generator, alternator ve dinamor arasındaki fark?

elkelk

Üye
Katılım
15 Tem 2008
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar bu makinaların hepsi mekanik enerjiden elektrik enerjisi üretmektedir. peki aralarındaki fark nedir?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Genarator dizel yada gaz gibi yakıt enerjisinin önce hareket enejisine hareket enerjısınıne elektrık enerjısnıe cevıren yuke torka gore devır ayarlayan cıkısta sabıt bır alternatıf gerılım ureten komple bır cıhazdır

Alaternator hareket enerjısını alternetıf elektrık enejısıne cevıre cıhazdır kontrolsuzdur guc ve tork ayarı yapılamaz (generator aksamları arasında da alternator bulunmaktadır)

Dinamo ise aslında alternatorun bır parcasıdır bılındıgı gıbı elektrık motorları ve elektrık ureten bu tıip cıhazların ıkı ana sargısı vardır sabit -stator , hareketli - bobin bu iki temel üniteye sahit cihazlar dinomalardır

Ozetle soyle dusunule bılır Generatorler içten yanmalı yada sıkıstırmalı motor ile bir hareket enejısı üretir bu hareket enerjısı bir Dinamoya aktarılı bu dinamo Alternator sayesinde sayesinde alternatif akıma cevirir ve Generator tum bunlar kontrol altında tutarak sabit voltaj ve gerekli güçte elektrık enerjısı üretir
 
cevabın için teşekkür ederim hocam ama pek anlayamadım malesef :)
 
biraz daha açıklamalı bir anlatım olursa güzel olur
 
Şimdi benim anladığım şey doğru mu? alternatör dinomanın içindeki elektrik üreten aksam. dinoma onun dışı kapalı hali. generatör ise yakıtla haraket enerjisi üreten o şey
 
Alternatif akım üreteçlerine alternatör doğru akım üreteçlerine de dinamo denir. Generator - jeneratör aynı isimde kullanılır bazıları alternatöre de jeneratör der. Motor ve alternatör bir arada olan sistemlere jeneratör demek uygundur. Dinamolarda fırça(kömür) ve kollektör sistemiyle enerji dışarı alınır. Alternatörün ve dinamonun temel prensibi aynıdır. Kollektör ile dc gerilim haline gelir.
Selamlar.
 
biraz daha açıklamalı bir anlatım olursa güzel olur

buradaki sadece kelime oyunu dinamo alternatörün halk arasındaki kullanılan halk dili . aslı alternatör . alternatör mekanik enerjiyi elektrik enerjisisne çevirir . bu kadar basit.. bu kavram maalesef bizizm çocukların gördüğü elektrik makineleri dersinde bile yanlış kullanılmış ama yapacak bişşi yook bu milli eğitimden bu kadar ..

hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren alete alternatör denir..

jeneratör kelime anlamı itibari ile üreteç kaynak olarak adlanır .

elektrik jeneratörü ise alternatörü bir tahrik kaynağına bağlanmış elektrik üreten halidir.

arkadaşlardan istirhamım hemen klavyey sarılmayalım dinomodu alternatördü vardı yoktu boşa polemik yapmayalım az okuyalım sonra cevaplayalım ...


jeneratör ler değişik şeyler üretebilir (buhar, sinyal , ısı,) ama onların konumuzla alaksı yoktur .
 
Elektrik makinalarıyla ilgili tüm referans kaynaklarda mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihaza "generatör" denir. Senkron generatör, asenkron generatör veya doğru akım generatörü (veya bunların ingilizceleri) literatürde kullanılan terimlerdir. Bir makinanın generatör olarak adlandırılması mekanik enerji kaynağından bağımsızdır. Mekanik enerji kaynağı ister su veya rüzgar türbini, ister buhar türbini ister gaz motoru olsun, o ekipmanın miline bağlı olarak gerilim üreten makinaya generatör (yani üretici/üreteç) denir.

Hem dinamo, hem de alteranatör birer generatördür. İlki, yani dinamo doğru gerilim üretir, ikincisiyse adından da anlaşılacağı üzere alternatif gerilim üretir(makinayı döndürmek için ne tip bir güç kullandığınızdan bağımsız olarak!).
 
Son düzenleme:
generator elktrik enerjisi üretir ( generatörün içinde elektriği üreten kısımdır alternatör ac olarak ,dc üretiliyorsada alternatör değil dinamo diyoruz ikisinin arasındaki en önemli fark dinamo kolektörlü alternatör bileziklidir)
 
bilmiyorum ya ben yanlış yazdım ya anlatamıyorum yada 22 yıldır ben işimi yanlış yapıyorum oysa cevapta açıkça sölemiştim az okuyalım diye . ama maalesef bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çok meyilli toplumuz ... araştırmayıda sevmiyoruz ..
üstelik insanlara yanlış bilgi veririz gibi kaygılarımızda yok ... yok alternatörde blezik varmış ? (neresindeyse ?) yok doğruı akım üretenine dinamo diyormuşuz ? ( hangi kaynaktan alındıysa ? ) bilemiyorum .. bizizm mühendisler demekki yanlış makineler üretiyorlar durun ben onları uyarayım ne yaptıklarını bilmiyorlar ... okusak az araştırsak bir iki kitap karıştırsak sonucu görecez ama hazırcıyız.
nese bu konu benim için kapanmıştır siz nasıl diyorsanız neye inanıyorsanız öle olsun
başarılar hepinize
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst