otoprodüktör fider kriteri nedir?

jinxnao

Üye
Katılım
4 Nis 2007
Mesajlar
75
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar bu otorprodüktör fider kriteri nedir? y.g kısmında da sordum ama cevap alamadim. Yani bir kilitleme yapiliyor ama ne için oldugunu anlamayamadım bilen var mi? ayrıca bu fider o.g mi oluyor? dağıtım tarafından bağlantı olursa fiderden bahsediliyor mu? bu bağlantı konusunda bilgisi olan paylaşsın lütfen.

___

Bir de şunu sormak isterim.Bu kojenerasyon sistemlerinde kullanılan enerji kaynağı nedir? yani dizel ise elektrik ve buhar sistemi birlik temi daha uyguna geliyor yoksa sadece elektrik üretilse eminim elektrik daha pahalıya geliyordur. Nedir enerji kaynağı çoklukla=?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
1- Tedaş tan gelen hattaki ilk Ayırıcı
2- Sonra kesici (Aşırı akım, Toprak hatasına karşı vb.. koruma rölesi...)
3- Topraklı ayırıcı (Otoprodüktörü topraklamak için)
4- Müşteri hücresinde (Örneğin bu hücrelerde çalışma yapacak ekibi korumak için);
- Müşteriden Tedaş a doğru enerji olup olmadığını gösterecek ilgili ölçü aletleri, lambalar...
- Müşteri hücresi enerjili ise açılmasının engellenmesi
- Müşteri hücresi enerjili iken hücre açılırsa bu hücreyi besleyen kesicilerin açtırılması gerekir...
 
arkadaşım otoprodüktör enerji üreten santral veya mobil santral sisteminin O.G sistemine bağlanmasıdır. kitleme olayı sanrallerde baraya bağlanmak için senkron şartları istenir işte bu sebeble iki bara gibi düşünülmüştür,birinci bara O.G barası bu genelde trafo merkezinde olur ikinci barada santralin bağlı olduğu baradır santral senkrona girmesi için ürettiği enerjiyle sistem aynı veya %10 fark olması gerekir vede O.G barada mukayese edebileceği bir enerji olması lazımki ürettiği ile sistemi karşılaştırabilsin bunun içindirki genelde TEİAŞ trafo merkezlerinde olur önce O.G barası enerjilenir sonra sanral devreye alınır ve senkrona girer.busebebden dolayı öncelik hakkı o.g BARASINI BESLEYEN TRAFO MERKEZİNDEDİR bunu kesicilere ve ayrıcılara kilit koyarak gerilim trafolarından gerilim var-yok bilgisi alarak kilitleme yapılır
 
kilit ne için onu anlayamadım, kesici ile ayırıcı demişsiniz sanırım zaten fiderlerde kilitleme her zaman yapılıyor enerji akış yönü ile alakalı olarak bişey diyebilirmiyiz, yani burada kriter kelimesinden kasıt nedir çözemedim gardaş he senkron için de demişsin ayrıca bu sanırım asıl espri burada, tamam ama baraya bağlanırken nasıl bir kilit var ?

___

bu konuda direk bilgi sahibi arkadaşımız var mı acaba? hani yorum değil de elle tutulur bilgi verebilecek?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ters beslemeye karşı rölelerle tedaş tarafında enerji gittiğinde santralın şebekeye beslemesinin engellenmesine kiit diyoruz.
 
kilit ne için onu anlayamadım, kesici ile ayırıcı demişsiniz sanırım zaten fiderlerde kilitleme her zaman yapılıyor enerji akış yönü ile alakalı olarak bişey diyebilirmiyiz, yani burada kriter kelimesinden kasıt nedir çözemedim gardaş he senkron için de demişsin ayrıca bu sanırım asıl espri burada, tamam ama baraya bağlanırken nasıl bir kilit var ?

___

bu konuda direk bilgi sahibi arkadaşımız var mı acaba? hani yorum değil de elle tutulur bilgi verebilecek?


Öncelikli olarak iş güvenliğidir tabikidir. Normalde enerjili bir hattı topraklamak çok tehlikelidir. Topraklanan bölüm hattın çıkışı olduğundan enerjisiz olması gerekir. Kesici açık olsa dahi tersten enerji geldiği için topraklarken nerjili olup olmadığını bilemezseniz ama otop kriterlerine göre donatıldıysa bilirsiniz ve enerjiyi kestirip öyle topraklatırsınız.
 
1- otop kriterleri teiaş'ın 34,5 kv gerilim seviyesinde senkron kontrolü olmadığından, ringe ilk teiaş tarafından kesicinin kapatılması ardından santral tarafında senkron sağlanarak ringe girilmesi için ringe santral kesicisinin kapatılarak girilmesi şartını sağlamak amacı taşır.
asıl amaç bu olmakla beraber, jeneratörün irtibatlı olduğu teiaş og hücrede bir takım değişiklikler yapılmalıdır. bunun için jeneratörün tedaş dağıtım sistemine irtibatlanması veya kendi hattıyla sisteme enerji vermesinin bir önemi yoktur. hücreye gerilim trafosu eklenir. barada tadilata gidilir. sekonderde röle yönlü olacak şekilde değiştirilir.

kumanda panosunda ölçü aletleri çift yönlü olacak şekilde değiştirilir.

tersten baraya gerilim uygulanmasını önlemek için hat enerjisiz lambası hücreye tesis edilir. yalnızca hat enerjisiz iken teiaş hücresindeki çıkış kesicisi kapama alabilir. hat enerjili iken toprak ayırıcı kapanamaz.

vs vs.

detaylı bilgi için mesaj atabilirsin.


diğer soru da günümüz otoprodüktörlerinin kojen olanlarının yüzde doksanı doğalgazdan enerji sağlar. genelde kendi tüketimini azaltır, sisteme enerji basmaz sadece tüketimini azaltır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,272
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst