Windows Xp

dogan1997

Üye
Katılım
2 Şub 2011
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
33
Windows XP, Microsoft'un kişisel bilgisayarlar ve sunucu sistemleri için ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen altıncı ana sürümüdür. 25 Ekim 2001 tarihinde piyasaya sürülmüştür. XP adı experience (Türkçe: deneyim) kelimesinden gelir. Dünyada en çok kullanılan işletim sistemidir. [1]
Çekirdek [değiştir] Windows XP, daha önceki Windows sürümlerinden farklı olarak tamamen 32 bitlik Windows NT ve Windows 2000 çekirdekleri (kernel) üzerine kuruldu. Bu çekirdek sistem 16 veya 32 bitlik uygulamaları çalıştırabiliyor, mavi ekran hatalarını azaltıp CTRL+ALT+DEL tuş kombinasyonunun kullanımını diğer sürümlere oranla azaltıyordu.
Korsan Kullanım [değiştir] Windows XP piyasaya sürülmeden önce korsana karşı çok güçlü önlemler alındı. Ürün etkinleştirme ile kullanıcıların yükledikleri ürünü en geç 30 gün içerisinde şirket ile iletişime geçip etkinleştirme kodunu sisteme tanıtmaları gereklidir.
2006 yılından itibaren, artan korsan Windows XP kullanımına engel olmak amacıyla Microsoft, Windows Genuine Advantage adlı bir yazılımı yürürlüğe sokmuştur. Buna karşın insanlar yine de korsan kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Öte yandan korsan XP'lerin çoğunda antivirüslerce silinmeyen ve açığı Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC açığı vardır ki bu da korsan Windows'ları tamamiyle dışarıdan müdahalelere açık hale getirir. (Internet bağlantısını sonlandırmak için Görev Yöneticisi'nden Network Service Adı altında çalışan Svchost.exe'leri sonlandırmaya çalıştığınızda 60 saniyelik bilgisayarı kapatma sayacı devreye girer).
Sürücü Veritabanı [değiştir] Windows XP'nin önemli özelliklerinden biri ise geniş bir sürücü veritabanına sahip olmasıydı. Böylelikle kullanıcıların yeni aldıkları bir donanımı sadece bilgisayara takarak anında kullanabileceği iddia ediliyordu. Her ne kadar çoğu temel donanım (CD sürücü ve USB bellek gibi) için bu geçerli olsa da, zaman içerisinde genişleyen örnek yelpazesi içerisinde, özellikle sayısal kamera, yazıcı, usb modem, ve MP3 oynatıcıları için haricî sürücü kullanmak zorunluluk hâlini almıştır. Windows XP, ayrıca sürücülerini internetten (Windows Update'i kullanarak) kendi kendine indirme ve güncelleme kabiliyetine de sahiptir.
Genel özellikler [değiştir] Clear Type [değiştir] Windows XP, özellikle LCD ekranlarda metinlerin okunaklılığını arttırmak amacıyla Clear Type adı verilen bir özellik içermektedir.
Uzak bağlantı [değiştir] Windows XP, internetten başka bir bilgisayarın yönetilmesine imkân veren Uzak Masasütü adlı bir yazılım içeriyordu. Bu özellik Vistada Terminal Services adıyla bulunmaktadır.
Hızlı kullanıcı değişimi [değiştir] XP'de bir kullanıcının oturumu açıkken bir diğerinin oturumuna geçiş yapılabilmektedir.
Internet Explorer 6 [değiştir] 6. sürümü, Windows XP ile birlikte gelmektedir.
Hizmet Paketleri [değiştir] 2002 yılında Windows XP'nin eksiklerini gidermek amacıyla bir hizmet paketi (Service Pack) yayınlandı ve USB 2.0 desteği ve yeni Windows Messenger sürümü gibi özellikler XP'ye eklenmiş oldu. Windows XP Service Pack 2 ise 2004 yılında çıkarıldı. Güvenlik ağırlıklı bu hizmet paketi; bulunan güvenlik açıklarının yamalanmasının yanı sıra; Windows Güvenlik Merkezi isimli bir uygulama da eklendi. Bu yazılımla, antivirüs yazılımı, güvenlik duvarı kullanımı ve otomatik güncelleştirmelerin etkin olup olmadığı kullanıcıya bildirilerek yazılımın güvenliği arttırılmaya çalışıldı. 28 Nisan 2008'de 3. hizmet pakedi kullanıcılara sunuldu.
Windows XP'nin Geleceği [değiştir] Microsoft, Windows XP'nin satışını 30 Haziran 2008 tarihinden itibaren durdurdu; fakat bazı mini dizüstülerde Windows XP yüklü gelmektedir. Windows XP Service Pack 2'e verilen destek, 13 Temmuz 2010 tarihinde bitti, 2014 yılında ise Windows XP Service pack 3'e verilen destek tamamen sona erecek.
Windows XP'ye Yönelik Eleştiriler [değiştir] Windows XP işletim sistemi 2001 yılında satışa sunulduğu andan itibaren oldukça iyi satış rakamları elde etti. Hatta en çok kullanılan işletim sistemidir.[2] Bu yüzden 3 adet büyük güncelleme yapılmıştır. Bunlara kısaca SP1, SP2 ve SP3 güncelleme paketleri denilir. Windows XP ilk çıktığı zamanlar yenilikçi ve yenilemez göründüyse de, zamanla sisteme yönelik tehditler artmıştır. Virüsler ve casus programlar bunların başını çeker. Son güncellemelere rağmen hala açıkları bulunmaktadır. Ve sistem genellikle 8-12 ay süre ile düzgün çalışabilmektedir. Bu olayın sonucunda format olayları epeyce artmıştır. Microsoft; Vista'yı çıkarmasına rağmen Xp'yi tahtından edemedi. Fakat 7 ile artık XP yi yavaşça pazardan itmeye çalışıyor. Eleştiriler tam bu noktada başlıyor. XP; 7 çıktıktan sonra sistemin yavaşlığı ve tehditler(solucan, trojan) yüzünden çok sayıda eleştiri almıştır. Devam eden SP3 desteği 2014 yılında bitecek ve XP tamamen tarihe gömülecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,042
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst