Alternatörde frekans sorunu

baybeg

Üye
Katılım
28 Tem 2010
Mesajlar
32
Puanları
1
aslında konuyu Yenilenebilir Enerji bölümünde açmayı düşündüm fakat problemin muhteviyatı açısından bu forumun ustalarına sormayı uygun gördüm
bitirmek üzere olduğum hidrolik kaynaklı bir elektrik üretimi projem var.fakat su kaynağına müdahale şansım yok.dolayısıyla türbine gelen su debisi farklılık gösterdiği zamanlarda türbin miline bağlı olan alternatörün frekansında sapmalar olması kaçınılmaz.bu meseleyi çok araştırdım çeşitli öneriler oldu bunları sizinle paylaşıp görüşlerinizi almak istiyorum
1-alternatörle türbin arasına bir asenkron motor koymam söylendi.türbin sözgelimi 1500 devrin üstüne çıkmaya çalıştığında,motora DC gerilim verildiğinde bir frenleme etkisi olacak ve bu sayede hız sabit tutulmuş olacak.
2-Şebeke senkronizasyon roleleri benim işimi görürmü?bildiğim kadarıyla şebeke senkronizasyon rolesi jeneratörün yakıt valfine gerektiğinde müdahale ediyor ama benim sistemimde işe yarar bir rol oynarmı?
3-yine alternatörle türbin arasına 1500 d li bir asenkron motor koyup bir sürücüyle 1500 devirde hız kontrolü yapıldığında alternatörün hızı sabitlenmiş olurmu?
4-bunların dışında benim aklıma gelen fakat konuya yabancı olduğum için sormaya çekindiğim bir nokta var:türbin hızı artma eğilimine girdiğinde,alternatör devrini 1500 devirde tutmaya yetecek şekilde şebekeye yük versek işe yararmı.
şimdiden teşekkür ederim
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Büyük bir volan kullanarak geçici debi dalgalanmalarının etkisini azaltabilirsin.

Yada generatör olarak bilezikli asenkron makine ve frekans converter kullanarak bir sistem tasarlayabilirsin (rüzgar türbinlerinde benzer mantıkta topolojiler var, araştır).

Yada, senkron alternatörün uyartım sargılarını besleyen AVR (Otomatik voltaj regülatörü) cihazı üzerinden kontrol ve ayar yapabilirsin, dizel jeneratörlerdeki gibi..
 
Kurmayı düşündüğünüz sistemin gücü ne olacak ve ne tip bir türbin kullanacaksınız?

Normalde su türbinlerinde hız ayarı türbin su giriş kanatlarının açıklığını/açısını değiştirilerek yapılıyor.Bu da "hız regülatörü" veya "governor" denilen bir cihazla yapılıyor. Yakıt valfi dediğiniz valfin görevini su türbininde bu kanatlar yapıyor.Türbinde sürekli olarak hız ölçülüp, hızda sapma olmuşsa ayar kanadı açıklığı değiştirilerek, (örneğin gelen su miktarı azalmışsa kanat açıklığını arttırıp türbine gelen su miktarını arttırarak)hız referans değerde sabit tutulabiliyor.Şebeke senkronizasyon rölesi de governor üzerinden müdahele ediyordur normalde.

Mekanikçi değilim ama araya üçüncü bir makina bağlama durumunda mekanik açıdan türbinde milde zorlanma olur gibime geliyor.Yani türbine gelen su miktarı çok fazlaysa ve siz türbini ısrarla düşük hızda dönmeye zorlarsanız milde burulma olmaz mı?

4. sorunuza gelince şebekeye yük veremezsiniz şebeke talep etmediği müddetçe, ama-teorik olarak konuşuyorum- kendi tesisinizde böyle durumlarda devreye alacağınız büyük güçlü bir direnç olsa enerjiyi onun üzerinde harcayabilirsiniz.Ama bu hem çok kayıplı bir yöntemdir hem de santralinizin ürettiği güç değerine bağlı olarak bu pratikte böyle bir direnç/yük bulabilir misiniz bilemiyorum .
 

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst