generatör/trf yıldız noktasındaki dirençler

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
merhaba arkadaşlar bildiğiniz gibi generatör ve trafoların yıldız noktası bir direnç üzerinden topraklanır.
incelediğim bir projede bu dirençler trafolarda sanırım omik, generatörlerde ise self direnç olabilir gibi bir izlenim edindim.
bu dirençlerin ne maksatla konuldukları ve gener./trf. larda hangi tip direncin kullanıldığını nedenleriyle birlikte açıklayacak olan bir arkadaşım çıkar elbette ve bizi aydınlatır da yarım yamalak bilgilerimizi tamamlar.
bütün kontrolkalemi üyelerine ve yöneticilerine böyle güzel bir paylaşım ortamı yarattıkları için teşekkür ederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Öncelikle forum'un yeni üyesi olarak herkese selamlarımı göndermek istiyorum. Yıldız noktasının bir direnç yada bobin üzerinden topraklanmasının amacı, sistemde oluşabilecek kısa devre akımlarını sınırlamaktır. Kısa devre akımının sınırlandırılmasının gerekliliğini ve sınırlandırılmanın sağladığı faydaları şuanda anlatmama gerek yok diye düşünüyorum. Örneğin sekonder faz-faz gerilimi 34500Volt olan bir trafonun beslediği devrede, faz-toprak kısa devre akımını örneğin 1000Amper ile sınırlamak istersek yıldız noktasını 20 ohm'luk bir direnç üzerinden topraklarız. Böylece bir faz-toprak kısa devre anında sistemde en temel bir hesapla V=I*R'den 34500/1,73=I*20 ise I=997 Amper(yaklaşık 1000Amper) olur ve böyle bir devre için kullanılacak tüm şalt elemanları bu referansa göre seçilebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,129
Mesajlar
915,277
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst