UPS Tavsiyesi

silent59

Katılımcı Üye
Katılım
10 Ağu 2007
Mesajlar
519
Puanları
56
arkadaslar evimize yeni kurduğumuz kömürlü kazan için elektrik kesilmelerine karşın kombi ups ine ihtiyacım var ama fiyatları ortalama 450 tl den baslıyor bu işi daha ucuza getirebilirmiyim elimde normal bir bilgisayar ups i ve iki adet 85 a akü var bir devre kurarak ayarlama yapabilirmiyiz normalde bilgisayar ups i bu akülerden birini tam olarak doldurmuyor diye biliyorum görüşleriniz nelerdir...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Herşeyden önce elinizdeki ups'nin sürekli olarak verebileceği max. anma gücünün(Ups etiketinde veya kataloğundan bakılarak)kombi cihazını(Cihazın anma gücünü tespit ederek) rahat bir şekilde besleyebileceğinden emin olduktan sonra,destek süresini uzatmak için bir tadilat düşünebilirsiniz.

"normalde bilgisayar ups'si bu akülerden birini tam olarak doldurmuyor diye biliyorum görüşleriniz nelerdir..."

Dediğiniz çok doğrudur.Normal bir pc çalıştıracak ups jel aküsü 7 amper 12 voltluk,1 pc+1 printer çalıştıranları 9 amper 12 voltluk olup,otomatik şarj besleme devreleri,elektrik kesilmelerinin kesilme aralığını da göz önünde bulundurarak, şarj kapasiteleri (Güvenli şarj süresi) üzerlerindeki mevcut akülere göre hesaplanmıştır.Elinizdeki 2 adet 85 amperlik aküleri uygun olan ayrı harici bir şarjör cihazla dolu tutup,ya bir kontaktörle ya da ups'nin asıl aküsüne uygun voltaj uyumunda paralel çalışacak şekilde tadilatı mümkündür.Bu şekilde akü kapasiteniz 7 amper 12 volttan,85+85+7=177 amper 12 volta çıkabilir.Burada dikkat edilecek husus ups içindeki akünün düşük amperli ve jel,diğer akülerinizin yüksek amperli olup,düşük amperli ups akünüzde voltaj düşüklüğü olmasında sürekli paralel durumda bağlı olmalarında kapasitesi büyük olanların,yüksek güçlü şarj cihazı etkisi yapıp kuru jel akünüzü aşırı bir şarj akımıyla patlatabileceği tehlikeli bir durumun ortaya çıkmasıdır.Bu nedenle en doğrusu, yüksek kapasiteli olan iki akünüzü harici otomatik olarak besleyen(Şarj sonunda şarjı kesen) bir şarj cihazıyla, aküler paralel olarak bağlanmış durumda(170 amper,12 volt) kullanıp,7 amper 12 voltluk aküyü ise devre dışında bırakıp,hiç kullanmamanız daha iyi olacaktır.

Ben de evdeki kullandığım ups'de benzer bir paralel kullanmayı uyguladım.Ancak 7+7+4 amperlik 12 voltluk 3 jel aküyü sürekli(Ups cihazının şarj sistemine bağlı),60 amper 12 voltluk sulu araba aküsünü(Harici bir şarjöre bağlı durumda)ise ihtiyaç durumunda acil kullanacak şekilde bir geçiş anahtarıyla(Bu bir kontaktör de olabilirdi) modifiye ettim.Sürekli tüm akülerim devrede kalsa yüksek kapasiteli olan (60 amperlik) tehlikeli bir bağlantı teşkil edebilirdi.Siz makine sisteminde sürekli kullanacağınız ve gözünüzün önünde olamayacak bir otomasyon istediğinizden, küçük kapasiteliyi hiç kullanmayıp iki adet yüksek kapasiteli olanını güvenli olarak hizmette(korumada) kalması için güçlü bir akü şarjörüyle donatıp(En az 17 amper,15-16 volt veren bir cihaz seçilerek, ups'nin şarj sistemi de iptal edilmeyip paralel olarak sistemde kalacağından,seçeceğiniz sistemi, ups'nin verdiği akım şiddeti ölçülüp(7 amperlikse 0.7-1 amper olması gerek,seçeceğiniz harici şarj cihazının akım şiddetini bu değer kadar düşerek)böylece oluşan toplam şarj sisteminden şarj sırasında gelecek olan akımla,iki adet paralel bağlı,yüksek kapasiteli akülerinizi devamlı otomatik şarjda,hazır olarak bekletmiş olacaksınız.
 
Son düzenleme:
Maliyeti daha da aşağıya çekmek için netten redresörden aldığı max. 20 amper,16 voltluk akımı şarj bittiğinde kesecek pratik bir tristörlü akü şarj devresi bulmanız ve 17 amper 15-16 volt tek veya çift çıkışlı bir çıkma trafo(Hurdacılardan)bulup,2 veya 4 adet diyotla(Veya max.30 amper veren köprü tümleşik diyotlu)bir akü şarj cihazını kendiniz yaparsınız.Devrede bu 2. paralel bağlı olan destek şarj cihazı olmasa da olur mu?Eğer elektrik kesintileri çok az(nadir) oluyor ve hemen geliyorsa,ups'nin normal şarj devresi de yüksek kapasiteli akülerinizi, örneğin bir tekini yaklaşık 85 saatte,ikisini de yaklaşık 170 saatte yavaş bir şekilde şarj eder.Kombinin çok fazla güç ihtiyacı yoksa,(En uzun kesintide kaç watt harcadığı kalem-kağıtla hesabı yapılıp) tek akü de(85 amperlik) yalnızca ups'nin içindeki irtibat kablolarına(Akü bağlantısı için olan kırmızı ve siyah kablolara) bağlanıp, ups'ye dahil edilerek koruma amaçlı olarak pekala da kullanılabilir.Ancak güvenlik sistemlerinde hiçbir şeyin, istatisliklere ve itimallere dayandırılarak yapılamayacağı prensibinden hareketle,pahalı ama bir o kadar da garantili olan bir sistemi yeğlemenizi öneririm.Kolay gelsin.
 
arkadaşım ilk önce ilgin ve bu kadar yazıyı yazmaya zaman ayırdığın için teşekkür ederim son yazında bilgisayar ups inin 240 saat gibi bir sürede aküleri doldura bilecegini yazmışsın buda işimi görebilir fakat diğer hepsinin illaki bir masrafı var dediğin gibi işi garantiye almak en iyisi galiba uyduruk devrelerdense bu ürünü en uygun fiyatıyla burda buldum bu ürün işimi görür diye düşünüyorum ne dersin iki aküyü bağladığım zaman problem cıkarmaz herhalde : UPSET MM500 Kombi Jenaratörü ( Upset ) / Fima Sanal Market
 
Destek süresinin epey uzun(3-6 saat)olması ve ilave aküyle 48 saate çıkabilmesi,"tak-unut" yapıda olması,kombinin ömrünü arttırdığını belirtmesi,2 yıl garantisi olması hoşuma giden tarafları oldu.Yalnızca kombi için tasarlanıp diğer ev cihazlarını(Kondansatör ön filtreli kapasitif cihazları,aydınlatma cihazlarını)da çalıştırabilmesi bir "+" avantajı diyebiliriz.Güç çıkışının da muhtemelen en yüksek kombi gücüne göre(Hatta epey emniyet payı bile bırakılmış ki,pek çok ev tipi elektronik cihazı ilave olarak desteklemekte) dizayn edilip üretiminin yapılmış olduğunu kesin kabul ederek(Başka türlü kombi ups'si diye satılamaz çünkü),bu cihazı satın almanız uygun olacaktır.Bence orijinal olan herşey,sonradan uygun görülüp uydurulmaya çalışılanlardan her zaman daha iyi ve daha güvencelidir.

Yalnızca bu cihaz için de değil tabi,otomobil,pc,tıbbi cihaz,kritik ev cihazları v.b. yapıda olan olanların da hepsini kapsayacak şekilde doğru olan orijinal parçaların seçilmesi, gönül rahatlığıyla kullanılmalarını da sağlayacaktır.Bence iyi bir seçim olmuş,kolay gelsin.

Aklıma gelmişken, seçtiğiniz ups'nin akü bağlantı şekli,7 amperlik 6 aküden oluşuyor.Ups'nin çalışma voltajına göre bunların bağlantıları yapılmış olup,örneğin 24 voltta ups çalışıyorsa, bu aküler 3'erli kendi aralarında ikişerli( 12+12=24 volt) bağlantı oluşturup bağlanmışsa,sizin elinizdeki aküler de bu şekilde önce, 12+12=24 volt seri bağlantıda ,65 amper(Kendi aküleriniz)akım verecek şekilde bunlara daha sonra paralel olarak veya ups 36 voltta çalışıyorsa,bu durumda bir akü eksiğiniz kalacak,ups 12 voltla çalışıyorsa 65+65=130 amper, 12 volt verecek(Kendi akülerinizle) şekilde, önce kendi aralarında paralel,daha sonra da bunlara bir paralel bağlantı yapmanız(Destek süresini daha da uzatmak için)dikkat etmeniz gereken noktadır.Ups üzerindeki tüm aküler 7 amperlik olduğundan bunları hiç kullanmayıp,çalışma voltajı da uygunsa yalnızca kendi akülerinizi kullanmanız kombinin güç ihtiyacını çok rahat karşılayacaktır.

Sizin aküleriniz: 65+65=130 amp. 130*12=1560 watt. Yaklaşık 1.5 kilowatt.
UPS'dekiler :7*6=42 amp. 42*12=504 watt.Yaklaşık 0.5 kilowatt. güç değerindedir.Yani sizin toplam akü gücünüz, ups'deki akülerin toplam gücünün 3 katıdır.Bu da 3 kat daha fazla destek süresi demektir.İnşallah voltaj uyumu olur da, iki aküyü seri ya da paralel bir şekilde kullanırsınız.
 
Son düzenleme:
Şu anda yeni aklıma gelen önemli bir konu da, genellikle tüm ups'lerin kullandıkları akü adeti kadar bir voltajla çalışmalarıdır.Yani seçtiğiniz kombiyi çalıştıran ups cihazı(Üründe ayrıca belirtilmemiş)nın kesinlikle 72 voltla çalışan 6 adet seri bağlı akü(Bu durumda elinizdeki aküler bu voltajı karşılayamaz,kullanamazsınız) sistemiyle çalıştığıdır.Bunu da dikkate aldıktan sonra satın almaya karar vermelisiniz.İki adet aküyle(24 voltluk) çalışan bir ups(Kombi için uygun)arayıp bulursanız,ancak o zaman elinizdekileri seri bağlı olarak kullanırsınız.Böyle bir kombi varsa elinizdeki aküleri, ups üzerindeki aküleri de ayrıca kullanmadan kullanırsınız,yoksa bu 72 voltla çalışan sistemi satın alıp(özellikleri gayet iyi),destek süresini uzatmayı düşünmez(Destek süresi yeterli görünüyor),elinizdekileri de hiç kullanmazsınız.Bundan evvelki(Yukarıdaki) varsayımlarımı dikkate almayın,çünkü ups'ler kendi içlerindeki aküleri her zaman seri bağlı olarak kullanır.4 akü varsa 48 volt,3 akü varsa 36 volt,6 akü varsa da her zaman 72 volt çalışma voltajına sahiptirler.
 
Son düzenleme:
silent kardeş, ben de kombim için ups leri çok araştırdım.. edindiğim bilgilere göre:


kombilerde ve seninki gibi kazanlarda suyu pompalayan motorlar var.. bu motorların sarsıntısız ve düzgün çalışabilmesi ve özellikle dijital kombilerin hata verip çalışmamasını önlemek için ups inizin tam sinüs çıkışlı olması gerekir.


Yani kare dalga iile çalışan bilgisayar ups i kombilere hata verdirip çalıştırmıyor.. (Başımıza geldi) velhasılkelam sıkıntı yaşamamak için kombi ups i almanız gerek.. o konuda da en iyisi Necron un ups leridir.. en ucuz da onlar satar.. zaten başka marka adı altında satılanlarda necronun malıdır, kendi markalarını üzerine yapıştırmak suretiyle satmaktadırlar.. Bizzat necronun yetkililerini arayıp akü kapasitesini (amperini) ne kadar arttırabileceğimi sordum.. bana necronun teknik servisinin başındaki kişi bu cihaza 60 amper den fazla akü bağlanmaması gerektiğini söyledi.. NECRON UPS Kesintisiz Guc Kaynaklari

Bu pahalı derseniz, elinizde de 85 er amperlik iki akü varsa (bunlar kuru akü ise, (araç aküsü değilse)) şarjlı bir invertör sizin işinizi görür.. kombiler çok akım çekmeyen cihazlardır örneğin benim dijital kombimin içinde 55W lık bir pompa var.. kendi kartları vs leri filan çekeceği en yüksek güç dökümanında 150 W filan yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam.. siz de anlık en yüksek ihtiyacınızı watt cinsinden belirleyip ona uygun bir şarjlı invertör alın akülerinizi bağlayın.. elektirik varken zaten sorun yok, gittiğinde de ivertör aküler üzerinden cihazınızı besler.. yani mesela 500 w lık bir şarjlı invertör alırsınız işiniz biter.. 150 dolar civarında olması lazım..
 
selam arkadaslar. Bakude Azerbaycandan sizi selamlayiram. UPS-de transferin gorevi nedir?
 
aleykümselam Kamran.. Türkiyeden sevgiler..

tranesfer derken Transformatörümü kastettiniz?
 
arkadaşım ilk önce ilgin ve bu kadar yazıyı yazmaya zaman ayırdığın için teşekkür ederim son yazında bilgisayar ups inin 240 saat gibi bir sürede aküleri doldura bilecegini yazmışsın buda işimi görebilir fakat diğer hepsinin illaki bir masrafı var dediğin gibi işi garantiye almak en iyisi galiba uyduruk devrelerdense bu ürünü en uygun fiyatıyla burda buldum bu ürün işimi görür diye düşünüyorum ne dersin iki aküyü bağladığım zaman problem cıkarmaz herhalde : UPSET MM500 Kombi Jenaratörü ( Upset ) / Fima Sanal Market

Silent arkadaşım merhaba.

Elinizdeki aküleri,ki kuru (jel) olduklarını varsayıp, muhakkak hala kullanabilmek düşüncesindeyseniz, değerli "müverrih" arkadaşımızın da bahsettiği tipte kombiler için tam bir sinüs dalgası veren 24 volt d.c. girişli,220 volt a.c. çıkışı olan bir invertör dönüştücücüsüyle 2 akünüzü de seri bağlı kullanarak, kombi işinizi pekala da görebilecek şekilde, 2. bir alternatif olarak düşünülebilecektir.Ancak ups'nin mevcut otomasyonundan mahrum kalıp,şarj ve kesintide otomatik devreye alma işlemlerini ya siz kendiniz yönetmek veya alternatif bir otomasyonu kendiniz geliştirip sisteme kurmak(Bunun da ayrı olan bir maliyetini hesap ederek) durumunda kalabilirsiniz ve bunu bir dezavantaj olarak görmez, en baştan kabul ederseniz.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,871
Mesajlar
913,212
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst