Trifaze alternatörde mıknatıs kutupları

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Sayın arkadaşlarım !
Aşağıda resmini verdiğim şekliyle 3 fazlı, 72 oyuklu, 24 kutuplu ve sabit mıknatıslı bir alternatör yapmaya çalışıyorum. Bu alternatörü 12 v. dc. ye çevireceğim. Statoru sargılı, rotorunda ise 24 adet neodyum mıknatıs kullanacağım. İşte benim sorunum burada ortaya çıkıyor.

Edindiğim bilgiler ışığında ;

Doğru akım motorlarının en basit şekli 2 adet mıknatısın zıt kutupları içinde bir iletkeni ileri geri hareket ettirirsek bir e.m.k meydana gelir.

Benim yapacağım alternatörde 24 adet mıknatısı bir N, bir S kutuplu olmak kaydıyla dizdiğimde aynı faza ait bobinin 180 derece karşısındaki bobine de aynı kutuplar denk geliyor. Halbuki zıt kutupların denk gelmesi gerekir diye biliyorum.

Soru ;

*** Mıknatısları bu şekilde dizersem e.m.k elde edebilirmiyim.

*** Yok arkadaş bu şekilde enerji alamazsın derseniz bu durumda 1 adet mıknatısı kullanmadan 23 mıknatıslamı yapmalıyız. Bu şekilde de kutbun biri 12, diğeri ise 11 mıknatıslı oluyor. Bu şekilde olurmu ?

Benim aklıma gelmeyen ve sizlerin bildiğiniz bu konuyla ilgili fikirlerinizi bekliyorum.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürü borç bilirim. Sağlıcakla kalın.

NOT : Hayatımda ilk kez bobin sardığım için ve 1.50 bobin teli kullandığım için her bobini ayrı ayrı sarıp, sonradan birleştirdim. Yaptığım çalışmayı onun için hor görmeyin.

2i7wnyb.jpg
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Arkadaşlar !
Sorduğum sorunun cevabını gene kendim buldum. Bugün kağıt üzerinde yaptığım çalışmayla 22 adet mıknatıs kullandığımda zıt kutuplar karşılıklı denk geliyor.

Birde şunu farkettim, sardığım bobinleri oyuklara yerleştirmede yanlış yapmışım. Birer oyuk atlamadan yanyana dizmiştim. Bugün onuda düzelttim. HOŞÇAKALIN.
 
ŞEF'im kolay gelsin.
Ben de sarımının şeklini çıkarıyordum çözüm için.

22 Mıknatıslı olunca denk geliyor dediğiniz gibi...
 
slm şefim ben sargıya baktığımda tamda yanlış oturtmuşun diyecektimki siz yazmışınız:) neyse önemli olan düzeltmeniz kolay gelsin
 
sayın şefim. sizi ve çalışmalarınızı çok uzun zamandır takip ediyorum gerek donanımform da gerekse burdaki yazılarınızı dikkatle okuyorum. içinizdeki bişeyler yapma arzusu tam bıraktım dediğim zamanlarda bana bi azim veriyor. ben yaklaşık bir yıldır bu konuda araştırma yapıyorum. çindeki bütün üretici firmalarla bağlantı kurdum. hepsinden fiyat aldım. tam satın almaya karar verdimki dolar fırladı bende en baştan başlamaya karar verdim. ben öyle 400, 500 wattlık değilde en az 3000w lık fan düşünüyorum.

seninde çok iyi bildiğin gibi ilk ve en önemli problem alternatör problemi, ilk olarak ordan başlamak gerek sanırım.

bu arada müsadenle sana bikaç sorum olacak o sardığın bobinlerin sipir sayısını hesaplayarakmı buldun yoksa kafana göre sarıp artık ne çıkarsamı diyorsun. yani yapmayı düşündüğün alternatörün gücü bellimi.
 
sayın şefim
stator 24 kutuplu, rotor 22 kutuplu, bu biraz kurallara ters gözüküyor.bana göre mıknatıslarıda 24 kutup dizseydiniz , hiçbir sorun olmazdı. 3 oyuğa bir kutup düşüyor.bağlantılar; birinci oyuk R fazı, ikinci oyuk S fazı, üçünçü oyuk T fazı şeklinde bağlanacak.sabit mıknatıslar 22 kutup olursa, gerilim üretmeye üretir fakat durum biraz karışık.
 
1974 burdur ' Alıntı:
sayın şefim
stator 24 kutuplu, rotor 22 kutuplu, bu biraz kurallara ters gözüküyor.bana göre mıknatıslarıda 24 kutup dizseydiniz , hiçbir sorun olmazdı. 3 oyuğa bir kutup düşüyor.bağlantılar; birinci oyuk R fazı, ikinci oyuk S fazı, üçünçü oyuk T fazı şeklinde bağlanacak.sabit mıknatıslar 22 kutup olursa, gerilim üretmeye üretir fakat durum biraz karışık.
Evet 1974 burdur ustam dediğiniz gibi 24 kutupta 22 mıknatıs olmayacağını anladım ve 24 mıknatıslı yaptım.

takumasato hemşehrim !
72 oyuklu, 24 kutuplu dinamoyu yaptım. Verimli oldumu, eh şöyle böyle. Bobinleri sardığım endüvi silisli sac değilde polyamit olduğu için istediğim verimi alamadım. 110 - 120 d/dak. çevirdiğimde 20 volta civarı enerji alıyorum. Yalnız akımı düşük, 2 tane 50 w. ampülü yakabiliyorum. Onunda nedeni silisli sac nüve olmayışı. Şimdi yana döne şöyle 48 oyuktan daha fazla oyuk sayısı olan nüve arıyorum. Bu işe yaramayan hurda motor olabilir.
Sipir sayısı ve bobin teli kalınlığına gelince bu bilgiler internette okuduğum bilgiler doğrultusunda şu kalınlıktaki bobin telini şu kadar sipir sararsak şu kadar enerji alırız gibi bilgileri değerlendirip, ona göre sarıyorum.
 
Şefim okul yıllarından hatırladığım bilgilere göre üç fazlı asenkron motorlar elektrik üretiminde de kullanılıyordu hiç bu konu üzerinde düşündünüzmü? Özverili çalışmalarınızdan dolayı tebrikler
 
haltın ' Alıntı:
Şefim okul yıllarından hatırladığım bilgilere göre üç fazlı asenkron motorlar elektrik üretiminde de kullanılıyordu hiç bu konu üzerinde düşündünüzmü? Özverili çalışmalarınızdan dolayı tebrikler
Teşekkürler sayın haltın !
Evet 3 fazlı asenkron motorlar da elektrik üretir fakat bu yeni motorlarda olmaz. Uzun yıllar kullanılmış asenkron motorların rotorunda artık mıknatısiyet oluşur ve bu mıknatıslanma nedeniyle elektrik üretilebilir. Yalnız üretilen elektrik çok düşük olur. Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmez.
Gene de yardımcı olmak için bilgilerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ediyorum.
 
cevabınız için teşekküe ederim şefim. bikaç yerde mesajınızı okumuştum sanırım neodymium mıknatısları kocalinden alıyorsunuz. bi fiyat verebilirmisiniz bize ne kadara aldınız? kargoylamı geldi yoksa sizmi gidip aldınız?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst