. illaki çift yölnü felan olmasıda gerekmez bildiğim kadarıyla.yani üreticiden çıkan ve tüketiciye giden hatta fider deniyor.
 
Konu ilgimi çektiği için bir açıklama yapayım istedim arkadaşlar.Arkadaşlarımızın belirttiği gibi kojenerasyon tesisi kurulduğu zaman buradan üretilen enerji kendi işletmemizde kullanılır ancak fazlasını ne yapacağız?Fazla çıkmaz tam tesis ihtiyacı kadar yaparız diyenleri duyar gibiyim:)Pratikte böyle olmuyor.İllaki fazlalık oluşuyor.Bu fazlalıkta devletle ikili anlaşmalar yolu ile ana hatta basılıyor yani TEİAŞ'a.Bu aşamada da otoprodüktör fiderleri devreye giriyor.İşltemeyi kurup yanına kojen tesisi kurduğumuzda işltemenin şebekeden çalışması için bölgedeki dağıtım kurumunun (tedaş)ana indirici merkezlerden birinden işletmenize kadar hat çekmesi ve arada koruyucu fiderler kullanması gerekmektedir.(Bu şekilde işletmemiz şebekeden çalışacak duruma gelmiştir.)İşte bizde santralden artan enerjiyi hatta basacağımız zaman tedaşın kurduğu kadar fider kurararak geri dönüş yapmalıyız.Bu şekilde de istediğimiz zaman santralden istediğimiz zamanda şebekeden enerji alabilme durumumuz oluşur.İstediğimiz zaman dediğime bakmayın.Bu da yine anlaşmalar yolu ile Piyasa Mali denetleme ve Uzlaştırma yönetmelikleri çerçevesinde belirli, saatleri kapsar.Böyle olmasaydı her üretici elektrik saatlerinin ucuz olduğu saatlerde şebekeden pahalı olduğu saatlerde de kojen tesisinden enerji kullanır ve artan enerjiyi hatta basardı ki bu da ulusal hattın aşırı yüklenmesine neden olabilir.Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
otoprodüktor arkadaslarında belirttiği gibi üretici demektir.yani kendi elektrigini kendi üretir. simdi bu üretilen elektrigi ne yapacak firma tedasa satacak . bunun icin 34.5 kv baraya baglantısı gerekir. iste bu baglantı fiderine otoprodüktor fideri denir. bu cift yonlu olur genelde elektrik verilebildigi gibi alınabilirde
 
öncelikle kendi ihtiyacı için enerji üreten, fazlasını diğer sanayi kuruluşlarına satan şirkete otoprodüktör denir. Bu şirketin santralinde üretilen elektriğin bir dağıtım sahasına veya trafo merkezine bağlanması için gerekli düzenege otoprodüktör fideri denir.Fider Basit olarak ayırıcı kesisci ve koruma sistemlerinden oluşan bir yapı. Bu sistemin diğer fiderlerden bazı farklı yönleri vardır. En önemli özelliği santralin elektrik aktardığı noktada elektrik yoksa fider devreyi açar.
Otoprodüktör herhangi bir santralde ürettiği elektriği Türkiye'nin herhangi bir noktasındaki tesisinde kullanabilir. Bunun için Tedaş'a hat kirası ödenir. Üretiiği elektriği herhangi bir serbest tüketiciyede satabilir. Serbest tüketici olabilmek için yıllık sarfiyatın belli bir limitin üzerinde olması gerekir.
 
Otoprodüktör (Auto-productor) : Türkçe karşılığı otomatik üreten demektir. Firme kendi ihtiyacını kendisi üretirse bu firma otoproduktör firmadır. Fazlası varsa anlaşmalar çerçevesinde TEDAŞ'a satar.

Fider ( Feeder) : Türkçe karşılığı besleyici demektir. Buradan zaten ne anlama geldiği anlaşılıyor.

Maalesef Türkçemizde, tembelliğimiz neticesinde kelimelere karşılık bulmaya kendimizi zorlamadığımız için, teknolojiler yurtdışından gelirken kendi kültürleri ile birlikte geldiği için böyle fider gibi ucube terimler çıkıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst