Basit Bir Güneş Pili Yapımı

yusuforal

Üye
Katılım
13 Tem 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
35
Basit Bir Güneş Pili Yapımı

Günümüzde kullanılan güneş pilleri eskilerine oranla çok yo aldı. Özellikle verimlilik alanındaki artışlar güneş pillerinin rahatlıkla birçok alanda kullanılmasına olanak verdi. Güneş pili alanında yapılacak farklı teknolojik çalışmaların da artmasıyla ilerleyen yıllarda güneşten elektrik üretmek yaygın bir yöntem olacak gibi görünüyor.Bu bölümde "acaba bir güneş pili elle yapılablir mi" sorusuna cevap arıyoruz. İnternet sitelerinde yaptığımız araştırmalarda işimize yarayacak bazı deneyimlere rastladık ve sizlerle paylaşmak istedik. www.scitoys.com sitesinden yararlanarak oluşturduğumuz aşağıdaki bilgiler oldukça düşük verimle çalışan bir güneş pilinin nasıl yapılacağını anlatıyor.
Henüz deneme şansı bulamadığımız bu yöntemi yakın zaman içinde deneyip onu da sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz. Yine sinin benzer deneyimlerinizi bize göndermeniz halinde seve seve yayınlayacağımızı da belirtmek isteriz.

Malzemeler:
Bakır levha.
Oksitlenmiş bakır levha (bakır oksit)
Lehim
CD kabı
Silikon tutkal

Bakır oksit üretmek için Bakır levhayı yüksek sıcaklıkta ısıtmak gerekecek. Bunun için elektrikli bir ocak daha uygun olacaktır.
gunes_pili_yapimi.jpg

İyice kızaran bakır levha aşağıdaki görünümü almalıdır. Bu hali alana kadar bakır üzerinde oluşabilecek katmanların temizlenmesi gerekecektir.
gunes_pili_yapimi_2.jpg

Burada üretilen bakır oksitin resimde göserilen yapıda olması çok önemli.
Bu aşama atlatıldıktan sonra U şeklinde Bakır levha yapmak gerekecek.
Bakır levha ve Bakır oksit levhaya aşağıdaki gibi bağlantı kabloları lehimleniyor.
gunes_pili_yapimi_3.jpg


Şimdi sırada güneş pilimizi CD kutusu içine monte etmeye geldi. Bu işlemi yaparken silikon tutkalı da kullanmak gerekiyor.
U şeklindeki Bakır levhanın iki yüzeyi bağlantı kablosunun birleştiği yer de kapalı olacak şekilde cizgi halinde silikonla kaplanıyor.

gunes_pili_yapimi_4.jpg


Bakır oksit levhayı hazırlanan düzeneğin üzerine aşağıdaki şekilde olduğu gibi yerleştiriyoruz. Levhalar arasında silikon tabaka bulunuyor.

gunes_pili_yapimi_5.jpg

gunes_pili_yapimi_6B.jpg
gunes_pili_yapimi_6.jpg
gunes_pili_yapimi_7.jpg


CD kabının dış kenarlarını da hava almasını engelleyecek şekikde slikonla kapatılması gerek
Güneş pilinin son hali yukarıdaki gibi. Güneş altında yaklaşık 40 mikro amper değerinde akım üretmek mümkün oluyor. Sağdaki resimde de görülebileceği gibi gölgede akım değeri 4 mikroampere düşüyor.


alıntı: http://www.alternaturk.org/gunes_pili_yapimi.php
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst