ÇUKUR AYNA VE PELTİER

Katılım
11 Ara 2012
Mesajlar
26
Puanları
1
projem için cukur ayna yapmam gerek. çanak enteni folya ya da kırık ayna parçaları kaplamak saglıklı sonuç vermeyceğinden pek sıcak bakmıyorum. esnek aynalar var ama yine de daha mantıklı bi yolunu bilen var mı sorasım geldi.

proje de şu. odakta oluşan ısıyı ki düzgün odaklanmıs bir çukur ayna ile 200 dercenın üstüne cıkabilir. bu ısıyı peltier yardımı ile elektrik enerjisine cevirmek.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Öncelikle bakalım peltier ne imiş. aşağıdaki anlatım linki Peltier - Vikipedi

Peltier 12 volt elektrik ile çalışan bir tarafı çok soğuk olup diğer tarafı aşırı sıcak olan elektronik alettir. Taşınabilir buzdolaplarında, otomobil soğutucularında ve bilgisayar soğutma sistemlerinde kullanılır. Peltierin aynı zamanda diğer bir özeliği de iki yüzeyi arasındaki sıcaklık farkından dolayı elektrik enerjisi üretmesidir. Bu enerjinin miktarı yüzey alanının genişliğine ve kullanılan madde cinsine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 40x40x3.9 mm ölçülerinde bir peltier iki yüzeyi arasında sıcaklık farkı 80 derece olduğu bir ortamda yaklaşık 1,5V ve 0,2A değerlerinde bir enerji vermektedir. İki yüzey arasındaki sıcaklık farkı artıkça ürettiği enerji de artacaktır.


Şimdi de bir pil kadarcık enerjiyi veren peltierin kaç para olduğuna bakalım. ben gittigidiyordan aradım en ucuz fiyat bu boyutlardaki için
Peltier 91,2 watt TEC1-12706 GittiGidiyor'da 68695902
bu üründür. bu fiyata 1 pil kadarlık elektiriği 80 derece sicaklık farkı ile üretmeye çalışacağına ki daha çanak ayna vs sistemi kurman lazım daha büyük bir maliyet. onun yerine Güneş Enerjili Şarj Aleti Cep-Pda-Mp3 ipod GittiGidiyor'da 69312000 güneş enerjili ceptelefonu şarj cihazı al, en azından kat ve kat ucuza 5,5 volt 600 mah bir üretim yapmaya başladı. kat ve kat ucuza kat ve kat fazla enerji almış olursun.

Yerinde olsam peltier ve güneş enerjisini birleştirmeye çalışıp 5 kat fazla para ödüyeceğime direk güneş enerji paneli alırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst